اقلام سفره هفت سین
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
اقلام سفره هفت سین را از این سایت دریافت کنید.
هفتسین
هفتسین
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
نمایی از یک هفتسین که روی پرچم ایران قرار دارد.
هفتسین سُفرهای متشکل از هفت چیزِ نمادین است که نام آنها با حرف «سین» شروع میشود و بهطور سنتی در نوروز، سال نوی ایرانی، گسترانده میشود. هفتسین از مشهورترین مراسم نوروز است که روی زمین، میز یا سفره گذاشته میشود و معمولاً اعضای خانواده در زمان گردش سال، در کنار آن مینشینند. این سفره از گردهم آوردن و انتخابِ هفت چیز از موارد مقابل است: سیب، سنجد، سماق، سیر، سرکه، سبزه (دانههای گندم و امثال آن که قبلاً در بشقابی کاشته و سبز کردهاند)، سکه، سمنو و سنبل. بر حسب عادت، چیزهای دیگری نیز برای تکمیلِ مفاهیم روحانی و نمادینِ سینها بر این سفره قرار میگیرند؛ مانند کتب دینی، آینه و شمعدان، تخم مرغ رنگی، ماهی قرمز، گل، فال حافظ، شیرینی و نظایر آن که بنا به عرف و سنت و اعتقاد مردمانِ نواحیِ گوناگون، مختلف است. سفرهٔ هفتسین معمولاً تا پایانِ نوروز در خانهها میماند، و برخی در روز سیزدهمِ نوروز، سبزه را به آب میسپارند.[۱][۲]به شکل تاریخی، هر چیزی در این سفره میتواند نمادی از آرزوهای سال نو باشد؛ آرزوهایی همچون سلامتی، باروری، بردباری، برکت، پیروزی، خردورزی و مواردی دیگر.[۱] انداختن سفرهای ویژه برای نوروز، در گذشته در بخشهایی از ایرانزمین، و امروزه در ایران و برخی از کشورهای اطرافِ آن گرامی داشته میشود.[۲][۳] سفره هفتسین ویژه نوروز نیست و گروهی این سفره یا مانندش را برای جشن زناشویی یا شب چله آماده میکنند.[۴]
پیشینه[ویرایش]
تاریخچهٔ این رسم، مبهم است.[۵] برخی پژوهشگران ذکر میکنند که در گذشته برای ارج نهادن به برکات زمینی، سفرهای با هفت نماد برای نوروز یا جشن مهرگان میآراستند که میتوانستند با حرفهای مختلفی آغاز شوند؛ در واقع ضرورتی برای شروع آنها با حرف «س» نبودهاست. در کتابِ منسوب به جاحظ و آثار الباقیه[۶] از ابوریحان بیرونی، اشاره میشود به سبز کردنِ هفت نوع غلهٔ مختلف برای نوروز در بین ایرانیان. بیرونی در این مورد میگوید: «در این روز هر چوبی که خشک شده بود سبز شد و مردم گفتند (روز نو) یعنی روزی نوین و هر شخص از راه تبرک بهاین روز در طشتی جو کاشت سپس، این رسم در ایرانیان پایدار ماند که روز نوروز در کنار خانه هفت صنف از غلات در هفت استوانه بکارد [...]».[۲]
ظاهراً کهنترین سند در ادب فارسی که در آن به اصطلاحِ «هفت سین» اشاره شده، دیوان امیر بهاءالدین برندق خجندی (۷۵۷–۸۳۵ قمری) است با این دو بیت:
چون به میدانِ طرب رانی بُراقِ عیش را
هم ز عینِ مردمی باید که چینی «هفت سین»
سبزهٔ سیراب و سنبل، سوسن و سرو و سمن
ساغرِ می در میانِ بزم و ساقی هفتمین[۷][۸]
نوشته دیگری که در سده نهم به سفره هفتسین و متعلقات آن اشاره میکند، رسالهای است که توسط ابراهیم سلطان تیموری (۷۹۶–۸۳۸قمری) نوشته شدهاست. در این رساله حکایتی کوتاه در باب نوروز و سفره هفت سین چنین ذکر شدهاست: «در روز نوروز جماعتی میگفتند که به حسب نظر نجومی امسال از جهت میمنه حال اشتغال به چیزهایی میباید نمود که سر الفاظ او «سین» باشد، همچنانکه سر و سبزی و سرکه میباید خورد و سقرلاط و سمور و سنجاب میباید پوشید. مولانا نور گفت پس صوف نیز میباید پوشید.»[۷]
طاش کُبری زاده (درگذشته ۹۶۸ هجری قمری)، مورخ عثمانی در کتاب «مفتاح السَّعادة و مصباح السِّیادة» به «هفت سین» نوروز چنین اشاره کردهاست: «از عادتهای ایرانیان در عیدهایشان… و از عادتهایشان در نوروز این است که هفت چیز که اول نام آنها «سین» است فراهم میکنند و آنها را میخورند، و آن هفت چیز: شکر، کنجد، گونهای آرد سپید، به، سماق، سداب و سقنقور [به عربی: السُّکَّر، و السِمسِم، و السَّمید، و السَّفَرجَل، و السُّمّاق، و السَّذاب و السَّقَنقور].»[۲]
نخستین اشاره به «هفتسین» در زمان قاجار، اشاره سلطان احمد میرزا عضدالدوله به رسم سفره نوروزی دربارِ فتحعلیشاه در روزِ سیزدهم نوروز است: «احدی به خوانچهها و مجموعههای اسباب تحویل دست نمیزد. روز مزبور در اتاق باز میشد. این دو خانم در حضور حضرت خاقانی دو ظرف از آن خوانچهها را برمیداشتند و میان باغ انداخته میشکستند. بعد از آن تمام اهل حرمخانه آن ظروف را میبایست بشکنند و اسباب هفت سین را یغما کنند.»[۲]
برگی از روزنامه اعتمادالسلطنه در زمان ناصرالدین شاه قاجار که به هفتسین و ماهی قرمز در هفتسین اشاره میکند.
قاآنی شیرازی (۱۱۸۷–۱۲۳۳ خورشیدی) در بیت زیر به اصطلاحِ «هفت سین» اشاره میکند:
هفتسین کز پی تحویل گذارند به خوان
گلرخان رنگی از آن تازهتر آمیختهاند[۹]
در سفرنامههای ویلسون و هانری رنه نیز اشاره به سفرهٔ هفتسین در اواخر قاجاریه میشود.[۲]
هفت رکن اصلی سفره هفت سین نمادهای اصیل ایرانی
هفت رکن اصلی سفره هفت سین نمادهای اصیل ایرانی ،معنی سین های سفره هفت سین،سفره هفت سین ایرانی،معانی سفره هفت سین ایران،سنت قدیمی سفره هفت سین در ایران
هفت رکن اصلی سفره هفت سین نمادهای اصیل ایرانی
مجموعه : آشنایی با شهرها و کشورها
هفت رکن اصلی سفره هفت سین نمادهای اصیل ایرانی
ایرانیان با فرارسیدن نوروز سفره هفت سین می چینند و هرکدام از این سین ها نماد یک روشنی در سال آینده است که به اعتقادات قدیمی مردم برمی گردد. سنجد شامل مواد قندی گلوکز و شامل مقادیری چربی و مواد پروتئینی نیز است. بدین ترتیب خاصیت غذایی نیز دارد. میوه سنجد بییشتر نقش دارویی دارد و در طب سنتی به عنوان تانن مورد استفاده قرار میگیرد
سـنجدبوی برگ و شكوفه درخت سنجد، محرك عشق و دلباختگی است. نمادی از زایش و تولد و بالندگی و برکت است. سنجد نماد سنجیده عمل کردن است. سنجد را بر این باور بر سفره میگذارند که هرکس با خویشتن عهد کند در آغاز سال هر کاری را با سنجش انجام دهد. سنجیدن نشانه گرایش به عقل و احترام به تفکر و ترویج و خردمندی است.
سنجد شامل مواد قندی گلوکز و شامل مقادیری چربی و مواد پروتئینی نیز است. بدین ترتیب خاصیت غذایی نیز دارد. میوه سنجد بییشتر نقش دارویی دارد و در طب سنتی به عنوان تانن مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند ضد تهوع بوده و برای درمان اسهال مفید باشد.
سمنومائده تهیه شده از جوانه گندم كه یادآور بخشی از آیینهای باستانی ایران است. نماد خوبی برای زایش گیاهی و بارور شدن گیاهان است. سمنو مظهر صبر و مقاومت و عدالت و قدرت است. سمنو سرشار از انرژی بوده و برای درمان کم خونی برای زنان باردار مفید است و ماده مغذی و مفیدی از نظر تامین انرژی و مواد پروتئینی برای کودکان در حال رشد محسوب میشود.
سمنو سرشار از مقادیر زیادی مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، روی و سلنیوم است. این مواد مغذی برای رشد استخوانها و پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان و کمخونی به خصوص در زنان باردار و شیرده بسیار مفید است. ویتامینهای B1 B2، نیاسین و اسید فولیک، کاروتن و ویتامینE موجود در سمنو از ابتلا به نوعی کمخونی پیشگیری میکند
و کاروتن و ویتامین E نیز از آنتی اکسیدانهای مفیدی هستند که با از بین بردن رادیکالهای آزاد به وجود آمده از متابولیسم مواد غذایی در سلولها احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهند.سمنو ماده غذایی بسیار مفید برای ورزشکاران است. اگرچه سمنو در فرهنگ غذایی ایرانیان در ایام نوروز تهیه میشود و در سفره هفت سین قرار میگیرد، اما در نظر گرفتن این منبع مفید انرژی در برنامه غذایی روزمره توصیه میشود.
سیب سرخسیب یک میوه بهشتی است و سومین «سینی» است که بر سفره مینهند. سیب نماد سلامتی و عشق میباشد. سیب به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B، منیزیم و فسفر دارای اثرات آرام بخش است. مواد مغذی موجود در سیب مانند ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین ایجاد انرژی مناسب برای بدن میکند. فیبر موجود در سیب به نام پکتین است که موجب کاهش کلسترول خون میشود.
سیرسیر نماد مناعت طبع است یعنی انسان باید همواره با قناعت بر جهان بنگرد. با مصرف سیر دستگاه گوارش بیمه میشود. معمولا سیر به عنوان چاشنی و طعم دهنده غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. سیر دارای ترکیبات کاهش دهنده فشار خون و کلسترول خون است و با تاثیرگذاری بر تجمع پلاکتها سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان معده و روده میشود.
سیر شامل ترکیبات گوگرددار و سولفور میباشد و موجب از بین بردن رادیکالهای آزاد سلولها میشود. برخی نیز سیر را برای بهبود برخی عفونتها و مارگزیدگی استفاده میکنند.
سرکهسرکه نماد پذیرش ناملایمات و نماد رضا و تسلیم است. واقف بر این نکته هستیم که زندگی پیوسته توام با رنج و مشقت و زحمت است و هیچ انسان متعهد و با مسئولیتی نیست که بدون دغدغه بتواند به زندگی ادامه دهد. خداوند، زمین و آسمان و انسان را آسوده و بیغم نیافریده است و در هر مشقتی که میرسد، حکمتی نهفته است و سرکه گویای تسلیم در برابر حکمت خداوند بزرگ و حکیم است.
سرکه از مواد قندی موجود در گیاهان مانند، انگور، کشمش، سیب و برنج به وسیله تخمیر تهیه میشود. سرکه بیشتر به عنوان طعم دهنده و چاشنی غذا محسوب میشود، اما خواص دارویی نیز دارد. سرکه دارای مقادیری از مواد معدنی و ویتامینها است و اشتها را نیز افزایش میدهد و ایرانیها با استفاده از سرکه انواع ترشیجات را نیز تهیه میکنند.
سپندسپند یا اسفند، در زمانهای قدیم مقدس بوده و در مراسم نیایشی بکار برده میشده است و دوركننده بیماریها و دافع چشم بد است.
سماقسماق نماد صبر و بردباری و تحمل دیگران است. صبر به انسان میآموزد که در زندگی، خستگی را باید زدود و کامیابی را باید دریافت. سماق مرهمی برای دردهای رماتیسمی و نقرس است و در طب سنتی از سماق برای بیماریهای رماتیسمی، نقرس و همچنین درمان تهوع و بیاشتهایی استفاده میشود.
سماق دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از بروز بسیاری از سرطانها پیشگیری میکند. معمولا میوه سماق را به شکل خشک کرده و کوبیده شده به صورت پودر به عنوان یک چاشنی و طعم دهنده مورد استفاده قرار میدهند. خواص تحریک اشتها، افزایش میل به خوردن غذا، خاصیت دیورتیک و ادرار آور بودن سماق مورد توجه است. سماق به دلیل داشتن تانن که یک قابض میباشد، در بهبود اسهال نیز موثر است.
سایر ارکان هفت سینقرآن والاترین کتاب مقدس هر آیین در جهان.
تخممرغ با پوست سفید یا رنگی نمادی از نطفه و نژاد است.
ماهی قرمز یکی از نمادهای آناهیتا فرشته آب و باروری است و وجود آن باعث برکت و باروری میگردد.
سکه طلا و نقره نماد برکت کیسه است.
نقل نمادی از شیرینی و شیرین کامی است.
شیرینی نمادی از شیرین کامی است.
آجیل و انواع مغزها نمادی از ُپر بار شدن و تقویت بدن و برکت سفره است.
انار، پُردانگی انار نشان از برکت و باروری است.
نیز معمول نبوده است، هر چند اخیراً سفره هفت سین در میان زرتشتیان شهرنشین معمول شده است. امروزه، برخی اقلام سفره هفت «سین» فراموش گشته و یا «سین» های آن در برخی خانوادهها جابجا گشته است.
انواع مدل سفره هفت سین ۱۴۰۲ + نکات تزیین بهترین هفت سین 1402
انواع مدل های سفره هفت سین 1402 | کلاسیک و مدرن
سفره هفت سین عروس به سبک سال 1402 |مدل تزیین سفره هفت سین عروس
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟