اولین پیروزی بزرگ ایران در دفاع مقدس
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
اولین پیروزی بزرگ ایران در دفاع مقدس را از این سایت دریافت کنید.
عملیات ثامنالائمه، نخستین پیروزی بزرگ ایران در جنگ هشت ساله
ایسنا نوشت: عملیات ثامنالائمه (ع)، نخستین عملیات از چهار عملیات بزرگ و موفق «ثامنالائمه (ع)»، «فتحالمبین»،«طریقالقدس» و «بیتالمقدس» است که برای آزادسازی مناطق اشغالی و با اجرای آن به فرمان فرماندهی کل قوا حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادان تحقق یافت.
۱ نفر ۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۲
عملیات ثامنالائمه، نخستین پیروزی بزرگ ایران در جنگ هشت ساله
ایسنا نوشت: عملیات ثامنالائمه (ع)، نخستین عملیات از چهار عملیات بزرگ و موفق «ثامنالائمه (ع)»، «فتحالمبین»،«طریقالقدس» و «بیتالمقدس» است که برای آزادسازی مناطق اشغالی و با اجرای آن به فرمان فرماندهی کل قوا حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادان تحقق یافت.
آبادان از شهرهای مهم استان خوزستان است که به شکل مثلث بوده و قاعده آن به سمت خلیج فارس و رأس آن به سوی خرمشهر است. این شهر بواسطه وجود صنعت نفت از سال ۱۲۹۱ هجری شمسی مورد توجه قرار گرفت و تصفیهخانههای عظیم نفت در این شهر بوجود آمد.
اوایل تجاوز رژیم بعثی عراق این شهر مورد طمع دشمن قرار گرفت و به صورت نعلی شکل به محاصره آنها درآمد. محاصره آبادان برگ برندهای در دست ارتش عراق بود تا در موقعیت مناسب بتواند اراده خود را به مقابل تحمیل کند. ورود و خروج به این شهر تنها از طریق دریا ممکن بود و مردم مقاوم این شهر همچنان پایدار بودند.
با حصر آبادان، امام خمینی (ره) در یک دستور قاطع فرمودند:« حصرآبادان باید شکسته شود.»
از آنجا که وسعت منطقه عملیاتی بالغ بر ۱۳۰ کیلومترمربع بود و حوزه دید بسیار وسیعی داشت، امکان اختفای تحرکات نظامی در طول روز میسر نبود لذا مقرر شد عملیات در تاریکی شب انجام شود تا دشمن نتواند از نیروهای زرهی خود بهره لازم را ببرد.
سرانجام عملیات ثامنالائمه(ع) با هدف انهدام نیروهای دشمن در شرق کارون و تصرف و این منطقه، در ساعت یک بامداد پنجم مهرماه سال ۱۳۶۰ با رمز مقدس " نصرمنالله و فتح قریب " شروع شد.
این عملیات با همکاری ارتش، سپاه، بسیج و نیروهای ژاندارمری انجام شد و نیروهای عمل کننده در این عملیات بزرگ از «لشگر ۷۷ خراسان» شامل سه تیپ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،۱۶ گردان نیروی پیاده در سازمان سه قرارگاه تیپی، «تیپ ۳۷ زرهی شیراز»، «گردان ۲۵۱ تانک» از «لشگر ۱۶ زرهی»، «گردان ۱۰۷ ژاندارمری»، «گروه رزمی ۲۹۱ تانک» بودند و جهادسازندگی علاوه بر احداث جاده " وحدت " در فروردین ۱۳۶۰، امور مقدماتی عملیات را انجام دادند.
نیروهای سپاه اسلام با عبور از میدانهای مین و تلههای انفجاری و موانع ایذائی در حالی که به شدت با آتشبارهای خطوط پشتیبانی حمایت میشدند به مواضع دشمن یورش برده و دشمن را سخت غافلگیر کردند. همچنین به سرعت خاکریزهای مقدماتی دشمن تسخیر شد و نیروهای دشمن مورد تعقیب قرار گرفتند.
لشکر زرهی عراق با قدرت تمام درهم کوبیده شده و نیروهای آن تحت تعقیب قرار گرفتند. با فرار دشمن به غرب کارون، بهترین موضع پدافندی و ضدپاتک نصیب نیروهای ایران شد. پس از دو روز نبرد بیامان رزمندگان اسلام، پسماندههای ارتش بعثی به غرب کارون فرار کرده و در آنجا زمینگیر شدند.
این عملیات نتایجی را چون خارج شدن قوای دشمن از شهر آبادان، آزاد شدن دو جاده مهم اهواز - آبادان و ماهشهر _ آبادان و آزادسازی کامل شرق کارون به وسعت ۱۳۰ کیلومتر مربع در پی داشت.
با پیروزی درخشان سپاه اسلام در شکستن حصر آبادان، روحیه امید در سرتاسر جبههها و در میان مردم دمیده شد و سیل خروشان ملت با شادی و شور، بیش از پیش به سوی جبههها روانه شدند.
عملیات ثامنالائمه(ع) به منزله نقطه عطف و حلقه وصلی برای تغییر استراتژی جنگ از وضعیت گذشته به وضعیت جدید محسوب میشود. بعد از حذف بنیصدر، برای نخستین بار بود که نیروهای عمل کننده در این حد گسترده با هم ترکیب شده و به نحو شایستهای با یکدیگر همکاری و هماهنگی میکردند به طوری که این اقدام الگوی مناسبی برای ادامه همکاری ارتش و سپاه در عملیاتهای دیگر شد.
۵۷۵۷ کد خبر 1558861
برچسبها
دفاع مقدس (جنگ تحمیلی)
ارتش جمهوری اسلامی ایران
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
مطالب مرتبط
کتابها برای دفاع مقدس، گویا شدند
جاده پیروزی؛ عملیاتی که ارتش عراق را غافلگیر کرد
تحقق "باید" امام خمینی در سال 1360/ عملیات ثامن الائمه (ع) و حصری که رزمندگان شکستند
بهیاد کارگردانی که غریزیترین فیلمساز سینمای ایران بود
گوهر خیراندیش، در حال اهدای تندیس قهرمان گمنام/ عکس
صحبتهای تاثیرگذار یک جانباز / اگر به عقب برگردم همسرم را انتخاب نمیکنم
عملیاتی که در آن «پشهها» دشمنِ اصلی رزمندگان ایرانی بودند
ماجراجوییهای یک عکاس در میدان پاکسازینشده مین
اولین تصویر از «دسته دختران» با بازی نیکی کریمی، پانتهآ پناهیها، فرشته حسینی و...
منبع مطلب : www.khabaronline.ir
اولین عملیات گسترده و پیروز
عملیات فتح المبین اولین عملیات بزرگ و گسترده رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس است که به طور مشترک توسط نیروهای سپاه و ارتش اجرا و رزمندگان با آزادسازی مناطق اشغالی در شمال جبهه جنوب (استان خوزستان) به پیروزی بزرگی دست پیدا کردند.
اولین عملیات گسترده و پیروز
اخبار 1401/1/8 529 چاپ اشتراک
ده روایت از عملیات فتح المبین؛
اولین عملیات گسترده و پیروز
عملیات فتح المبین اولین عملیات بزرگ و گسترده رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس است که به طور مشترک توسط نیروهای سپاه و ارتش اجرا و رزمندگان با آزادسازی مناطق اشغالی در شمال جبهه جنوب (استان خوزستان) به پیروزی بزرگی دست پیدا کردند.
این عملیات از دوم فروردین ماه سال 61 آغاز شد و یک هفته به طول انجامید. اگرچه مدت زمان عملیات به نسبت کوتاه بود، اما وسعت عملیات گسترده و پیروزی در این عملیات دستاوردهای بسیار بزرگی برای ایران داشت.
فتح عظیم و مبین در عملیات فتح المبین در سایه عملیات بزرگ بیتالمقدس که منجر به آزادسازی خرمشهر و بخشهای وسیعی از سرزمینهای اشغالی شد، پنهان مانده است و برخی حتی عملیات فتح المبین را تنها مقدمهای برای آغاز عملیات بیت المقدس قلمداد میکنند. در ادامه با ذکر چند روایت به بازخوانی عملیات فتح المبین پرداختهایم.
یک. نقطه قوت ایران در عملیاتها، نیروهای مردمی و بسیجی بود. در ابتدای جنگ، نیروهای مردمی موجب غافلگیری و شکست عراق شدند و با اجرای استراتژی تحول انقلابی در جنگ، نیروهای مردمی توانستند مناطق اشغالی را در عملیاتهای ثامنالائمه (شکست محاصره آبادان)، طریق القدس (آزادسازی بستان)، فتح المبین و بیت المقدس آزاد کنند.نیروهای مردمی به تدریج وارد جنگ شدند و تعدادشان زیادتر شد. سازماندهی اولین گروههای مردمی در عملیاتهای محدود انجام گرفت. عملیاتهای محدود، شبانه و با هدف دور زدن دشمن انجام گرفت.
در عملیات شکست حصر آبادان که مهر ماه سال 60 اجرا شد، 15 گردان نیروی مردمی برای عمل در 150 کیلومتر مربع ساماندهی شد. دو ماه پس از آن برای اجرای عملیات طریق القدس استعداد نیروهای مردمی به 40 گردان افزایش یافت و برای اولین بار تیپهای عملیاتی سپاه تاسیس شدند.
برای اجرای عملیات فتح المبین در منطقهای به وسعت 2 هزار و 400 کیلومتر مربع، سپاه نیازمند 13 تیپ و 60 هزار نفر نیروی بسیجی بود. بدین منظور نیروهای مردمی باید به طور گسترده وارد جنگ میشدند. عملیات فتح المبین نقطه عطف و رو به رشد در خصوص حضور نیروهای مردمی در جنگ بود.
دو. فرماندهان پیش از اجرای عملیات فتح المبین با این سوال مطرح شدند که مسئولیت شهادت نیروهای بسیجی و مردمی با چه کسی است و به عبارت دیگر چه کسی مسئول خون این افراد است.این سوال از زمانی در ذهن فرماندهان به وجود آمد که حدود 75 نفر از رزمندگان تبریزی در نهر عبید، در منطقه پل سابله در غرب سوسنگرد پشت موانع دشمن به شهادت رسیدند. به شهادت رسیدن این تعداد رزمنده، تاثیر عمیقی بر فرماندهان گذاشت.
این مساله موجب شد تا فرماندهان در روز 26 دی خدمت امام خمینی (ره) برسند. محسن رضایی فرمانده کل سپاه در آن دیدار، موضوع را مطرح کردند. پس از صحبتهای محسن رضایی، امام فرمودند: «شما باید خدا را شکر کنید که این عملیات اسلامی به دست شما اجرا میشود، هر کس توفیق این عمل را ندارد. امروز صبح بعد از ملاقات با تنی چند از پاسداران به این فکر افتادم که ای کاش من هم یک پاسدار بودم، اینها چه میکنند و من چه کار. آنها میروند با دشمن اسلام میجنگند و من در اینجا هستم و نمیتوانم. شما قدر خودتان را بدانید.
خداوند به شما عنایت داشته است که شما را مهیا کرده تا قرآن کریم و اسلام عزیز و میهن اسلامی را حفظ کنید. نظام الهی مقرر کرده است تا شما برای خدمت به اسلام انتخاب شوید و این پیش خدا ثبت است و ملائکه الله و خداوند پشتیبان شماست و دلتان قوی باشد. هر قدمی که برای اسلام برمیدارید قدمی است الهی که خدا برای شما پیش آورده است. شما روی تدبیر و فکر عمل کنید، دیگر نه از کشتن بترسید و نه از کشته شدن. عمده این است که قصدتان خالص باشد که بحمدالله هست. روحیه قوی این جوانان بیست ساله از اموری است که انسان را به تعجب وامیدارد. مقصد امروز ما این است که این کشور آفت زده، غربزده و سلطنتزده را به اسلام برگردانیم و غرضی غیر از این نداریم.»
سه. ابتدا قرار بود عملیات فتحالمبین در دهه فجر سال 60 اجرا شود؛ اما دو موضوع اجرای عملیات را به تاخیر انداخت. نخست اینکه ارتش بعثی عراق در تنگه چزابه به نیروهای ایرانی حمله کرد و به مدت دو هفته فرماندهان را به آن حمله مشغول ساخت. دومین موضوع نیز این بود که عراق در آخرین روز سال 60 تک مختلکنندهای در جبهه شوش به نیروهای ایرانی وارد کرد. تک عراق، شناساییها و راهکارهای فرماندهان را خنثی کرد.چهار. باتوجه به اتفاقات رخ داده، برخی از فرماندهان موافق اجرای عملیات و برخی مخالف بودند. محسن رضایی و صیادشیرازی با هم گفتگو کردند. پس از گفتگو، دیگر فرماندهان را هم دعوت کردند تا تصمیم نهایی اتخاذ شود، اما اختلافنظرها ادامه داشت و جلسه بینتیجه به پایان رسید.محسن رضایی برای مشورت با امام خمینی (ره) با یک فروند هواپیمای جنگنده اف پنج عازم تهران شد. محسن رضایی به امام گفت: «دوستانمان گفتهاند اگر امام (ره) راهنمایی هم نمیکند لااقل برایمان استخارهای بکنند.» امام خمینی (ره) فرمودند: «شما نیازی به استخاره ندارید، بروید و همه کارهایتان را انجام بدهید و زمانی که به بنبست رسیدید از خدا طلب خیر بکنید.»
سپس محسن رضایی گزارشی از جبهههای جنگ به امام ارائه کرد. امام پس از ارائه گزارش، تاملی کردند و فرمودند: «شما پیروز هستید، بر خدا توکل کنید، پیروزی از آن شماست.»
فرماندهان در دزفول جمع شده بودند تا با برگشت رضایی، پیام امام را بشنوند. رضایی خطاب به فرماندهان گفت: «تنها چیزی که امام فرمودند این بود که شما بر خدا توکل کنید.» جلسه فرماندهان برگزار و تصمیم گرفته شد، عملیات فتح المبین اجرا شود.
پنج. گستردگی منطقه عملیات موجب شد تا برای نخستین بار در تاریخ جنگ، قرارگاه مرکزی فرماندهی با عنوان «قرارگاه کربلا» و با فرماندهی مشترک محسن رضایی و شهید صیادشیرازی ایجاد شود. قرارگاههای دیگر به عنوان قرارگاههای فرعی زیرنظر قرارگاه مرکزی قرار گرفتند و فرماندهان برجستهای فرماندهی قرارگاههای فرعی را برعهده گرفتند.نیروهای تحت امر قرارگاههای فرعی، یگانهای سپاه و ارتش بودند که بسیاری از تیپهای سپاه تازه تاسیس بود و فرماندهان آن برای نخستین بار فرماندهی تیپ را تجربه میکردند. استعداد هر تیپ سپاه، هشت تا ده گردان بود.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟