بیان آداب و رسوم محلی در ماه رمضان
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
بیان آداب و رسوم محلی در ماه رمضان را از این سایت دریافت کنید.
آداب و رسوم ماه رمضان در شهرهای مختلف ایران
ثبت آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در فهرست میراث معنوی کشور، نشان از اهمیت این فرهنگ در میان ایرانیان دارد که هر کدام به نوعی و با توجه به خاستگاه اعتقادی و آیینی خود این روزها را گرامی میدارند.
فرهنگ رمضان-بخش سوم
آداب و رسوم ماه رمضان در شهرهای مختلف ایران
ثبت آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در فهرست میراث معنوی کشور، نشان از اهمیت این فرهنگ در میان ایرانیان دارد که هر کدام به نوعی و با توجه به خاستگاه اعتقادی و آیینی خود این روزها را گرامی میدارند.
کد خبر: ۳۷۵۳۶
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۵ - 14 April 2021
آداب و رسوم ماه رمضان در شهرهای مختلف ایران
ماه مبارک رمضان یکی از مناسبتهای مذهبی مسلمانان است که مملو از رحمت و مغفرت الهی است. مردم کشور ایران نیز در این ماه مبارک هماهنگ با یک دیگر بیش از پیش به خداوند نزدیک و آماده رفتن به میهمانی خالق هستی میشوند.ایران پهناور با داشتن ۳۱ استان رسومات و آداب مختلفی را در خود جای داده است که آشنایی با هر یک از آنها سبب شناخت فرهنگ آن منطقه میشود. در این مقاله قصد داریم شما را با قسمتی از آداب دینی ماه مبارک رمضان در شهرهای مختلف کشور آشنا کنیم.
شیرازیها و رسم کلوخ اندازون و روز والون
شیرازیها، آخرین جمعه ماه شعبان را کلوخ اندازان گویند؛ در این روز رسم است که مردم دسته دسته به گردشگاههای اطراف شهر میروند و آن روز را با خوشی به شام میرسانند، چون باور دارند که ماه مبارک رمضان، ماه عبادت است و در این ماه فقط باید عبادت کرد.
از چند روز مانده به رمضان، بعضی از خانوادهها نذر دارند و افطاری میدهند و بیشتر میهمانیها به شکل افطاری برگزار میشود. همچنین رسم است که پس از افطار، مردم به دید و بازدید میروند و گاهی تا وقت سحر دور هم مینشینند، صحبت میکنند و شب چرهای شامل تنقلاتی مانند رنگینک، زولبیا و بامیه میخورند.
خانوادههایی که دختری را شوهر داده باشند، در نخستین ماه رمضان پس از عروسی، خود را موظف میدانند تا افطاری کاملی به نام روز والون تهیه کنند و همراه با گل برای عروس بفرستند.
در استان فارس چند روز قبل از ماه مبارک رمضان زنان خانهدار به فکر تهیه خواربار، ترشیجات، ادویه جات، عرقیات و چاشنیهای گوناگون میافتند. با دیدن هلال ماه نو و شروع مهمانی خدا، حال و هوای شهر دگرگون میشود و مردم بعد از دیدن هلال ٣ صلوات میفرستند و میگویند: الهی که ماه شریف و مبارک و با برکتی برای همه عزیزان و غریبان نو شده باشد. بر سفره افطاری مردم جهرم فارس میتوان نان روغنی، نان فتیرخانگی و نان بازاری را مشاهده کرد. خرما، پنیر، یکی دو نوع مربا و حلوا هم از دیگر خوراکیهای هنگام افطار آنهاست.
کرمانیها و رسم کلیدزنی
مردم کرمان نیز در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم ویژهای را دنبال میکنند و در تزکیه نفس و انجام عبادات و فرایض مقدس این ماه مقید هستند. مردم کرمان سعی میکنند هرگونه جشن و مراسمی را که تدارک دیدهاند قبل از حلول ماه مبارک رمضان در ماه شعبان برگزار کنند.
در قدیم، اوایل ماه مبارک رمضان در بین خانمها بهویژه زنان سالخورده رسم بود به خاطر خواصی که در قهوه وجود دارد، پس از حل کردن آن در آب، آن را به پیشانی خود میمالیدند.
در کرمان بزرگترها با دادن سرروزهای به دختران و پسران که نوعی هدیه و کادوی مناسب بود، بچههایی را که به سن تکلیف میرسیدند، به انجام فریضه روزه داری ترغیب میکردند. یکی دیگر از رسوم ماه رمضان در برخی مناطق استان کرمان خواندن ا…رمضونی پسران و کلیدزنی دختران در شبهای قدر است.
تدارک قوتو: از دیگر رسومات متداول در کرمان تهیه قوتو با فرا رسیدن ماه رمضان میباشد. افرادی که نذر دارند آن را در میان نیازمندان خیرات میکنند. نام اصلی آن قاووت است، اما همه آن را با لهجه کرمانی یعنی همان قُوَتو میشناسند. قوتو از مواد خوراکی پر خاصیتی مانند: تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر تهیه میشود که سبب بالا رفتن مقاومت بدن در زمان روزه داری خواهد شد.
چهارمحال بختیاری و رسم کاکولی پزون
- کاکولی پزون: این آیین در ۲۷ ماه رمضان و شبهای قدر در تمامی نقاط این استان برپا است. در این رسم افراد مشغول پخت کاکولی (نان محلی استان چهار محال و بختیاری) میشوند و در اماکن مذهبی مانند مسجد و امام زاده میان روزه داران پخش میکنند.
حنای مراد: زنان بختیاری به منظور رسیدن به حاجتشان در روز ۲۷ رمضان با سینیهای حنا که بر سر دارند به مساجد شهر میروند و با قاشق مقداری از حنای یک دیگر به داخل سینی خود میریزند سپس در روز عید سعید فطر با گلاب مخلوط میکنند و به دست و پای خود میگذارند.
رسومات مذهبی ویژه ماه رمضان در شهرهای مختلف کشور عزیزمان بسیار گسترده است و آنچه ما در این مقاله بیان کردیم متداولترین آنها بود. هر روزه رسومات مختلفی در این سرزمین در حال اجرا و برگزاری میباشد که نشان از تمدن و فرهنگ غنی این کشور دارد برای آشنایی بیشتر با آیینهای خاص شهرهای داخلی در ایام مختلف میتوانید به بخش " مناسبتها " در وب سایت رنتیجا مراجعه کنید.
سیستانیها و رسم ارک و برک
یکی از رسوم پسندیده در سیستان آرَک و بَرَک نام دارد. این واژه که به معنی آوردن و بردن است یکی از رسمهای قدیمی سیستان و روستاهای نزدیک آن است. اگر از هر خانهای هنگام افطار دود اجاق بلند میشد اهالی آن خانه باید برای خانههایی که دود به آنها میرسید از غذایی که پخته بودند میبردند.
آداب و رسوم ماه رمضان در فرهنگ مردم
آداب و رسوم ایران در ماه رمضان كلوخ اندازان اعمال ماه رمضان , مراسم ویژه ماه رمضان , آداب و رسوم مردم ایران , فرهنگ زندگی , سنتهای ماه رمضان , آداب و رسوم , آداب و رسوم ماه رمضان , ماه مبارک رمضان ,
آداب و رسوم ماه رمضان در فرهنگ مردم
مجموعه: فرهنگ زندگی
رمضان، از سالهای دور تاكنون، در فرهنگ مردم از جایگاهی ممتاز برخوردار بوده و همواره آیینهای ویژه ای در ارتباط با این ماه، در میان مردم كشورهای اسلامی به اجرا درآمده است.
آداب و رسوم ماه مبارك رمضان یكی از مباحث مهم فرهنگ مردم است كه به واسطه قدمت خود، از قداست ویژه ای برخوردار است. متأسفانه در زندگی شهری و ماشینی، بسیاری از این سنتهای زیبا به بوته فراموشی سپرده شده اند و بسیاری دیگر نیز كم رنگ تر شده اند و از آنجا كه این رسوم زمینه ساز همبستگی در جامعه به ویژه در میان آحاد ملل مسلمان است، اهمیت فراوانی نیز دارد.
به انگیزه حلول ماه مبارك رمضان و آغاز ماه تزكیه روح و جان، مطلبی آماده شده كه به مناسبتها و آداب و رسوم رمضان در فرهنگ مردم میپردازد.
از نیمه شعبان جنب و جوش خاصی برای به پیشواز رفتن ماه رمضان در میان مردم نواحی مختلف كشور مشاهده میشود و مسلمانان برای انجام فرایض دینی این ماه آماده میشوند، از جمله میتوان به این موارد اشاره داشت:
قبل از فرارسیدن این ماه، مردم نواحی گوناگون ایران، به زدودن آلودگی از چهره خانه و محله خویش میپردازند، درواقع با نظافت و خانه تكانی به پیشواز بهار قرآن میروند تا بتوانند با فراغت و آسودگی خیال به انجام تكالیف دینی خویش بپردازند.
پاكیزگی تنها به محیط خانه محدود نگشته و پیر و جوان با طیب خاطر در نظافت اماكن عمومی محله خود مشاركت میكنند و مساجد و تكایا را جهت برگزاری مراسم گوناگون ماه رمضان آماده میسازند. در شهرستان كازرون نیز، خادمین مساجد، مسجد را آب و جارو كرده و زیلوهای داخل شبستان را میتكانند و ظروف و وسایل آبدارخانه را شست و شوی میدهند.
در امر نظافت شخصی نیز، همگان اهتمام میكنند به طوری كه چند روز قبل از ماه رمضان، حمامهای عمومی شلوغ تر از هر موقع دیگر میگردد و درواقع خود را طاهر می كنند. از دیگر پیرایشها و آرایشهای این ماه، حنا بستن و خضاب كردن بود.
تهیه مایحتاج رمضاندر گذشته، تهیه مایحتاج ماه مبارك رمضان با جدیت تمام انجام میگرفت، زیرا در این ماه كسب و كار تقریباً متوقف میشود و مردم بیشتر از هر كاری به عبادت میپردازند و لازم بود كه مردم مایحتاج خود را قبل از ماه مبارك تهیه كنند تا بتوانند با آسودگی در مجالس ویژه این ماه شركت نمایند.
در قدیم، برای تهیه گوشت مورد نیاز نیز تمهیداتی میكردند، از جمله اینكه در فراهان اراك هر سال گوسفند پرواری میكشتند و گوشت آن را به طرق مختلف نگهداری میكردند. به این شكل كه یا گوشت را قورمه میكردند و یا به وسیله طناب و چوب از سقف اتاق و یا انباری میآویختند كه به این نوع گوشت شوشو میگفتند.
بریدن رشته برای آش و تهیه نشاسته برنج نیز از طرق تهیه مایحتاج ماه رمضان بود. زنان كازرونی از مقدار زیادی آرد، نان تنك میپختند و در ناندان یا كرچدان (ظرف استوانه ای سرپوش دار كه از شاخههای درخت بید یا درخت بادام كوهی بافته میشود) نگهداری میكردند.
كلوخ اندازاندر گذشته یك روز قبل از ماه رمضان، مراسم كلوخ اندازان انجام میگرفت. در این روز مردم هر شهر یا روستا به گردشگاههای اطراف شهر یا روستای خویش میرفتند و انواع خوراكها و غذاها به همراه خود میبردند و ضمن دور هم نشستن به تفریح و بازی میپرداختند و این روز را با خرمی و شادی به پایان میرساندند.
در این مناسك به نوعی افراد روح و جسم خود را آماده میكردند، زیرا علاوه بر تفریح و شادمانی كه باعث تقویت روحیه افراد میشد، غذاهایی هم كه در این روز تناول میشد، از انرژی برخوردار بود. از جمله این كه در یزد، شولی كه نوعی آش است و انواع مختلف دارد، پخته میشد. مثل شولی عدس، شولی باقلا، شولی شلغم و از دیگر خوراكیهای یزدیها در این روز آش رشته و حلوای برنج، شله زرد و پالوده یزدی است.
در قزوین كلوخ اندازان را گل خندانی و در بردسیر كرمان روز سنگ اندازان میگویند و مانند دیگر نقاط ایران به گردش و تفریح میروند و روز را با تعریف قصه و سرگذشت و انجام بازی سپری میكنند.
تشخیص وقت سحراز قدیم الایام، برای بیدار شدن در سحرهای ماه مبارك رمضان و تشخیص وقت دقیق سحر و انجام اعمال مخصوص از وسایل و روشهای گوناگونی استفاده میكردند. بعضی از این روشها امروزه نیز متداول و برخی منسوخ شده اند. از جمله شناختن ستارگان و محل و جای آنها در آسمان، بانگ خروس، روشن كردن چراغهایی در نقاط مرتفع شهر و گلدسته مساجد، صدای نقاره و طبل و شیپور، صدای مناجات از گلدستههای مساجد، جار كشیدن در كوچهها، صدای بوق حمامها، كوبیدن دیوار همسایه و غیره از روشهای پیشین بوده و امروزه مردم به وسیله زنگ تلفن و ساعت شماطه دار و رادیو و تلویزیون متوجه زمان دقیق سحر میشوند.
پیشنهاد ویژه
به راحتی رتبه برتر کنکور شو!
هوش کودکتو با این بازی فکری افزایش بده ! به تفکیک رده سنی
سفارش آنلاین خشکبار ارگانیک/پرداخت در محل
سحریروزه گیران برای به جا آوردن اعمال سحر و خوردن سحری معمولاً ساعت یا ساعاتی قبل از اذان و با شنیدن صدای مناجات، توپ سحر و یا زنگ ساعت بیدار میشوند و بعد از وضو گرفتن و خواندن دعاهای سحر نیت میكنند برای وضوگرفتن و خواندن دعاهای سحر و سپس شروع به خوردن سحری میكنند كه معمولاً غذاهای گرم و پختنی است كه در اغلب موارد همراه با برنج است.
در سحرها، خانوادههای كازرونی بچههای پنج و شش ساله خود را نیز بیدار میكنند تا به بیدار شدن در سحرها و سحرخیزی و روزه گرفتن عادت كنند. روزه گیران بعد از صرف سحری و چای و قلیان كشیدن، نیت روزه میكنند. تا چند دقیقه قبل از اذان صبح هر چه میخواهند تناول میكنند و پیش از اذان دهان و دست خود را پاك و تمیز میشویند، تا نماز صبح را به جای آورند.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟