بیشترین تنوع غذایی طبق سازمان یونسکو مربوط به کدام استان است
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
بیشترین تنوع غذایی طبق سازمان یونسکو مربوط به کدام استان است را از این سایت دریافت کنید.
معرفی شبکه شهرهای خلاق یونسکو و لیست شهرهای خلاق ایران
در این متن میخواهیم با مفهوم شبکه شهرهای خلاق ایران در یونسکو آشنا شویم. ببینیم منظور از این مفهوم چیست و بعد با شهرهای ایران که ذیل این عنوان در یونسکو ثبت شدهاند آشنا شویم.
لست سکند ورود / عضویت جستجو
معرفی شبکه شهرهای خلاق یونسکو و لیست شهرهای خلاق ایران
4.6 از 5 رای لست سکند بلاگ
مطالب جالب و خواندنی
معرفی شبکه شهرهای خلاق یونسکو و لیست شهرهای خلاق ایران
شهرهای خلاق ایران در یونسکو را میشناسید؟
18 آبان 1400 10:00 0
یونسکو به عنوان سازمانی آموزشی، علمی و فرهنگی سعی دارد با همکاریهای بینالمللی میان کشورها در حوزههای آموزش، علوم و فرهنگ صلح ایجاد کند. همچنین تلاش میکند برنامههایش در راستای توسعه پایدار باشد تا برای آیندگان هم محفوظ بماند. امّا درباره شهر خلاق یونسکو میدانید؟
احتمالا با ثبت آثار باستانی، فرهنگی و طبیعی در یونسکو آشنا باشید. یونسکو با توجه به معیارها و استاندارهایش، آثار ملموس و ناملموس را به ثبت میرساند تا در ابعاد وسیعتری از آن آثار ارزشمند محافظت شود؛ مثلا فهرست آثار ثبت شده ایران در میراث یونسکو از مهمترین فهرستها برای آثار ملموس ایران است که بر اساس آن مردم جهان با آثار و میراث ایران بهتر آشنا میشوند. در این متن میخواهیم با مفهوم دیگری که در یونسکو دنبال میشود آشنا شویم؛ شبکه شهرهای خلاق. ابتدا ببینیم منظور از این مفهوم چیست و بعد با شهرهای خلاق ایران که در یونسکو ثبت شدهاند آشنا شویم؛ 4 شهر اصفهان، رشت، بندر عباس و سنندج.
شبکه شهرهای خلاق یونسکو چیست؟
یونسکو از سال 2004 جریان شبکه شهر خلاق را به منظور ترویج همکاری میان شهرها مطرح کرد؛ خلاقیت در این گام یونسکو، عامل راهبردی برای پیشرفت پایدار شهری به شمار میرود. شبکه شهرهای عضو آن، برای رسیدن به هدف مشترکشان با هم کار میکنند. هدف مشترک آنها، قرار دادن خلاقیت و صنایع فرهنگی در مرکز برنامههای توسعه محلی و همکاریهای بینالمللی است. شبکه شهرهای خلاق یونسکو، هفت حوزه خلاق را پوشش میدهد: صنایعدستی، هنرهای بومی ، هنرهای رسانهای، فیلم، طراحی، خوراک شناسی، ادبیات و موسیقی.
در واقع، شهرهایی که به جمع این شهرهای خلاق اضافه میشوند، تعهد میدهند که فعالیتهای مثبتشان را با هم به اشتراک بگذارند و بین بخشهای عمومی و خصوصی و جامعه مدنی، همکاری ایجاد کنند تا به موارد زیر دست پیدا کنند:
آفرینش، تولید و توزیع فعالیتها، محصولات و خدمات فرهنگی را تقویت کنند؛
توسعه کانونهای خلاقیت و نوآوری و گسترش فرصتها برای افراد آفریننده و حرفهای در بخش فرهنگی؛
بهبود دسترسی به زندگی فرهنگی و شرکت در آن، به ویژه برای گروهها و افراد به حاشیه راندهشده و آسیبپذیر؛
ادغام کامل فرهنگ و خلاقیت در طرحهای پیشرفت پایدار.
اهداف شبکه شهرهای خلاق یونسکو
حالا پس از آشنایی مختصری با فعالیت یونسکو و شهرهای عضو آن در شبکه شهرهای خلاق، لازم است به صورت مجزا با اهداف کلی آن آشنا شویم:
تقویت خلاقیت، تولید، توزیع و بهرهمندی از محصولات و خدمات فرهنگی در سطح محلی
ترویج خلاقیت و بیان خلاقانه، به ویژه در میان اقشار آسیبپذیر از جمله زنان و جوانان
افزایش دسترسی به زندگی فرهنگی و شرکت در آن و همچنین بهرمندی از محصولات فرهنگی
تلفیق صنایع فرهنگی و خلاق در برنامههای توسعه محلی
شهر خلاق یونسکو
شهرهای خلاق ایران در یونسکو
همانطور که برای ثبت آثار ملموس و ناملموس در یونسکو طرحی آماده میشود و پس از به تصویب رسیدن کمیته یونسکو به ثبت میرسد. ثبت شهرها به عنوان شبکه شهری خلاق هم مراحل و روال خودش را دارد. ایران تا کنون توانسته 4 شهر خود را به عنوان شهر خلاق در یونسکو ثبت کند. در ادامه هر کدام از شهرها را به صورت مجزا بررسی میکنیم.
اصفهان؛ شهر خلاق صنایع دستی و هنرهای مردم
اصفهان به عنوان اولین شهر خلاق یونسکو از ایران در سال 1394 در یونسکو به ثبت رسید. این شهر با توجه به ظرفیتهایی که دارد، به عنوان شهر خلاق صنایع دستی و هنرهای مردم (Crafts and Folk Art) در یونسکو ثبت شد.
قلمکار، خاتمسازی، منبتکاری، نمدمالی، گیوهبافی و گیوهدوزی، عبابافی، سفال و سرامیکسازی، پوست و پوستیندوزی، ملیلهسازی، میناکاری، کاشیسازی، سوزندوزی، صحافی، ضریحسازی، فیروزهکوبی فقط بخشی از هنرهای مردم اصفهان است که روزانه تولید میشود. کافی است گردشی در بازار سنتی میدان نقش جهان داشته باشید تا با گوشهای از هنرهایی که در اصفهان تولید میشوند، از نزدیک آشنا شوید. این شهر یکی از مهمترین قطبهای صنایعدستی ایران است.
با ثبت اصفهان به عنوان شهر خلاق در یونسکو، انتظار میرود موارد زیر در این شهر انجام شود:
توسعه ظرفیتهای هنرمندان و کارآفرینان خلاق با ارائه پشتیبانی مالی و آموزش مدیریت و بازاریابی از طریق طرح اصفهان خلاق که توسط شهرداری در سال 2014 راهاندازی شد؛
تشویق برابری جنسیتی در تولید صنایع دستی و هنرهای عامیانه از طریق طرح بازسازی کابینت، با هدف ارزشگذاری زنان با دانش سنتی در این زمینه و تبدیل آنها به تولیدکننده برای ادامه دانش و ارتقای اقتصاد محلی؛
افزایش شفافیت ساختار صنایعدستی و هنرهای عامیانه از طریق پلت فرم اطلاعات وب شهر خلاق اصفهان که فرصتهای موجود را از نظر آموزش، اشتغال و کارآفرینی مشخص میکند.
تقویت همکاری بینالمللی و تبادل تخصص با سایر شهرهای خلاق از طریق پروژههای مشترک در راستای برنامه صنایع دستی نوآورانه این شهر که نوآوری را بر اساس رویکردهای بین رشتهای برجسته میکند.
اصفهان شهر خلاق یونسکو
اصفهان شهر خلاق صنایع دستی ایران
رشت؛ شهر خلاق خوراک شناسی
کافی است به یکی از رستورانهای خوب محلی در رشت بروید تا حسابی در انتخاب غذا سردرگم شوید. غذاهای متنوع محلی که هر کدام طعم ویژه خود را دارد. همین تنوع رنگارنگ و خوشمزه غذاها در گیلان سبب شده که رشت در سال 94 به عنوان شهر خلاق یونسکو در خوراکشناسی (Gastronomy) به ثبت برسد. از دلایل ثبت این شهر به عنوان شهر خلاق خوراک، استفاده از مواد غذایی محلی و متناسب فصل، منابع غذایی طبیعی غنی و همراه با فرهنگ محلی منطقه را میتوان نام برد. در واقع آشپزی رشتی طی نسلها نه فقط دستور غذاییهای قدیمی، بلکه روشهای آشپزی و استفاده صحیح از وسایل هم انتقال داده است؛ بنابراین ما در رشت به عنوان شهر خلاق، با یک فرهنگ منحصربفرد غذایی طرف هستیم.
رشت ، به عنوان شهر خلاق غذا در یونسکو ثبت جهانی شد
شهردار رشت : ثبت شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی یونسکو ، یک گامی اساس به سوی یکی از مهمترین اهداف ما یعنی برند سازی رشت می باشد
۷ نفر ۲۲ آذر ۱۳۹۴ - ۰۲:۴۳
رشت ، به عنوان شهر خلاق غذا در یونسکو ثبت جهانی شد
شهردار رشت : ثبت شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی یونسکو ، یک گامی اساس به سوی یکی از مهمترین اهداف ما یعنی برند سازی رشت می باشد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از روابط عمومي و امور بين الملل شهرداري رشت ، شهردار رشت از پيوستن رشت به شبكه جهاني شهرهاي خلاق يونسكو خبر دارد.
دكتر سيد محمد علي ثابت قدم ، با اعلام مطلب فوق گفت : چهارشنبه گذشته در نشست يونسكو در پاريس ، ايرنا بوكووا ، دبيركل يونسكو اعلام كرد رشت و ۴۶ شهر ديگر از ۳۳ كشور جهان به شبكه شهرهاي خلاق جهان پيوستنهاند.
به گفته شهردار رشت ، رشت تنها شهر كشور است كه در زمينه خوراك شناسي در اين زمينه ثبت شد و اصفهان نيز در زمينه صنايع دستي به ثبت رسيد .
ثابت قدم همچنين اين موفقيت را نتيجه زحمات همكارانش دانست و گفت اين يك گام به سوي يكي از مهمترين اهداف ما يعني برندسازي براي رشت است.
آدلايد استراليا ، بارسلونا از اسپانيا ، برگن از نروژ ، بوداپست از مجارستان ، ديترويت از آمريكا ، ليورپول از انگليس ، رم از ايتاليا ، مونته ويدئو از اروگوئه ، سالوادور برزيل و سنگاپور از ديگر شهرهايي هستند كه به عضويت شبكه شهرهاي خلاق جهان درآمدهاند.
دبيركل يونسكو در يادمان دهمين سالگرد شكلگيري كنوانسيون شبكه شهرهاي خلاق يونسكو گفت : « اين شبكه در سال ۲۰۰۹ با حضور ۱۱۴ شهر از سراسر جهان تاسيس شد . هدف از تاسيس اين شبكه ، همكاري بينالمللي بين شهرهايي است كه متعهد به سرمايهگذاري روي خلاقيت به عنوان موتور محركه توسعه پايدار شهري ، دربرگيري اجتماعي و طراوت فرهنگي شدهاند.
وي در اين نشست افزود : شبكه شهرهاي خلاق يونسكو نشاندهنده پتانسيل بسيار بالاي فرهنگ براي تقويت توسعه پايدار است . شهرها با پيوستن به اين شبكه متعهد ميشوند كه با نگرش تقويت خلاقيت و صنايع فرهنگي ، مشاركت را در زندگي فرهنگي ارتقا داده و فرهنگ را در طرحها و استراتژيهاي توسعه اقتصادي و اجتماعي بگنجانند.
دكتر شيدا مهنام ، نماينده ايران در كميسيون علوم اجتماعي يونسكو و رييس اداره علوم اجتماعي و انساني كميسيون ملي يونسكو_ ايران گفت: شبكه شهرهاي خلاق يعني شهرهايي كه در يكي از پنج حوزه صنايع دستي ، معماري ، خوراكپزي ، هنر و موسيقي ويژگي خاصي داشته باشند و به نوعي مشخصه متمايزكنندهاي از ساير شهرها در كشورهاي دنيا داشته باشند؛ يونسكو از سال ۲۰۰۲ تصميم گرفت اين شبكه را راه اندازي كند و از سال ۲۰۰۹ اين اتفاق افتاد.
متاسفانه ما علي رغم شهرهاي مختلفي كه داريم و ميتوانستيم وارد اين شبكه شويم اما شهرداريها خيلي همكاري فعالي نداشتند. به جز شهرداري اصفهان در حوزه صنايع دستي و شهرداري رشت در حوزه خوراكپزي كه هم آن دوستان به ما مراجعه كردند هم ما آنها را راهنمايي كرديم و بالاخره اين كار به نتيجه رسيد.
دكتر مهنام تاكيد كرد: فضاي رقابتي براي شهرهاي بزرگ دنيا براي پيوستن به اين شبكه آنقدر زياد است كه براي تكميل پرونده هم فرمت محتوايي و هم فرمت اجرايي مهم است تا زير دست هيات ژوري بررسي شود و واقعاً كار سختي است. پرونده رشت با همكاري خوب اين مجموعه آماده شد و همكاران شهرداري چه در زمان مهندس خليلي و چه در دوره مديريت آقاي دكتر ثابتقدم خيلي همكاري كردند.
نماينده ايران در كميسيون علوم اجتماعي يونسكو با اشاره به اينكه به دليل عرقي كه به رشت داشته به طور ويژه اين پرونده را پيگيري كرده گفت : چندين جلسه در شهرداري رشت انجام شد تا ما به يك همانديشي برسيم كه چگونه ميتوانيم پرونده را به بهترين نحو تكميل كنيم. خانم استر كيش لاروش ، رييس منطقهاي يونسكو را دعوت كرديم كه به نمايندگي از دبيركل يونسكو پاريس به رشت آمدند و شهر را ديدند و در نتيجه اين تلاشها ما پرونده كامل و منسجمي را سه ماه پيش به يونسكو تحويل داديم. من يك ماه پيش كه خودم با مليكا مديسي، رييس شهرهاي خلاق در پاريس ملاقات داشتم و سرنوشت پرونده را جويا شدم ايشان خيلي اميدوار بود. منتظر جواب هيات ژوري بوديم كه قرار بود ۱۱ دسامبر اعلام شود كه خوشبختانه اين اتفاق افتاد و خبرش در سايت يونسكو منتشر شد. بنابراين از كشور جمهوري اسلامي ايران تنها دو شهر عضو اين شبكه شدند البته در دو حوزه كاملاً متفاوت. رشت در بخش خوراكپزي و اصفهان در بخش صنايع دستي .
دكتر مهنام درباره تاثيرات اين اتفاق بر جذب گردشگر گفت : نكتهاي كه از اين پس مهم است و واقعاً بايد همه شهروندان به آن توجه داشته باشند، فرصتي است كه در اختيار اين شهر قرار گرفته است. چون نام رشت از اين پس در سايت يونسكو قرار ميگيرد و افزايش اطلاعات پيرامون رشت، قطعاً ميتواند در صنعت توريسم شهريك تحول به حساب بيايد و ما ميتوانيم ظرفيت هايمان در بخشهاي ديگر را هم در كنار اين بخش قرار دهيم.
او در پايان تاكيد كرد: اميدوارم با همان جديتي كه همكاران در شهرداري و استاندار محترم آقاي دكتر نجفي كه خيلي از ما حمايت كردند، همچنان با همان جديت از اين به بعد هم اقدام شود. عضويت گام اول است و مهمتر اين است كه بعد از اين در شبكه فعال باشيم و توريست و سرمايهگذاران بيشتري براي رشت جذب كنيم.
فاطمه قديمي حرفه مدير روابط عمومي و امور بين الملل شهرداري رشت ضمن ابراز خرسندي از به ثمر نشستن تلاش شهرداري رشت در اين خصوص اظهار داشت : رشت و غذاهايش در دهكده جهاني ؛ رشت به عنوان شهر خلاق خوراك شناسي ثبت جهاني شد . پرونده تدوين پروپزال ثبت شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراك شناسي يونسكو در مرداد ماه سال گذشته با حضور هيات عالي كميسيون ملي يونسكو در ايران به دعوت ستاد توسعه پايدار شهرداري رشت ، شروع و سرانجام در اسفند ماه سال گذشته با حضور استر كيش لاروش مدير منطقه اي يونسكو مورد بررسي اوليه قرار گرفت .
مدير فني تدوين پروپزال حضور شهر رشت در شبكه شهر هاي خلاق ياد آور شد : با همراهي اعضاي محترم شوراي اسلامي شهر رشت و شهردار محترم اين پرونده در تيرماه سالجاري براي بررسي نهايي به دبيرخانه بررسي شبكه شهرهاي خلاق در يونسكو پاريس ارسال شد كه خوشبختانه با بررسي هيات داوري در ۱۱ دسامبر ، با ارسال پرونده براي اولين بار ، حضور شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراك شناسي يونسكو ثبت جهاني شد .
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟