خوردن قرص اورژانسی در شیردهی
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
خوردن قرص اورژانسی در شیردهی را از این سایت دریافت کنید.
راهنمای مصرف صحیح قرص اورژانسی
چه زمانی باید از قرص لوونورژسترول استفاده کرد؟ در سال چند قرص اورژانسی میتوان مصرف کرد؟ عوارض جانبی این قرص چیست؟ تک دوز بهتر است یا دو دوز؟
صفحه اصلی دارو
بهترین زمان مصرف قرص اورژانسی و نحوه استفاده آن
موضوعات پزشکی مرتبط: دارو
بهترین زمان مصرف قرص اورژانسی و نحوه استفاده آن
نویسنده:دکتر نرجس خبازی
| تاریخ انتشار: 17 بهمن 1400
| آخرین بهروزرسانی: 10 اسفند 1401
| تعداد نظرات:925
سیاست انتشار مطلب پزشکی
آنچه در این مقاله میخوانید
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید
لب
راههای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. یکی از روشهایی که تقریبا به مدت ۳۰ سال قدمت دارد، قرص ضد بارداری خوراکی لوونورژسترول است. احتمالا تا حالا اسم قرص لوونورژسترول یا قرص اورژانسی بارداری را شنیدهاید. قرصی که بسیاری از زوجین را از بارداری ناخواسته نجات داده است. نکتههای زیادی در مورد قرص لوونورژسترول وجود دارد. اطلاع از این نکته ها باعث افزایش کارایی و موفقیت بیشتر این روش میشود.
به یاد داشته باشید که قرص لوونورژسترول فقط برای پیشگیری از بارداری اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد. و برای پیشگیری منظم و دائمی از بارداری، لازم است از محصولات دیگری استفاده کنید. مانند کاندوم، دستگاه داخل رحمی (IUD)، انواع قرصهای جلوگیری از بارداری و سایر روشها. در این خصوص حتما با دکتر زنان مشورت کنید.
لوونورژسترول قرص اورژانسی چیست؟
قرص لوونورژسترول (لنوول) که از روش های پیشگیری از بارداری است، در بستههایی با بسته بندی فویل PVC / آلومینیوم موجود است. این قرص به رنگ سفید، گرد و صاف است. لوونورژسترول به دو شکل در بازار دارویی وجود دارد: تک قرص و دو قرص.
یکی از روشهای جلوگیری از بارداری، قرص ضد بارداری خوراکی لوونورژسترول است.
طریقه مصرف قرص اورژانسی لوونورژسترول
رژیم مصرف قرص اورژانسی بستگی به نوع دوز آن دارد؛
رژیم تک دوز در واقع یک قرص ۱/۵ میلی گرمی است.
در رژیم دو دوز، هر قرص حاوی ۰/۷۵ میلی گرم لوونورژسترل است.
نکته مهم: گفته میشود که در صورت استفاده از رژیم دو دوز، قرص اول را مصرف کرده و ۱۲ ساعت بعد قرص دوم را استفاده کنید. اما طبق تجربهی پزشکان، بهتر است که هر دو قرص را باهم مصرف کنید.لوونورژسترول بدون نسخه قابل خریداری از داروخانهها میباشد.اسم قرص اورژانسی ضدبارداری (نام تجاری و نام رایج قرص اورژانسی)
قرص بدون نسخه My Way
قرص Plan B One–step
قرص بدون نسخه پرونتزا (Preventeza)
قرص بدون نسخه Take Action.
مکانیسم اثر قرص لوونورژسترول چگونه است؟
قرص لوونورژسترول تنها حاوی پروژستین است. در حالی که سایر قرصهای پیشگیری از بارداری حاوی پروژستین و استروژن هستند. مکانیسم این قرص، تاخیر یا جلوگیری از تخمک گذاری (رها سازی تخمک) است. لوونورژسترل میتواند از لقاح تخمک و اسپرم جلوگیری کند، یا مانع از اتصال یک تخم بارور شده به رحم (لانه گزینی) شود.
تحقیقات نشان میدهند که قرصهای ضد بارداری که تنها حاوی پروژستین هستند ممکن است عوارض جانبی کمتری داشته باشند و گزینهی مطمئنتری برای برخی از افراد باشند.
دیگر تاثیر قرص اورژانسی به هم زدن بالانس هورمونی است.
اثرات قرص اورژانسی
احتمالا این مسئله ذهن شما را درگیر کردهاست که تاثیر قرص اورژانسی چیست؟ از آنجایی که لوونورژسترول به طور ناگهانی هورمونهایی را وارد بدن شما میکند، باید تاثیر زیادی داشتهباشد تا از لانهگزینی و بارداری جلوگیری کند. بارداری چه زمانی اتفاق میافتد؟ هنگامی که سلول تخمک زن و اسپرم مرد با هم ترکیب شوند و سلول تخم را ایجاد کنند. این سلول تقسیم میشود و در رحم گردش میکند تا به محل مناسبی برسد و در آن جا جای بگیرد. این دانهی کوچک در رحم میروید و شروع به رشد میکند.
تاثیر قرص اورژانسی بر دیوارهی رحم است. دیوارهی رحم در نقش زمین برای این دانه است. هنگامی که زمین مساعد نباشد، لانهگزینی اتفاق نمیافتد و سلول تخم دفع میشود و از بارداری پیشگیری میشود. قرصهای اورژانسی باعث ریزش دیوارهی رحم میشوند. با نامساعد کردن دیوارهی رحمی و غلیظ شدن ترشحات، از حرکت اسپرم و رسیدن آن به تخمک هم جلوگیری میشود. بنابراین ممکن است بارداری توسط پیشگیری از لقاح اسپرم و تخمک، جلوگیری شود.
لوونورژسترول تاثیرات دیگری هم دارد. دیگر تاثیر قرص اورژانسی به هم زدن بالانس هورمونی است. به هم خوردن بالانس هورمونی می تواند مشکلاتی را برای زن ایجاد کند که در بخش عوارض جانبی دارو به آنها پرداخته شدهاست. مثلا تهوع واستفراغ یکی از عوارض شایع خوردن قرص اورژانسی بارداری است.
مشاوره با پزشکانمشاوره دارویی دکترِتو شروع نوبتگیری
قرص اورژانسی و پریود
قرص اورژانسی بر روی پریود هم اثراتی دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
بعد از خوردن قرص اورژانسی چند روز بعد باید پریود شویم؟
دانستیم که قرص اورژانسی بر روی بدن تاثیراتی دارد که مجموع آنها با هم به جلوگیری از بارداری کمک میکنند. قرص لوونورژسترول تاثیرات دیگری هم دارد که شامل اثر گذاشتن بر پریود هم میشوند. ریزش دیوارهی رحم و خونریزی پریود نامیده میشود که باید در نتیجهی تغییرات رحمی و تخمدانی مشخصی اتفاق بیفتد. هنگامی که شما قرص اورژانسی مصرف میکنید، در بدنتان تغییرات هورمونی رخ میدهد که در نهایت منجر به پریود شدن میشود. در اینصورت فرد خیالش از بابت بارداری راحت میشود و مطمئن میشود که بارداری نیست.
اما چه زمانی پریود شدن بعد از خوردن قرص اورژانسی رخ میدهد؟ هنگامی که زن قرص اورژانسی را مصرف میکند، معمولا د رهفتهی اول بعد از مصرف قرص پریود میشود. اما اگر خونریزی تا دو هفته بعد از مصرف قرص اتفاق نیفتاد، باید تست بارداری داده شود و بررسیهای لازم انجام گیرد.
دیگر قرص های اورژانسی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته چیست؟
مصرف قرص اورژانسی در شیردهی، شرایط استفاده
نوزاد خود را در آغوش گرفتهاید و میدانید، برای یک بارداری دیگر آمادگی ندارید. چه راه حلی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی برایتان مجاز است؟
مصرف قرص اورژانسی در شیردهی، شرایط استفاده
نوزاد خود را در آغوش گرفتهاید و میدانید، برای یک بارداری دیگر آمادگی ندارید. چه راه حلی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی برایتان مجاز است؟
قرص اورژانسی، یکی از انواع قرصهایی است که برای جلوگیری از بارداری استفاده میشود. البته کاربرد آن برای زنانی است که رابطهی جنسی محافظتنشده داشتهاند یا روشهایی که در حین رابطه به کار بردهاند، موفق نبوده است.
مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی بایستی با احتیاط صورت گیرد. قرصهای اورژانسی بر دو گونهاند. قرصهای ترکیبی (حاوی استروژن و پروژسترون)، و قرصهای حاوی پروژسترون. استفاده از قرصهای حاوی پروژسترون در دوران شیردهی مجاز است و بر کیفیت و کمیت شیر مادر تاثیر نامطلوبی نمیگذارد.
نوزاد خود را در آغوش گرفتهاید و میدانید، برای یک بارداری دیگر آمادگی ندارید. چه راه حلی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی برایتان مجاز است؟
زمان کمی برای تصمیم گیری دارید. پزشکان توصیه میکنند، حداقل تا شش هفته پس از زایمان، رابطه جنسی صورت نگیرد. پس در این شش هفته زمان دارید تا روش پیشگیری مناسب را انتخاب کنید.
قرصهای جلوگیری در دوران شیردهی
ممکن است شنیده باشید که قرصهای جلوگیری تولید شیر را کاهش میدهند، بله درست است. برخی هورمونها تولید شیر را کاهش میدهند. اما نه همه آنها!
دو نوع قرص جلوگیری وجود دارد:
-قرصهای حاوی ترکیبات استروژن و پروژسترون
-قرصهای حاوی پروژسترون
استروژن میتواند باعث کاهش تولید شیر شود. اگر به پزشک خود بگویید که شیر میدهید، احتمالا برایتان قرص پروژسترون تجویز میکند که تاثیر نامطلوبی بر شیردهی ندارد.
اگر مجبور به استفاده از قرصهای ترکیبی هستید، بهتر است در ماه اول شیردهی، این قرص را مصرف نکنید. زیرا ممکن است باعث خشک شدن شیر در همان ماههای اولیه شود.
مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی
هنگام مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی باید در نظر داشته باشید که اگر قرصهای اورژانسی تنها حاوی پروژسترون باشند، روی مقدار و کیفیت شیر تاثیر نمیگذارند. اگرچه برخی هورمونها از طریق شیر مادر به نوزاد میرسند، اما عوارض جانبی روی بدن نوزاد ندارند.
اگر به طور منظم به نوزاد خود شیر میدهید، معمولا نیازی به مصرف قرص اورژانسی ندارید. زیرا تا شش ماه پس از تولد نوزاد، معمولا تخمک گذاری در بدن انجام نمیشود و قاعدگی اتفاق نمیافتد. یعنی تخمدانها تخمک نمیسازند تا تخمکها در اثر تماس با اسپرم بارور شوند و بارداری اتفاق بیفتد. البته همیشه موارد استثنا وجود دارد. پس بهتر است که در صورت عدم تمایل به بارداری، از روشهای محافظت کننده، جهت جلوگیری استفاده کنید.
نحوه عملکرد قرص اورژانسی
قرص اورژانسی، حاوی ترکیبی از هورمونهاست که پس از رابطه جنسی محافظت نشده، به طور موقت، از تخمک گذاری جلوگیری و با اختلال در باروری تخمک و جلوگیری از لانه گزینی تخمک بارور در رحم، مانع بارداری میشود. حدود ۵ روز طول میکشد تا تخمک بارور شده در رحم، مستقر شود. اگر قرص اورژانسی، پس از استقرار تخمک بارور در رحم استفاده شود، تاثیری بر بارداری نخواهد داشت. البته آسیبی نیز به رویان داخل رحم نمیزند.
اگر بعد از مصرف قرص اورژانسی در دوران شیردهی، رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید، قرص اثری بر احتمال بارداری نخواهد داشت. حتی مصرف قرص، باعث باروری بیشتر نیز میشود!
شرایط استفاده از قرص اورژانسی
اگر رابطه جنسی محافظت نشده از راه واژن داشته باشید، استفاده از قرص اورژانسی، احتمال بارداری را به شدت کاهش میدهد. اگر نمیخواهید باردار شوید و یکی از اتفاقات زیر افتاد، حتما از قرص اورژانسی استفاده کنید.
-هنگام رابطه جنسی کاندوم پاره شده یا ناگهان بیرون آمد.
-مصرف قرص پیشگیری را قبل از رابطه جنسی فراموش کرده بودید.
-در روزهای تخمک گذاری رابطه جنسی داشتید.
هم چنین زنانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفتهاند، با استفاده از قرص اورژانسی، احتمال بارداری را کاهش میدهند.
سوالات متداول در رابطه با مصرف قرص اورژانسی
میزان تاثیر قرص اورژانسی در دوران شیردهی یا غیر از آن چقدر است؟
قرصهای اورژانسی که تنها حاوی پروژسترون است، تا ۸۸% احتمال بارداری را کاهش میدهد. اولین دوز مصرفی باید تا ۷۲ ساعت (سه روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده باشد.
قرصهای اورژانسی حاوی پروژسترون و استروژن، تا ۷۵% احتمال بارداری را کاهش میدهد. اولین دوز مصرفی باید تا ۷۲ ساعت (سه روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده باشد.
هر قدر قرص اورژانسی زودتر مصرف شود، موثرتر است. اما تا حدود ۵ روز بعد از رابطه جنسی نیز کارایی دارد. در نظر داشته باشید که قرص اورژانسی اثر گذاری کمتری از قرصهای جلوگیری که به طور منظم استفاده میشوند، دارد.
قرصهای اورژانسی برای مصرف هر روزه مناسب نیستند و تنها سالی یک یا دو بار مجاز به مصرف آنها هستید. در صورت تکرار رابطه جنسی محافظت نشده، بهتر است از یک روش پیشگیری مناسب استفاده کنید. دراین باره با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی مصرف قرص اورژانسی چیست؟
میلیونها زن در دنیا از قرصهای اورژانسی استفاده میکنند. هیچ گزارشی از عوارض جدی و خطرناک در رابطه با این قرصها وجود ندارد. اما برخی عوارض جانبی ناخوشایند نیز گزارش شده است.
زنانی که از قرصهای اورژانسی ترکیبی استروژن و پروژسترون استفاده کردهاند، به مدت یک یا دو روز احساس تهوع داشتهاند. ۲۰% آنها استفراغ کردهاند.
این عوارض در زنانی که قرص اورژانسی پروژسترون را مصرف کردهاند بسیار خفیفتر بوده است.
اگر قرص اورژانس ترکیبی استفاده میکنید، پزشک میتواند قرص ضد تهوع برایتان تجویز کند که یک ساعت قبل از مصرف اولین دوز، استفاده کنید تا از عوارض تهوع و استفراغ در امان بمانید.
از دیگر عوارض جانبی قرصهای اورژانسی عبارتند از: سرگیجه، خستگی، حساسیت پستانها و دردهای شکمی. طی یک یا دو روز این علایم از بین میروند. ممکن است به مدت چند روز لکه بینی یا خونریزی نیز دیده شود.
در صورت استفراغ بعد از مصرف قرص اورژانسی، آیا نیاز به مصرف مجدد قرص است؟
اگر تا دو ساعت پس از مصرف قرص استفراغ کردید، ممکن است نیاز به مصرف مجدد داشته باشید. با پزشک خود تماس بگیرید. اگر بعد از دو ساعت این اتفاق افتاد، مشکلی نیست، اما بهتر است قبل از مصرف دوز بعدی، قرص ضد تهوع بخورید.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟