سمنو از چی درست میشه
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
سمنو از چی درست میشه را از این سایت دریافت کنید.
سمنو طرز تهیه و آموزش کامل پخت سمنو در خانه +خواص و فواید سمنو
از زمان های قدیم با نزدیک شدن به عید نوروز سمنو را برای سفره هفت سین طبخ می کردند. سمنو دارای طعم و مزه متفاوت و خواص بسیار زیادی است برای تهیه سمنو به زمان چند روزه و حوصله زیادی نیاز دارید تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه سمنو در […]
سمنو طرز تهیه و آموزش کامل پخت سمنو در خانه +خواص و فواید سمنو
آشپزی
بوسیله ساتین در ۱۴ اسفند ۱۳۹۵
4به اشتراک گذاریاز زمان های قدیم با نزدیک شدن به عید نوروز سمنو را برای سفره هفت سین طبخ می کردند. سمنو دارای طعم و مزه متفاوت و خواص بسیار زیادی است برای تهیه سمنو به زمان چند روزه و حوصله زیادی نیاز دارید تا پایان مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه سمنو در منزل آشنا شوید.
سمنو یکی از خوراکی های محلی ایرانی است که در تجریش به وفور پخت می شود. در این مطلب آموزش طرز تهیه سمنو را به همراه نکاتی برای طبخ بهتر در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.
مواد لازم برای تهیه سمنو
گندم با پوست : نیم کیلو گرم
آرد گندم : ۲ کیلو گرم
طرز تهیه سمنو در منزل
سمنو در واقع یه حلوای شیرین کشدار محسوب میشود که شیرینی اش فقط از جوانه گندم به دست می آید. چطوری؟ خب توی جوانه گندم آنزیمی وجود دارد که محلول نشاسته رو توی حرارت بالای ۸۰ درجه سانتیگراد به قند تبدیل میکند. به همین سادگی.
عملیات سمنوپزی رو باید از درستکردن جوانه گندم و گرفتن شیره اش آغاز کنید. اگر دوست دارید سمنوپزی رو یاد بگیرید یادتان باشد که به ازای هر مقدار گندمی که میذارید جوانه بزنه باید سه برابرش آرد استفاده کنید. مثلا برای یک کیلوگرم گندم حدود سه کیلو گرم آرد مصرف میشه. پس اگر اولین باره که میخواید سمنو درست کنید با مقدار کمی شروع کنید که حجم زیادش موقع پخت خستهتون نکنه.
مرحله اول اینه که گندمها رو خوب پاک کنیم و دونههای شکسته رو جدا کنیم. بعد با آب سرد میشوریم و دو روز میذاریم تا خوب خیس بخورن. یادتون باشه ارتفاع گندم توی ظرف کمتر از هشت سانتیمتر باشه و روزی دو بار آب ظرف رو عوض کنید که ترش نشه و بو نگیره. محل نگهداری ظرف هم جایی دور از نور مستقیم خورشید باشه و خیلی سرد یا خیلی گرم هم نباشه.
روز سوم گندمها رو میریزیم توی آبکش. اگر دقت کنید احتمالا تو این مرحله جوانههای خیلی ریز رو روی گندمها میبینید. تو مرحله بعد یه پارچه نخی تمیز میآریم و گندمها رو توش میپیچیم. پارچه باید کمی نمناک باشه ولی خیلی خیس نباشه. بعد اون رو توی یک کیسه پلاستیکی بزرگ قرار میدیم و میذاریم تا یکی دو روز بمونه. البته روزی چند بار گندمها رو باز کنید و مقدار کمی آب به اونها بپاشید که خشک نشن. تو این دوره هم گندمها رو توی محیطی دور از نور و در دمای معتدل قرار بدید.
در تمام این مراحل جابجایی گندمها باید با آرامش و ملایمت انجام بشه تا فشار اضافی باعث آسیبدیدن گندمها و جوانههای کوچک نشه.
بعد از این مدت که دیگه جوانهها آشکارتر شدن، گندمها رو توی آبکشی به ارتفاع حدود دو سانت میریزیم و روی اونها رو با پارچه نخی مرطوب میپوشونیم و روزی چندبار زیر شیر آب میگیریم که هم آب لازم به گندمها برسه، هم شسته بشن و بو نگیرن. تازه چون توی آبکش هستن آب اضافیشون هم خارج میشه و مشکلی پیش نمیاد. راستی حواستون باشه شدت آب خیلی زیاد نباشه تا به جوانهها آسیب برسه.
با این روش تقریبا بعد از سه روز ریشههای گندمها زیاد و فشرده میشه و جوانههای ظریف در رنگهای سفید مایل به نقرهای به ارتفاعی کمی بیشتر از قد دانه گندم رشد میکنن. این مرحله زمانیه که آنزیم قند به حد اعلاش رسیده و زمان شیرهگرفتن از گندمهاست.
یادتون باشه به هیچ وجه نذارید گندمها به مرحله سبز شدن برسن، چون سبز شدن باعث میشه شیرینیشون کم بشه و مزه گس پیدا کنن. اگر به هر دلیلی بعد از رسیدن به این مرحله فرصت شیرهگیری و ادامه کارو نداشتید جوانهها رو به یخچال منتقل کنید که جلوی رشد بیشترش گرفته بشه. جوانهها توی یخچال تا چند روز تازه و سالم میمونن.
بعد از اینکه جوانهها به اندازه لازم رشد کردند، اونا رو با آب فراوون میشوریم و بعد به کمک چرخ گوشت یا هر وسیله خردکننده دیگهای کاملا له و خمیری میکنیم. حالا باید معجون رو با مقداری آب مخلوط کنیم و تفالهش رو توی ظرف دیگهای بریزیم. اگر تو این مرحله هم با دونههای سالم گندم مواجه شدید نگران نباشید، میشه دوباره چرخشون کرد و یکبار دیگه آب بهشون اضافه کرد تا همه شیرهشون خارج بشه. حالا این مایع بهدستاومده رو از صافی خیلی ریز عبور بدید و شیره بهدستاومده رو برای تهیه سمنو کنار بذارید.
توی یه دیگ با گنجایش مناسب، آرد رو با این شیره بهدستاومده مخلوط میکنیم، طوری که یک خمیر شل به دست بیاد؛ مایعی صاف و رقیق بدون هیچ گلوله خمیری که بشه اونو با ملاقه برداشت. معمولا برای تهیه سمنو از آرد سبوسدار استفاده میشه که در ایران میشه از نانواییها تهیه کرد اما اگر امکانش وجود نداشت، استفاده از آرد سفید هم هیچ مانعی نداره و مشکلی برای سمنوی شما ایجاد نمیکنه.
خب حالا خمیر تهیهشده رو روی حرارت ملایم میذاریم و مرتب هم میزنیم تا به جوش بیاد. تو این مرحله میبینید که اول کار محتویات توی دیگ کمی غلیظ میشه ولی بعد از چندبار جوشخوردن به اصطلاح میبُره و آب میاندازه. این همون لحظهایه که نشاسته آرد به خاطر آنزیم جوانه گندم به قند تبدیل میشه و حالت لعابمانندش رو از دست میده.
از حالا به بعد سمنو باید اونقدر روی حرارت بمونه و به هم بخوره تا آردش کاملا بپزه و آب اضافه خارج بشه و به قول معروف حسابی جا بیفته. همزدن مرتب رو فراموش نکنید، چون سمنو خیلی زود ته میگیره.
وقتی به مراحل آخر پخت میرسیم سمنو به رنگ قهوهای خوشرنگ درمیآد، غلظتش زیاد و مزهش بسیار شیرین میشه. راستی تو این مرحله اگر حرارت زیاد بشه چون مایع غلیظتر شده ممکنه یهکمی به اطراف بپره، پس حسابی مراقب باشین که یهوقت رو دستتون نریزه.
یه کار جالب هم هست که میتونید در مراحل آخر پخت سمنو انجام بدید. قدیمیها رسم داشتن که چند تا بادوم یا گردو و یا فندق رو با پوست توی دیگ سمنو میانداختن. اونوقت اگر هر کدوم از اینا تو ظرف کسی میاومد نشونه خوششانسی و شگونش بود. اگر دوست داشتید شما هم امتحان کنید!
بعد از اینکه مراحل مختلف پخت سمنو تموم شد، باید بذارید سمنو حدود ۱۰ ساعت در معرض هوای عادی خونه باقی بمونه. بعد از اون میتونید سمنو رو تو ظرفهای دردار بریزید و خوب و سالم تا چند هفته توی یخچال نگهش دارید.
چگونه سمنو درست کنیم؟
با اینکه طرز تهیه سمنو سخت و زمانبر است، هنوز هم افراد زیادی طبق آیین باستانی ایرانیان، دیگهای سمنوی خود را بر آتش میگذارند و به شوق رنگینکردن هفتسین خود و اطرافیانشان، چند ساعتی دور دیگ سمنو میچرخند و آن را هم میزنند.
چگونه سمنو درست کنیم؟
با اینکه طرز تهیه سمنو سخت و زمانبر است، هنوز هم افراد زیادی طبق آیین باستانی ایرانیان، دیگهای سمنوی خود را بر آتش میگذارند و به شوق رنگینکردن هفتسین خود و اطرافیانشان، چند ساعتی دور دیگ سمنو میچرخند و آن را هم میزنند.
کد خبر: ۱۴۲۹۲
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۱۵ - 03 March 2020
سمنو از عصاره جوانه گندم تشکیل میشود و یکی از سینهای سفره هفت سین است که خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این سین مغذی سفره هفت سین نمادی از قدرت و برکت محسوب میشود و در روزهای پایانی سال به صورت گروهی در برخی از مناطق کشور طبخ میشود. ویتامینها و آنتی اکسیدانهای موجود در سمنو آن را به یکی از پر خاصیتترین مواد غذایی تبدیل نموده است.
مواد لازم برای تهیه سمنو:
گندم: ۲۵۰ گرم
آرد سبوسدار: ۵۰۰ گرم
آب: ۲-۳ لیتر
طرز تهیه سمنو
۱. اول از همه توجه کنید که گندم سمنو باید از نوعی باشد که بتوان آن را سبز کرد. پس بعد از تهیه گندم مناسب، آن را پاک کرده و یک بار با آب بشویید و آن را داخل آب سرد بگذارید. آب سرد باید تا ۱ الی ۲ بند انگشت روی گندمها را بپوشاند.
۲. بسته به نوع گندم، آن را به مدت یک تا دو روز خیس کنید. بهتر است در این مدت، حداقل دوبار آب گندم را تعویض کنید.
۳. بعد از ۲۴ ساعت، نوک گندمها به سفیدی میزنند. در این مرحله، گندمها را آبکش کنید و همانطور که در آبکش هستند روی آنها آب سرد بریزید و بعد آنها را لای یک دستمال تمیز بپیچید.
۴. روی گندمها را پوشانده و یک تا دو روز صبر کنید تا گندمها ریشه بزنند.
۵. بعد از ۲۴ ساعت، گندمها ریشه خیلی کمی میدهند که در این صورت باید آنها را داخل سینی تمیزی پهن کرده و روی آنها را دوباره با دستمال مرطوب بپوشانید.
بیشتر بخوانید:
شیرینی برنجی عید نوروز؛ طرز تهیه و چند نکته
آموزش سبز کردن سبزه عید در خانه
۶. هرازگاهی دستمال روی گندمها را مرطوب کنید تا گندمها کمکم ریشه بزنند.
۷. بعد از حدود ۲ روز (بسته به نوع گندمها) ریشه مورد نظر به اندازه مناسب رسیده که به رنگ نقرهای است و خود گندمها نیز رنگ سبز روشنی دارند. توجه کنید که اگر سبزه گندم بیش از حد بماند و تیره شود، طعم سمنوی شما به تلخی خواهد رفت پس مرتب گندمها را چک کنید تا زمان مناسب آن را بفهمید.
۸. در این مرحله، گندمها را تکهتکه کرده و همراه مقدار کمی آب، داخل غذاساز، مخلوطکن یا چرخ گوشت بریزید تا کاملا له شوند.
۹. گندمهای لهشده را ابتدا از یک صافی فلزی درشت عبور داده، سپس از صافی پارچهای رد کنید تا بتوانید آن را کاملا فشار داده و شیره گندم را از آن خارج کنید.
۱۰. تفالههای گندمی که داخل صافی پارچهای باقی مانده را یک بار دیگر با کمی آب داخل غذاساز بریزید و دوباره از صافی رد کنید.
۱۱. در این مرحله، عصاره گندمی که دارید را کمکم به آرد اضافه کرده و آرد را با آن حل کنید.
۱۲. وقتی آرد کاملا حل شد، قابلمه را روی حرارت قرار دهید و شروع به همزدن کنید.
۱۳. همزدن را مرتب و آرام ادامه دهید، زیرا شیره گندم خیلی زود تهنشین شده و میسوزد؛ پس تا زمانیکه به جوش بیاید مدام آن را هم بزنید.
۱۴. حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد تا عصاره گندم و آرد به جوش بیاید و کمکم تیره شود. در واقع سختترین قسمت تهیه سمنو همین است که باید مرتب و بدون وقفه آن را هم بزنید تا به جوش بیاید.
۱۵. در این مرحله، حرارت را متوسط میکنیم تا آب اضافه سمنو تبخیر شود.
۱۶. از این به بعد، سمنو به همزدن مداوم نیازی ندارد و کافی است هر چند دقیقه یکبار آن را هم بزنیم تا ته نگیرد.
۱۷. تقریبا بعد از ۲ ساعت، سمنویی که با شعله متوسط جوشیده به غلظت مناسبی میرسد پس میتوانید یک دمکنی روی در قابلمه گذاشته و در ظرف را ببیندید تا سمنو دم بکشد.
۱۸. شعله را تا جایی که امکان دارد کم کنید تا رنگ سمنو تیره شود.
۱۹. بین ۱ تا ۱.۵ ساعت برای رسیدن سمنو به غلظت و رنگ مناسب کافی است. در این مدت نیز بهتر است هر از گاهی سمنو را هم بزنید تا ته نگیرد.
۲۰. سمنو آماده است. میتوانید قبل از سرو آن، مقداری بادام داخل آن ریخته و آن را تزیین و سرو کنید.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟