این سایت سعی دارد سایت های برتر سراسر ایران را معرفی کند ما با نمایش دادن پیش نمایشی از سایت، کاربران را به دیدن کامل مطالب سایت های معرفی شده دعوت میکنیم فلذا هیچ لینک، عکس، و متنی از سایت های معرفی شده کپی نمیشود.

    شهرهای اراک

    مهدی

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    شهرهای اراک را از این سایت دریافت کنید.

    فهرست شهرهای استان مرکزی

    فهرست شهرهای استان مرکزی

    از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

    جمعیت شهرهای استان مرکزی بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ و ۱۳۹۰ خورشیدی:[۱][۲]

    اراک، اولین شهر پرجمعیت استان مرکزی

    ساوه، دومین شهر پرجمعیت استان مرکزی

    خمین، سومین شهر پرجمعیت استان مرکزی

    محلات، چهارمین شهر پرجمعیت استان مرکزی

    16!

    ردیف نام شهر شهرستان جمعیت ۱۳۸۵ جمعیت ۱۳۹۰ رتبه در

    شهرستان

    ۱ اراک اراک ۴۳۸٬۳۳۸ ۵۲۶٬۱۸۲ ۱

    ۲ ساوه ساوه ۱۷۹٬۰۰۹ ۲۰۰٬۴۸۱ ۱

    ۳ خمین خمین ۶۴٬۰۳۱ ۷۰٬۰۵۳ ۱

    ۴ محلات محلات ۳۵٬۳۱۹ ۴۰٬۵۸۴ ۱

    ۵ دلیجان دلیجان ۳۱٬۸۵۲ ۳۷٬۴۷۰ ۱

    ۶ کرهرود اراک ۲۳٬۳۹۹ الحاق به اراک[۳] -

    ۷ شازند شازند ۱۹٬۳۵۳ ۲۱٬۱۵۶ ۱

    ۸ مأمونیه زرندیه ۱۷٬۳۳۷ ۱۹٬۰۰۵ ۱

    ۹ تفرش تفرش ۱۳٬۹۱۴ ۱۶٬۴۴۷ ۱

    ۱۰ مهاجران شازند - ۱۲٬۲۹۳ ۲

    ۱۱ سنجان اراک ۱۰٬۵۹۲ الحاق به اراک[۳] -

    ۱۲ کمیجان کمیجان ۷٬۹۲۸ ۹٬۳۵۷ ۱

    ۱۳ آشتیان آشتیان ۱۰٬۳۲۴ ۹٬۰۱۵ ۱

    ۱۴ شهباز بازنه ۶٬۹۸8 8٬۷۵۳ ۱

    ۱۵ خنداب خنداب ۶٬۹۸۲ ۷٬۷۵۳ ۱

    آستانه شازند ۶٬۹۶۹ ۶٬۸۸۰ ۳

    ۱7 پرندک زرندیه ۶٬۱۸۴ ۶٬۶۳۳ ۲

    ۱8 زاویه زرندیه ۶٬۱۴۱ ۵٬۸۵۶ ۳

    ۱9 نیمور محلات ۵٬۷۳۱ ۵٬۸۵۶ ۲

    20 داودآباد اراک ۵٬۵۱۷ ۵٬۲۵۲ ۲

    ۲1 غرق آباد ساوه ۵٬۳۹۴ ۴٬۹۹۲ ۲

    ۲2 خشکرود زرندیه - ۴٬۸۹۱ ۴

    ۲3 میلاجرد کمیجان ۳٬۸۲۱ ۴٬۱۷۲ ۲

    ۲4 جاورسیان خنداب - ۴٬۲۲۶ ۲

    ۲5 فرمهین فراهان ۳٬۵۶۶ ۴٬۲۹۷ ۱

    ۲6 ساروق اراک - ۳٬۸۵۳ ۲

    ۲7 کارچان اراک - ۳٬۷۵۲ ۳

    ۲8 خنجین فراهان - ۲٬۷۹۸ ۲

    ۲9 نراق دلیجان ۲٬۵۰۸ ۲٬۷۴۴ ۲

    30 توره شازند ۲٬۱۶۷ ۲٬۳۳۱ ۴

    ۳1 نوبران ساوه ۱٬۹۶۱ ۲٬۱۷۲ ۳

    ۳2 هندودر شازند ۱٬۸۶۳ ۲٬۱۰۳ ۵

    ۳3 قورچی باشی خمین ۱٬۵۲۲ ۱٬۴۹۱ ۲

    ۳4 رازقان زرندیه ۴۲۶ ۴۹۷ ۵

    جستارهای وابسته[ویرایش]

    فهرست بخش‌های ایران جمعیت

    جمعیت استان‌های ایران (برآورد ۱۳۸۹)

    مساحت استان‌های ایران

    جمعیت شهرهای ایران

    جمعیت شهرستان‌های ایران

    منابع[ویرایش]

    ↑ «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.

    ↑ [www.sko.ir/Sarshomari1390/Shahrhaye_IRAN.xls «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰»] مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک). معاونت برنامه‌ریزی استانداری خراسان جنوبی (به نقل از مرکز آمار ایران). ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲.

    ↑ پرش به بالا به:

    ۳٫۰ ۳٫۱ «مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص الحاق نقاط جمعیتی سنجان و کرهرود به شهر اراک». مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی. ۹ مرداد ۱۳۹۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲.

    نهفتن نبو

    فهرست شهرها در استان‌های ایران

    آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اردبیل اصفهان البرز ایلام بوشهر تهران چهارمحال و بختیاری خراسان جنوبی خراسان رضوی خراسان شمالی خوزستان زنجان سمنان سیستان و بلوچستان فارس قزوین قم کردستان کرمان کرمانشاه کهگیلویه و بویراحمد گلستان گیلان لرستان مازندران مرکزی هرمزگان همدان یزد

    رده‌ها: استان مرکزیفهرست‌های شهرهای ایران بر پایه استانفهرست‌ها

    منبع مطلب : fa.wikipedia.org

    شهرها و روستاهای استان مرکزی

    استان مرکزی از استان‌های ایران است. بزرگترین شهر و مرکز استان مرکزی شهر اراک است. این استان به عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته می‌شود. در روزگار کهن این مکان عراق نام داشت که در زمان تسلط اعراب بر ایران عراق عجم نامیده می‌شد که شامل بسیاری از استان‌های همجوار امروزی نیز می‌شد. عراق معرب اراک است. این استان از شمال به استان‌های البرز و قزو

    شهرها و روستاهای استان مرکزی

    شما اینجا هستید: خانه استان ها

    شهرها و روستاهای استان مرکزی

    استان مرکزی از استان‌های ایران است. بزرگترین شهر و مرکز استان مرکزی شهر اراک است. این استان به عنوان پایتخت صنعتی ایران شناخته می‌شود. در روزگار کهن این مکان عراق نام داشت که در زمان تسلط اعراب بر ایران عراق عجم نامیده می‌شد که شامل بسیاری از استان‌های همجوار امروزی نیز می‌شد. عراق معرب اراک است. این استان از شمال به استان‌های البرز و قزوین، از غرب به استان همدان، از شمال شرقی به استان تهران از جنوب به استان‌های لرستان و اصفهان و از شرق به استان‌های قم و اصفهان محدود است. این استان با مساحتی معادل ۲۹٬۵۳۰ کیلومتر مربع حدود ۱٬۸۲ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده‌است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان، ۲۳ بخش، ۳۲ شهر، ۶۶ دهستان، ۱٬۳۹۴ آبادی دارای سکنه و ۴۶ آبادی خالی از سکنه‌است. شهرستان‌های این استان عبارت‌اند از: اراک، محلات، ساوه، تفرش، خمین، فراهان، دلیجان، شازند، آشتیان، کمیجان، زرندیه و خنداب. گلپایگان و قم نیز پیش‌تر جزو استان مرکزی بوده‌اند.

    نام‌گذاری

    نام استان مرکزی برای اولین بار در سال ۱۳۲۶ خورشیدی مطرح گردید. در آن سال استان مرکزی (به مرکزیت تهران) پهنه وسیعی از مرکز کشور شامل شهرهای تهران، قزوین، ساوه، قم، دماوند و محلات بود. در سال ۱۳۳۹ شهرهای اراک و کاشان به استان مرکزی اضافه شدند تا سرانجام در سال ۱۳۵۶ با انتقال مرکز استان از تهران به اراک، نام مرکزی بر روی استان باقی ماند.

    از نظر واژه شناسی، مرکزی یک صفت است که ریشه‌ای غیر فارسی دارد.

    در سال ۱۳۸۹ رئیس‌جمهور وقت، محمود احمدی‌نژاد پیشنهاد تغییر نام استان به استان آفتاب را مطرح کرد. دلیل وی برای طرح این پیشنهاد روشن نبودن نام مرکزی در تبیین هویت و معرف فرهنگ استان بود. اما این پیشنهاد دربرنامه زنده تلویزیونی با مخالفت مجری برنامه و پس از آن با مخالفت برخی از نمایندگان استان مرکزی مواجه شد. بعد از این برای تغییر نام استان نام‌های دیگری مانند استان ماد و استان اراک نیز پیشنهاد شد.

    پیشینه

    پیش از اسلام

    استان مرکزی در منطقه‌ای واقع شده‌است که در زمان‌های قدیم به آن ماد بزرگ، در اوایل دوره اسلامی ایالت جبال و در سده‌های بعد عراق عجم می‌گفتند. نام جبال برای اوّلین بار توسط اعراب به کوهستان‌های مغرب ایران نسبت داده شد. در دوره سلجوقیان، خلفای عباسی لفظ عراق عجم (به معنای عراق غیر عرب) را به مناطق غربی ایران نسبت دادند.

    مادها

    زمانی که آریایی‌ها وارد ایران شدند که متشکل از سه طایفه یا قوم بودند. گروهی با نام قوم پارس در مناطق جنوبی کشور مستقر شدند، گروه دوم پارت‌ها بودند که در قسمت شرقی ایران ساکن شدند و گروه سوم مادها بودند که در مرکز و غرب ایران سکنی گزیدند.

    بنا بر تحقیقات تاریخی، در گذشته سرزمین ماد به سه بخش عمده تقسیم شده بود:

    ماد آتروپاتن یا ماد علیا یا ماد کوچک.

    ماد سفلی یا ماد بزرگ (که امروزه قسمت بزرگ آن را استان مرکزی تشکیل می‌دهد).

    ناحیه پارتاکنا (استان اصفهان امروزی).

    برای بررسی و چگونگی پیشرفت و توسعه در هر مکانی نیاز به اطلاعات جغرافیایی و تاریخی آن ناحیه از زمان یکجانشینی و توسعه روستا و پیدایش شهر است اما به دلیل جنگ‌ها و هجوم اقوام وحشی و خارجی به سرزمین ماد سفلی، اسناد و نوشته‌ها و آثاری که به‌طور وضوح مبین زندگی و تمدن آن دوران در استان باشد از بین رفته‌است، به عنوان مثال:

    از خط نوشته دوران ماد، در داخل ایران چیز زیادی باقی نمانده، تنها سند مهم زبان تاتی است که از شاخه‌های زبان مادی بوده و اکنون در بخش‌هایی از استان مرکزی (منطقه وفس) در کمیجان با آن زبان سخن می‌گویند.

    تمام سنگ نوشته‌ها و الواح مکشوفه مربوط به دوران هخامنشی، اشکانی و ساسانی است و آن‌ها توجهی به آثار و تمدن قوم ماد نداشتند.

    یورش‌های مداوم ۴۶ ساله قوم آشور به سرزمین ماد که سبب ویرانی شهرها و شهرک‌ها شد. بسیاری از تپه‌های تاریخی به احتمال قوی بازمانده آن دوران هستند.

    هجوم بیست و پنج ساله سکاها به ماد سفلی و ویرانی شهرها و شهرک‌ها.

    ویرانگری‌های اسکندر مقدونی در قسمتی از غرب ایران و ناحیهٔ ماد و نابودی کلیه نوشته‌های تاریخی و فرهنگی و اجتماعی به زبان مادی.

    دگرگونی و تغییر خط و الفبا از پارسی باستان به هخامنشی و سپس به پهلوی ساسانی و پهلوی اشکانی.

    حمله اعراب به ایران و سپس تهاجم ترکان و مغولان که موجب شد تمامی کتاب‌های مذهبی، علمی، تاریخی و فرهنگی سوزانده شود یا درون رودخانه ریخته شود.

    هخامنشیان

    در دوران هخامنشیان سرزمین ایران بنا به نوشتهٔ هرودت بیست ساتراپ تقسیم می‌شده‌است، که ماد سفلی (از ری تا همدان) که کمیجان امروزی جزء ساتراپ دهم بوده‌است. فهرست بیست‌گانه ساتراپ‌های ایران با توجه به تاریخ هرودت و سنگ نبشته‌های بیستون کشف شده‌است. استان مرکزی در روزگار هخامنشیان بخشی از ایالت مادها (ساتراپ دهم) و قسمت‌هایی از جنوب آن بخشی از سرزمین الیمائیس به‌شمار می‌رفته‌است. این استان در شمار کوست خوربران (یعنی جایی که خورشید از آنجا می‌رود) بوده‌است.

    ساتراپ دهم که استان مرکزی کنونی بیشترین مساحت و مهم‌ترین بخش آن را تشکیل می‌داده‌است، اهمیت این ناحیه را در زمان قبل از اسلام معلوم می‌نماید و از طرف دیگر هر گونه تصمیم‌گیری و فرمان‌های حکومتی، نوع معیشت، تخصص‌ها، حوزه‌های فرهنگی و اقتصادی و رشد و توسعه از هر نظر در ساختار تمدن آریایی آن زمان مشمول ساتراپ دهم نیز می‌شده‌است.

    جغرافیا

    جغرافیای طبیعی

    آب و هوا

    آب و هوای استان به علت وجود کوه‌های مرتفع، مجاورت با حاشیه مرکزی ایران، همجواری با بخشی از منطقه حوض سلطان، کویر میقان و حوزه آبریز دریاچه نمک و همچنین قرار گرفتن در محل تلاقی دو رشته کوه البرز و زاگرس، دارای آب و هوایی متنوع است. همچنین جهت و جریان وزش بادهای غربی ـ مدیترانه‌ای و اقیانوس اطلس، توده‌های هوای فشار زیاد اقیانوس هند و جریان‌های سرد آسیای مرکزی شرایط اقلیمی استان را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. مهم‌ترین انواع آب و هوای استان عبارتند از: آب و هوای نیمه بیابانی در مناطقی چون ساوه و زرندیه، آب و هوای معتدل کوهستانی همراه با زمستان سرد و تابستان معتدل، در شهرستان‌هایی مانند اراک، خمین، تفرش و محلات. آب و هوای سرد کوهستانی با زمستانی سرد و برفی و تابستانی خنک در محدوده‌های جغرافیایی شهرستان شازند. همچنین در بخش‌هایی از شهرستان فراهان مخصوصاً روستای کسرآصف مناظری زیبا دارند که انسان را به یاد جنگل‌های شمالی ایران می‌اندازد.

    منبع مطلب : www.chargoshe.ir

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 6 ماه قبل
    4

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    برای پاسخ کلیک کنید