عید مرده ها
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
عید مرده ها را از این سایت دریافت کنید.
عید مردگان
عید مردگان
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
عید مردگان یا عید مرگ یا عید نیاکان در بسیاری از فرهنگهای سنتی سراسر جهان معمولاً به احترام و به یاد مردگان جامعه، و اغلب پس از برداشت محصول در ماه اوت، سپتامبر، اکتبر، یا نوامبر برگزار میشدهاست.در فرهنگها[ویرایش]
پدیده واحد عید مرگ به مدت ۳ روز، در پایان اکتبر و اوایل نوامبر برگزار میشد.
ژاپن و چین[ویرایش]
در آیین بودایی ژاپنی عید احترام به روح نیاکانِ درگذشته اُبُن نام دارد. در فرهنگ مردم چین و تایوان عید ارواح جشن گرفته میشود.
مکزیک[ویرایش]
در دین اینکا تمام ماه نوامبر Ayamarca نام دارد، که به معنی «عید مرگ» و مکزیکیها روز مردگان را برگزار میکنند. در قرن ۲۱ نیز در سنت اروپایی جشن هالووین، عید مقدسان و روز استغاثه برای ارواح (روز دوم نوامبر) وجود دارد.
هندوستان[ویرایش]
هندوها مراسمی برای اجداد درگذشتهٔ خود دارند به نام پیترو پاکشا که در گاهشماری قمری هندوها دورههایی به مدت ۱۵ روز دارد. تاریخ عید به دلیل گاهشماری قمری هندو تغییر میکند.[۱]
در ایران[ویرایش]
آیین قاشقزنی در مراسم چهارشنبهسوری نیز احتمالاً نشات گرفته از این عقیده است که ارواح نیک درگذشتگان در رستاخیز آخر سال به میان زندگان بازگشته و به شکل افرادی که رویشان پوشیدهاست به خانه بازماندگان سر میزنند و زندگان برای یادبود و برکت به آنان هدیهای میدهند.[۲] در زند اوستا آمدهاست که پنج روز آخر سال تا روز پنجم فروردین اورمزد دوزخ را خالی میکند و ارواح رها میشوند. قاشق زنی استفادهٔ ارواح از زبان بدنی به جای زبان گفتاری است.[۳]
جستارهای وابسته[ویرایش]
جادی روز مردگان ابن نیاپرستی عید ارواح سوون (جشن) قاشقزنی
پانویس[ویرایش]
↑ Piazzi Smyth، ، ۳۷۲.
↑ حسین میرزایی (نوروز ۱۳۹۳). «آیین نوروزی و کارکردهای آن». انسانشناسی و فرهنگ. بایگانیشده از اصلی در ۱۸ مارس ۲۰۱۵. دریافتشده در ۱۰ فروردین ۱۳۹۴.
↑ بهار مختاریان. «نمادشناسی نوروز». بایگانیشده از اصلی در ۳ آوریل ۲۰۱۵. دریافتشده در ۱۰ فروردین ۱۳۹۴.
منابع[ویرایش]
Piazzi Smyth، Charles؛ Haliburton (۱۸۶۷). «The Festival Of The Dead». . Edmonston and Douglas.
Wikipedia contributors, "Festival of the Dead," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Festival_of_the_Dead&oldid=576749987 (accessed April 11, 2014).
پیوند به بیرون[ویرایش]
Roy، Christian. .
Frazer, James George (1913). . Macmillan. pp. Original from the University of California.
گسترش نبو هالووین گسترش نبو مرگ
ردهها: دین و مرگمراسم مردگانمراعات امواتهالووین
عید مردهها مقدم بر عید زندهها
کودکان آبفروش و شماری از افرادی که تنها سواد خواندن قرآن را دارند، در بیشتر موارد افراد نیازمندیاند که در عید مرده، کارشان رونق مییابد و پولی بهدست میآورند، برای آنها، عید مردهها، شادتر نسبت به عید زندههاست.
عید مردهها مقدم بر عید زندهها
کودکان آبفروش و شماری از افرادی که تنها سواد خواندن قرآن را دارند، در بیشتر موارد افراد نیازمندیاند که در عید مرده، کارشان رونق مییابد و پولی بهدست میآورند، برای آنها، عید مردهها، شادتر نسبت به عید زندههاست.
سکینه امیری
3 ژوئن 2019 | 5 دقیقه
عید نیاکان، در بسیاری از فرهنگهای سنتی سراسر جهان برگزار میشود و معمولاً به احترام و به یاد مردگان جامعه، در زمان مشخصی برای شادی و ارامش روح مردههای شان مراسم خاصی برگزار میکنند. در افغانستان نیز برای یادآوری مردگان زمان خاصی اختصاص یافته است. به طور معمول یک روز پیش از هر عید، در افغانستان به نام عید مردهها یاد میشود که در آن روز، مردم در کنار مزار عزیزان از دست رفتهی خود حاضر میشوند و برای آرامش روح آنان، دعا و خیرات میکنند.
مایهی خیر و شر برای زندههاعید مردهها در بسیاری از مناطق افغانستان، منشأ از آیینهای کهن پیش از هر عید دارد که به یادکردن از مردگان میپردازند.
به مناسبت عید مردگان در بیشتر مناطق افغانستان، مردم به گورستان میروند و خوراکی میبرند و برای درگذشتگان شان خیرات میکنند.
مثلا در بسیاری از مناطق بامیان، مردم معتقدند که مردگان، هیچگاه کسی را که به او تعلق داشته، فراموش نمیکنند و در هر جشن، به خانهی خویشاوندانشان سرمیزنند تا ببینند که از آنان یاد میکنند یا خیر.
خانوادهی منیه منگل در حال دعاخوانی بر سر قبر او. منیه منگل خبرنگاری که در ماه ثور سال جاری از سوی افراد مسلح کشته شد.
عکس از گاردین
به باور مردم، در صورتی که مردگان از عملکرد نزدیکانشان خوشنود شوند، برای آنان دعای خیر میکنند که مایهی خیر و برکت زندگی آنان میشود و در صورتی که مردهها نزدیکانشان را در عید مرده، در کار غیر از دعا خوانی برای مردگان ببینند، از آنها ناراض شده، نارضایتیشان را با اتفاقات بد برای آنان اعلام میدارند.
این باور در بین مردم در کابل نیز تا حدودی حاکم است و کابلیان نیز به رسم عید مرده، شب قبل از هر عید، نذر و خیرات میکنند و از مردهها یاد آور میشوند.
قبرستانیکی از رسمهای عید مرده در شهرها و روستاها به قبرستان رفتن یک روز قبل از هر عید و در شب عید مرده، به ویژه خانوادههایی که در طول سال عضوی را از دست دادهاند، است.
رفتن به زیارتگاهها و زیارت اهل قبور رسمی عام و همهگیر در میان آنان است. شماری از افغانها در این روز بر مزار متوفا رفته، شمع، یا فلیته و یا هم آتش روشن میکنند و بر روی آن روغن میریزند و با غذا، حلوا و خرما از مردم پذیرایی میکنند.
این رسم بیشتر در بین مردم هرات قابل مشاهده است که بر علاوهی بازید از قبرها، در روزهای جمعه و پنجشنبه در عید مردهها نیز به قبرستانها رفته برای مردهها دعا میکنند.
پاکیدر شماری از مناطق افغانستان، مردم جهت طراوت و شادی روح درگذشتگان، خانههایشان را حتما یک روز پیش از عید سفید کرده و آن را چراغانی میکنند.
کودکان آبفروش در قبرستان به دنبال پیدا کردن مشتری
منبع: Foreign Policy
برای شادی روح مردگان ختم قرآن برگزار میکنند و بر سر مزار مردههایشان رفته و خیرات میکنند، همچنان قبرها را آب میزنند و باور دارند که مردگان نیز تشنهاند و محتاج خاکروبی از مزار شاناند.
کودکان آبفروش و شماری از افرادی که تنها سواد خواندن قرآن را دارند، در بیشتر موارد افراد نیازمندیاند که در عید مرده، کارشان رونق مییابد و پولی بهدست میآورند، برای آنها، عید مردهها، شادتر نسبت به عید زندههاست.
غذای شبدر بعضی از مناطق افغانستان، مردم برای افرادی که به تازگی عضو خانوادهی شان را از دست داده باشند، غذای شب میبرند. این خوراکی نظر به توان اقتصادی دوستان خانوادهی عزادار متفاوت است. خانوادههایی با توان اقتصادی بهتر، غذای شب بهتر میبرند و خانوادههایی با درآمد کمتر، به طور معمول برای خانوادههای مردهدار، بولانی میبرند و برای رفتهها دعا میخوانند.
این رسم بیشتر در بین مردم کابل رایج است. مردم در این شهر باور دارند که با بردن غذا، به سنت پیامبرشان عمل میکنند و ثواب آن را خدا برایشان میدهد. از سویی هم این کار، موجب شادی خانوادههای داغدیده میشوند.
پایان عزا داریعالمان افغانستان، بزرگداشت از عید مرده را، به شرطی که سبب پند و عبرت مردم شود، خلاف شرع نمی دانند؛ اما فاتحه خواندن در ایام عید را خلاف دین اسلام میدانند.
همچنان در عید مردگان، مردم از خانواده و افراد عزادار میخواهند که با پایان دادن به عزاداری، راضی به رضای خداوند باشند و ناشکیبایی نکنند تا روح مرده، آرامش یابد.
شراکت در عید زندههاعید در افغانستان معمولا سه روز است. در بزرگشهرها بیشتر مردم افغانستان روز اول عید را برای بازدید از خانوادههای مردهدار اختصاص میدهند؛ اما در این روز، فاتحه نمیخوانند؛ بلکه بیشتر این دید و بازدید برای بیرون کردن خانوادهی مردهدار از عزاداری است تا آنان نیز در عید با سایر دوستانشان شریک شوند و انزوا اختیار نکنند.
عالمان دین میگویند که در شریعت دستور مشخصی برای اختصاص روزی برای مردهها به نام عید نیامده؛ اما تاکید میکنند که یکی از وظایف دین یادبود از مردههاست.
محمدسجاد محسنی، یکی از این عالمان میگوید: «در بین مردم عرف شده که شب بیستونهم رمضان و شب عرفه، مخصوص یادبود از مردهها است و باید به قبرستان ها رفته نذر وخیرات کنند و نیز در مساجد و منابر نذر را به عنوان عید مردهها انجام دهند که تاثیرات مثبتی دارد.»
بنابرگفتهی این عالم دین، بزرگداشت از مردهها، سبب میشود تا مردم به عاقبت زندگی شان فکر کنند و راه درست پیشه کرده از ظلم و ستم دست بردارند.
از سویی هم عالمان دین تاکید میکنند که فاتحهخوانی در ایام عید خلاف دستورات دین اسلام است.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟