فرمول بهای تمام شده کالای فروش رفته
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
فرمول بهای تمام شده کالای فروش رفته را از این سایت دریافت کنید.
فرمول محاسبه بهای تمام شده کالا چیست؟
بهای تمام شده یک کالا یکی از مهم ترین بخش های محاسبات در حسابداری صنعتی است. در ادامه فرمول های مهم برای محاسبه بهای تمام شده را مرور می کنیم.
فرمول محاسبه بهای تمام شده کالا چیست؟
پیش تر در بخش مقالات سایت پارمیس، مطلبی با موضوع بهای تمام شده تولید در حسابداری را برای شما خوانندگان گرامی آماده نمودیم. در این مطلب آموزشی قصد داریم جزییات بیشتری درباره نحوه محاسبه و فرمول بهای تمام شده کالا در حسابداری را بیان کنیم.
در حسابداری صنعتی به دست آوردن بهای تمام شده هر واحد محصول و محاسبه سود شرکت از مهم ترین وظایف تعریف شده است. حسابداری بهای تمام شده بر اساس سه بخش مواد، دستمزد و سربار تعریف می شود که برای مواد و دستمزد هزینه های مستقیم و غیرمستقیم در نظر گرفته شده است. سربار نیز شامل تمام هزینه هایی می شود که نتوان به بخش های مواد و دستمزد مرتبط کرد. البته هزینه های سربار را نیز در سه دسته سربار ساخت، سربار اداری و تشکیلات و سربار توزیع و فروش تقسیم کرده اند.
خوب است برای ادامه این مطلب با هم تعریف بهای تمام شده کالا را مرور نماییم و بعد از آن فرمول هایی که برای محاسبه این بها کاربرد دارند را بررسی نماییم.
بهای تمام شده یک کالا شاما تمامی هزینه های مستقیم مرتبط به تولید کالای فروخته شده توسط شرکت است که هزینه های مواد مصرفی برای تولید محصول و دستمزد نیروی کار فعال در فرآیند تولید را شامل می شود.
پیشنهاد می کنیم مقاله بهای تمام شده تولید در حسابداری را برای آشنایی بیشتر با مفاهیم آن مطالعه نمایید.
برخی فرمول های مورد نیاز برای محاسبه بهای تمام شده کالا به شرح زیر هستند.
خرید خالص = خرید طی دوره + اضافات خرید – (برگشت از خرید + تخفیفات درصدی خرید + کسورات خرید)موجودی کالای آماده برای فروش = موجودی کالای اول دوره + خرید خالصبهای تمام شده کالای فروش رفته = موجودی کالای آماده برای فروش – موجودی کالای پایان دورهموجودی کالای پایان دوره = موجودی کالای تعدادی در انبارها که قابل شمارش باشد * بهای هر کالابرای قیمیت ریالی هر کالا 5 روش در حسابداری تعریف شده است که روش فایفو مناسب ترین روش برای حسابداری در ایران است.
در ادامه تعریفی ساده از روش های محاسبه بهای تمام شده را ارائه می کنیم که برای آشنایی بیشتر با این روش ها و چگونگی محاسبه بهای تمام شده در هر یک از روش های فایفو، لایفو و میانگین پیشنهاد می کنیم حتماً به مقاله " اصلی ترین روش های قیمت گذاری کالا : فایفو، لایفو یا میانگین مسأله این است! " سر بزنید.
فایفو : به معنای اولین وارده، اولین صادره است. یعنی هر کالای که زود تر وارد انبار شود اول از انبار خارج می شود و موجودی پایان دوره شامل کالاهایی است که دیرتر خریداری می شوند. این روش مناسب محصولاتی است که دارای تاریخ انقضا هستند و برای مصرف آنها محدودیت زمانی تعریف شده است.لایفو : این روش نیز به معنای آخرین وارده ، اولین صادره است. یعنی هر کالایی که دیرتر وارد انبار می شود زود تر از انبار خارج می شود و موجودی کالای پایان دوره شامل کالاهایی ست که اول خریداری شده اند. لازم به ذکر است این روش در حسابداری ایران استفاده نمی شود.میانگین : در این روش قیمت کالا بر اساس مجموع خرید ها و موجودی اول دوره تقسیم بر تعداد محاسبه می شود و تفاوتی ندارد که کالای موجود در انبار از چه زمانی وارد انبار شده است چون با هر خرید بهای کالا تغییر می کند .آخرین خرید : در این روش بهای کالا به روش قیمت آخرین خرید * تعداد کالا محاسبه می شود . در این روش میزان بهای تمام شده کالا افزایش یافته و در نتیجه سود محاسبه شده کاهش می یابد.استاندارد : در این روش ما می توانیم یک قیمت استاندارد برای کالا قرار دهیم. در روش استاندارد برای محاسبه موجودی پایان دوره، قیمت خرید کالا کاربردی نداشته و برای محاسبه بها تنها مبلغ استاندارد در تعداد کالا ضرب می شود .نکته: نرم افزار حسابداری پارمیس به شما همراهان روش فایفو را پیشنهاد می دهد.آخرین بار تغییر یافته یکشنبه, 30 آبان 1400 16:02
اشتراک با دوستان 0 نظر برچسب ها
نرم افزار حسابداری خدماتی
نرم افزار حسابداری شرکتی
موارد مرتبط
6 مزیت استفاده از نرم افزار حسابداری یکپارچه تحت رایانش ابری
اتفاقی که باعث میشود صاحبین کسب و کارها یک نرم افزار حسابداری خریداری کنند
گزارش موجودی ریالی کالاها
تهیه گزارش از سود فاکتورها
شمای چاپ فاکتور رسمی
تغییر اطلاعات چک دریافتنی واگذار شده
بازبینی و بازیابی پشتیبان یک روز به خصوص
پشتیبان گیری روی فلش
حذف فاکتورها
حذف کلی اطلاعات نرم افزار یا انتقال گردش یک حساب به حساب دیگر
بهای تمام شده کالای فروش رفته چیست؟
بهای تمام شده کالای فروش رفته شامل تمام هزینههایی است که یک واحد تجاری برای تولید محصول یا خدمت فروش رفته، انجام میدهد.
بهای تمام شده کالای فروش رفته چیست؟
تعریف بهای تمام شده کالای فروش رفته
بهای تمام شده کالای فروش رفته شامل تمام هزینههایی است که یک واحد تجاری برای تولید محصول یا خدمت فروش رفته، انجام میدهد.
برای تولید محصول، بهای تمام شده شامل دستمزد مستقیم، مواد مستقیم و سربار و در مشاغل خدماتی شامل هزینه حقوق و دستمزد، و مزایای پرداختی میباشد. در خرده فروشی یا عمده فروشی، به احتمال زیاد بهای کالایی است که از تولید کننده خریداری شده است.
هزینههای توزیع و فروش، و هزینههای اداری و تشکیلاتی جزء بهای تمام شده کالای فروش رفته محسوب نمیشود.بهای تمام شده کالای فروش رفته در صورت سود و زیان گزارش میشود و باید به عنوان هزینهی دوره مالی تلقی شود. در اصل، باید هزینه و درآمد کالاهای فروخته شده با هم تطبیق داده شوند تا اصل تطابق حسابداری رعایت شود.وقتی بهای تمام شده کالای فروش رفته از فروش خالص کسر میشود، باقیمانده سود یا زیان ناخالص است.
نحوه محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته
بهای تمام شده کالاهای فروش رفته با جمع موجودی کالای اول دوره و خریدهای انجام شده در دوره ، و سپس کسر موجودی پایان دوره بدست میآید.
موجودی اول دوره شامل مواد اولیه و کالاهای ساخته شده موجود در انبار در ابتدای دورهی گزارش است.
خریدهای انجام شده در طول دوره گزارش شامل کلیه مواد اولیه، اجزاء و کالاهای خریداری شده در طول دوره است.
موجودی پایان دوره، کالایی است که در پایان دوره گزارش در انبار وجود دارد.
فرمول محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته:
تاثیر سیستم های ردیابی موجودی
در سیستم ثبت ادواری موجودی کالا، هزینه کالاهای فروخته شده به صورت زیر محاسبه میشود:
موجودی پایان دوره – خرید + موجودی اول دوره
در واقع در سیستم ادواری، بهای کالای فروش رفته علاوه بر موجودیهای فروش رفته شامل کالاهای حذف شده، یا منسوخ شده و یا به سرقت رفته نیز میباشد.
در سیستم ثبت دائمی موجودی کالا، بهای کالای فروش رفته با ثبت مدوام و دائمی فروش کالاها در حسابها محاسبه میشود. این رویکرد شامل ثبت تعداد زیادی از رویداد مالی جداگانه، مانند فروش، ضایعات، کالای منسوخ شدن و غیره میباشد.
اگر در سیستم ثبت دائمی، ثبت رویدادهای مالی و انبارگردانی دوره ای با دقت انجام شود، این روش بهای کالای فروش رفته را دقت بالاتری نسبت به سیستم ثبت ادواری محاسبه میکند.
تاثیر روشهای ارزیابی موجودی کالا
بهای تمام شده کالای فروش رفته میتواند تحت تأثیر روشهای ارزیابی موجودی کالا پایان دوره نیز قرار بگیرد.
به عنوان مثال، در روش اولین صادره از اولین وارده، که به FIFO معروف است، اولین کالایی که به انبار وارد میشود اولین کالایی است که از انبار خارج میشود. بنابراین، در شرایط تورمی که قیمت ها در حال افزایش هستند، این امر منجر میشود که کالاهای ارزانتر در محاسبه بهای کالاهای فروخته شده استفاده شوند.
رویکرد معکوس، روش اولین صادره از آخرین وارده، که LIFO معروف است، آخرین کالایی که به انبار وارد میشود اولین کالایی است که از انبار خارج میشود. بنابراین، در شرایط تورمی که قیمت ها در حال افزایش هستند، این امر موجب میشود که کالاهای گران قیمت در محاسبه بهای کالاهای فروخته شده لحاظ شوند.
مثال محاسبه بهای تمام شده کالاهای فروش رفته
شرکتی در ابتدای ماه 10.000.000 ریال موجودی کالا دارد، 250.000.000 ریال برای خرید کالا در طول ماه هزینه میکند و در پایان ماه نیز 80.000.000 ریال موجودی کالا دارد. بهای تمام شده کالاهای فروش رفته در این ماه چقدر است؟
پاسخ:
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟