محاربه
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
محاربه را از این سایت دریافت کنید.
محاربه
محاربه
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
«محارب» به اینجا تغییرمسیر دارد. برای روستایی با این نام محارب (شوش) را ببینید.
محاربهٔ با خدا و افساد فیالارض یا بهطور خلاصه محاربه جرمی در فقه و حقوق اسلامی است که برای آن مجازاتهای سنگینی چون اعدام و قطع دست و پا در نظر گرفته شدهاست. فاعل این جرم، محارب و مفسد فیالارض نام دارد.محاربه به معنای «جنگیدن»[۱] و افساد فیالارض به معنی «تباهکاری در زمین» است. این اصطلاح در آیه ۳۳ سوره مائده آمدهاست: «همانا کیفر کسانی که به محاربه با خدا و رسولش برمیخیزند و برای فساد بر زمین میکوشند، قتل یا به دار آویختن یا بریدن دستها و پاهایشان به طور معکوس یا تبعید آنهاست. این مایهٔ خواری و رسوائی آنان در این جهان است و در آخرت نیز عذاب بزرگی خواهند داشت.» این آیه از مهمترین آیات مربوط به احکام کیفری در قرآن است که مباحث مفصلی در کتب فقهی و تفسیر را دامن زده و در مورد مفهوم و مصادیق آن نظرات مختلفی ابراز شدهاست.[۲]
تاریخچه[ویرایش]
در زمان حکومت پیامبر اسلام بر شهر مدینه، گروهی از راهزنان به مردم و چوپانان حمله مینمودند و آنان را به وضع فجیعی به قتل میرساندند. لذا آیه ۳۳ سوره مائده در این باب نازل شد و حکم به اعدام یا تبعید آنان صادر گشت.[۳]
حقیتاً غیر از این نیست کسانی که با خدا و پیامبر او به جنگ و محاربه فی الارض برمیخیزند و میکوشند که در روی زمین فساد ایجاد نموده، از جامعه و بندگان خدا سلب امنیت و آرامش کنند، جزای آنان کشتن یا به دار آویختن یا بریدن دست و پایشان یا تبعید است و این مجازاتها نشان رسوایی و مهر ذلت و خواری بر پیشانی آنان در دنیا است و در آخرت نیز عذاب بزرگی در انتظارشان میباشد
در جمهوری اسلامی[ویرایش]
این عنوان مجرمانه توسط صادق خلخالی حاکم شرع دادگاه انقلاب برای بسیاری از مقامات رژیم پهلوی را در کنار خود محمدرضا شاه و اکثر اعضای خانوادهاش استفاده شد تا او بتواند حکم اعدام غیابی صادر کرده یا کسانی را که دستگیر شده بودند اعدام کند. از جمله افرادی که در این دوره تحت این عنوان اعدام شدند میتوان به نادر جهانبانی، فرخرو پارسا، نعمتالله نصیری و شهریار شفیق اشاره کرد. محاربه و افسادفیالارض در قانون حدود و تعزیرات (مصوب ۱۳۶۱) وارد نظام حقوقی ایران شد و در قانون مجازات اسلامی (مصوب ۱۳۷۰) که جایگزین آن شد، نیز یکی از عناوین مجرمانه است.
بنا بر ماده ۱۸۳ قانون مجازات اسلامی مجرمی که مفسد فی الارض بودن او احراز شده باشد حکم حد، که در این مورد اعدام است، برای او صادر میشود.
اصطلاح مفسدفیالارض در واقع از فقه وارد قوانین جزایی جمهوری اسلامی شدهاست. در شرع فردی که مصداق این عنوان است در اصطلاح «مهدورالدم» شناخته میشود بدین معنی که خونش ارزش ندارد.
بدلیل شدت مجازاتی که برای مفسد فیالارض در قانون پیشبینی شدهاست و همچنین سابقهٔ استفاده از آن، این عنوان در مواقعی برای تهدید منتقدان جمهوری اسلامی نیز استفاده شدهاست.[۴]
در ۲۳ خرداد ۱۳۸۶ مجلس شورای اسلامی قانونی را تصویب کرد که به موجب آن این اصطلاح قضایی برای جرمِ بدون اسلحهٔ تکثیر و توزیع محتوای هرزهنگاری نیز بکار خواهد رفت.[۵][۶]
محاربه در فقه[ویرایش]
بغی در فقه اسلامی به جرایم سیاسی گفته میشود. بنابراین انتصاب محاربه به جرایم سیاسی از دید بسیاری از فقها غلط بوده و نمیتوان به باغی اتهام محاربه فی الارض وارد نمود. از دید فقه اسلامی اتهام محاربه نیازمند آماده بودن سلاح و سلب امنیت از مردم است. خمینی در تحریرالوسیله گفتهاست:[۳]
محارب کسی است که سلاح خود را آخته وآماده سازد وبه ترساندن مردم وسلب امنیت و ایجاد فساد در جامعه اقدام نماید خواه در صحرا باشد، یا در دریا، یا درشهرها باشد یا در جادهها، شب باشد یا روز، زن باشد یا مرد، در همه حالات محارب نامیده میشود و احکام محاربه با خدا در مورد او اجرا میگردد.
[۷]
محاربه در قوانین ایران[ویرایش]
یکی از مهمترین جرایم علیه امنیت ملی در حقوق جمهوری اسلامی ایران محاربهاست که در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰ از ماده ۱۸۳ تا ۱۹۶ مورد اشاره قرار گرفتهاست.[۸]
اسلحه کشیدن برای ترسانیدن مردم[۸]ماده ۱۸۳: هر کس که برای ایجاد رعب و هراس و سلب آزادی و امنیت مردم دست به اسلحه ببرد محارب فی الارض و مفسد فیالارض میباشد. براساس تبصره ۳ ماده فوق، میان سلاح سرد و سلاح گرم فرقی نیست.
برهم زدن امنیت از طریق سرقت مسلحانه و قطعالطریق[۸]ماده ۱۸۶: هر گروه یا جمعیت متشکل که در برابر حکومت اسلامی قیام مسلحانه کند مادام که مرکزیت آن باقی است تمام اعضاء و هواداران آن، که موضع آن گروه یا جمعیت یا سازمان را میدانند و به نحوی در پیشبرد اهداف آن فعالیت و تلاش مؤثر دارند محارباند اگرچه در شاخه نظامی شرکت نداشته باشند.
ریختن طرح براندازی حکومت اسلامی[۸]ماده ۱۸۷: هر فرد یا گروه که طرح براندازی حکومت اسلامی را بریزد و برای این منظور اسلحه و مواد منفجره تهیه کند و نیز کسانی که با آگاهی و اختیار، امکانات مالی مؤثر یا وسایل و اسباب کار و سلاح در اختیار آنها بگذارند محارب و مفسد فیالارض میباشند.
نامزد شدن برای یکی از پستهای حساس حکومت کودتا[۸]ماده ۱۸۸: هر کس در طرح براندازی حکومت اسلامی خود را نامزد یکی از پستهای حساس حکومت کودتا نماید و نامزدی او در تحقق کودتا به نحوی مؤثر باشد، «محارب» و «مفسد فی الارض» است.
ماده ۱۹۰: حد محاربه و افساد فیالارض یکی از چهار چیز است: ۱.قتل ۲. آویختن به دار ۳. اول قطع دست راست و سپس پای چپ ۴. نفی بلد (دیپورت)
ماده ۱۹۱: قاضی در انتخاب هر یک از این امور چهارگانه مخیر است.
تشکیل یا اداره یا عضویت در دسته یا جمعیت به قصد برهم زدن امنیت کشور[۸]ماده ۴۹۸: هر کس با هر مرامی، دسته، جمعیت یا شعبه جمعیتی بیش از دو نفر در داخل یا خارج از کشور تحت هر اسم یا عنوانی تشکیل دهد یا اداره نماید که هدف آن برهم زدن امنیت کشور باشد و محارب شناخته نشود به حبس از دو تا ده سال محکوم میشود.
ماده ۴۹۹: هرکس در یکی از دستهها یا جمعیتها یا شعب جمعیتهای مذکور در ماده (۴۹۸) عضویت یابد به سه ماه تا پنج سال حبس محکوم میگردد مگر اینکه ثابت شود از اهداف آن بی اطلاع بودهاست.
ماده ۴۹۹: در مورد کسانی که عضو نبوده بلکه صرفاً حامی دسته یا جمعیتی میباشند قابل اعمال نیست.
محاربه چیست و محارب کیست
ریشهی واژهی مُحارَبه، «حرب» است و در اصل بهمعنای «سلب» و گرفتن است. مُحارَبه در فقه بهمعنای سلاحکشیدن بهروی مردم، بهقصد ترساندن آنان است. بهفتوای فقها، هرکس که آشکارا و بهزور، مال دیگری را بگیرد یا مردم را به اسارت ببرد، محارب است. در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، در مادهی ۲۷۹، کشیدن سلاح بهقصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها، بهنحوی که موجب ناامنی در محیط شود، محاربه است.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم
منو ۰۲۱-۵۴۷۶۴
محاربه چیست و حکم آن چیست؟
به اشتراک بگذارید :
ریشهی واژهی مُحارَبه، «حرب» است و در اصل بهمعنای «سلب» و گرفتن است. مُحارَبه در فقه بهمعنای سلاحکشیدن بهروی مردم، بهقصد ترساندن آنان است. بهفتوای فقها، هرکس که آشکارا و بهزور، مال دیگری را بگیرد یا مردم را به اسارت ببرد، محارب است. در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، در مادهی ۲۷۹، کشیدن سلاح بهقصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها، بهنحوی که موجب ناامنی در محیط شود، محاربه است.
فهرست مطالب
محاربه و تعریف آن
چنانکه اشاره شد، جرم محاربه بنابر مادهی ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، عبارت از کشیدن سلاح بهقصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنهاست؛ بهنحوی که موجب ناامنی در محیط شود. این جرم درصورتی تحقق مییابد که نتیجهی آن، یعنی ایجاد ناامنی در محیط رخ دهد؛ بنابراین، چنانچه بههردلیل مجرم نتواند این نتیجه را ایجاد کند، محارب بهشمار نمیرود.
در ادامهی مادهی ۲۷۹ نیز این نکته بیان شده است؛
“هرگاه کسی با انگیزهی شخصی بهسوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبهی عمومی نداشته باشد و نیز کسی که بهروی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب بهشمار نمیرود. بهکارگیری واژهی مردم در این ماده دلالت بر آن دارد که برای صدقِ عنوان محاربه باید نوعی «عمومیت» در جرم وجود داشته باشد”.
منظور از سلاح هم هر ابزاری است که در درگیری میان انسانها بهکار میرود؛ مانند شمشیر، کمان و نیز سلاحهای امروزی. همچنین منظور از کشیدن سلاح در جرم محاربه، نمایش علنی آن است. در این حالت لزوماً نیازی نیست که مرتکب از سلاح استفاده کند و با آن شلیک کند؛ بلکه صرفِ علنیکردن آن کفایت میکند. پس شخصی که اسلحه به دست وارد محلی عمومی میشود و حتی بدون شلیککردن مردم را میترساند، محارب است.
همچنین بخوانید:
حمل سلاح و مجازات آن
شرایط تحقق جرم محاربه
علاوه بر کشیدن سلاح، قصد خاصِ تعرض به جان، مال یا ناموس مردم، برای تحقق این جرم ضرورت دارد؛ کسی را که مثلا از ترس دیگران شلیک هوایی میکند، نمیتوان محارب دانست.
اما اگر قصد اولیهی فردی سرقت باشد و به این منظور سلاح بکشد ولی بداند که عمل او موجب سلب امنیت مردم میشود، محارب محسوب خواهد شد؛ بهعبارت دیگر، قصد تبعی او و آگاهیاش به اینکه این عمل در هر صورت امنیت عمومی مردم را سلب میکند، سبب خواهد شد که وی را نیز محارب بهشمار آورد.
مجازات محارب چیست؟
بهموجب مادهی ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، مجازات محاربه عبارت است از: اعدام، صلب، قطع دست راست و پای چپ و نفی بلد. نفی بلد بهمعنای تبعید است و صلب نیز همان بهصلیبکشیدن است نمیدهند. انتخاب اینکه کدامیک از این مجازاتها متناسب با جرم ارتکابی محارب است، برعهدهی قاضی است.
همچنین بخوانید: وکیل کیفری
افساد فیالارض و تفاوت آن با محاربه
قانونگذار در مادهی ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲، جرم افساد فیالارض را بیان کرده و میگوید:
“هرکس بهطور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی، میکروبی و خطرناک یا دایرکردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد بهگونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعهی فساد یا فحشا در حد وسیع شود، مفسد فیالارض بهشمار رفته و به مجازات اعدام محکوم میشود”.
مفهوم مادهی ۲۸۶ بسیار گسترده است و رفتارهای مجرمانهی بسیاری را دربرمیگیرد. ویژگی مهم این جرم، گستردگی رفتار مجرمانه و نتایج حاصل از آن است.
هرکدام از رفتارهای ذکرشده در این ماده اگر ویژگی گستردگی را نداشته باشند، خود جرم مستقلی بهشمار میروند و در قوانین گوناگون دارای مجازات ویژهی خود هستند.
برای نمونه، به جرمِ دایرکردن مراکز فساد و فحشا، در مادهی ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اشاره شده است؛ اما هنگامیکه این جرم در ابعادی گسترده رخ میدهد و قربانیان بسیاری را دربرمیگیرد، افساد فیالارض بهشمار میرود و مجازات سنگین اعدام را در پی دارد.
بهعبارت دیگر، جرم افساد فیالارض مجموعهای از جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی، جرایم علیه اموال و نیز جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی را که بهطور گسترده رخ دادهاند و دارای نتایجی وسیع هستند، در برمیگیرد.
مطالب مرتبط
وکیل جلب
وکیل ضرب و جرح
وکیل جعل سند
هزینه وکیل کیفری
جدول نرخ دیه ۱۴۰۱
معامله به قصد فرار از دین چیست و مجازات آن چیست
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟