موزه صدف
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
موزه صدف را از این سایت دریافت کنید.
موزه صدف اصفهان کجاست
موزه صدف اصفهان از جاهای دیدنی اصفهان به شمار می رود و اولین موزه صدف و حلزون در کشور است.
موزه صدف اصفهان
اطلاعات جاذبه گردشگری
ایران، استان اصفهان، اصفهان، مجموعه پارک جنگلی ناژوان، جنب آكواريم اصفهان
03136225210
h_khajeh05@yahoo.com
مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
مسیر یابی
موزه صدف اصفهان اولین موزه صدف و حلزون در کشور به شمار میرود و در دل یکی از سرسبزترین جاهای دیدنی اصفهان، پارک جنگلی ناژوان، قرار دارد. نمونههایی از نرمتنان، خارپوستان و سختپوستان در این مجموعه نگهداری میشود که از جمله آنها میتوان به ستارهها، طوطياها و صدفهای دریایی اشاره کرد. این قطعات از آبهای خليج فارس، دريای عمان، دریای خزر و دیگر درياها و اقيانوسها و به همت كاپيتان دريانورد، حسن خواجه، طی بيش از ۲۵ سال جمعآوری شدهاند.
عکسها از زهرا باغبان
موزه صدف اصفهان
نظر دهید 0 بررسی 0 رای مفید
شما به موزه صدف اصفهان چه امتیازی میدهید؟
با نمرهدهی به این جاذبه امتیاز بگیرید
اطلاعات جاذبه گردشگری
راهنمای سفر به
معرفی موزه صدف آستان قدس رضوی
معرفی موزه صدف آستان قدس رضوی
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندهفاطمه فلاح نویسنده
اصل مقاله
مقدمهمحمد سعید وهبه یکی از شیعیان کشور سوریه است که در سال 1364 برای زیارت به مشهد آمده بود وی پس از بازدید از موزه های آستان قدس اظهار داشت که مجموعه بی نظیری از صدف ها و حلزون ها دارد و مایل است آنها را به آستان قدس اهدا نماید. ایشان این مجموعه را که 1282 قطعه بود با هزینه شخصی خود به دفتر آستان قدس در تهران ارسال نمود که از آنجا به اداره موزه ها در مشهد منتقل گردید. پس از تحویل و تهیه اتیکت و مشحصات آنها در طبقه همکف موزه قرآن بصورت نمایشگاه موقت به معرض نمایش گذاشته شد که با استقبال بی نظیر بازدید کنندگان مواجه گردید بخاطر توجه زیاد علاقمندان و بازدید کنندگان با افتتاح موزه های نقاشی، سلاح، نجوم، ساعت و ظروف درتاریخ هشتم تیر ماه 1378 همزمان با میلاد با سعادت پیامبر عظیم الشان اسلام حضرت محمد بن عبدالله (ص) و امام جعفر صادق (ع) بخشی از طبقه اول ساختمان مرکزی با وسعت حدود457متر مربع به موزه صدف اختصاص یافت که از آن سال تاکنون بنا بر سنت حسنه وقف اهداکنندگان دیگری از سواحل ایران از جمله دکتر محمد فرهاد رحیمی، بهروز اسلامی، عبدالله میرشکاری، علیرضا رضائی، محمد ابراهیم کریم زاده تربتی، ناصر درمحمدی، محسن پیل پای، رضا مؤمنی فرد، سید محمد حسنی نیا، ابوالفضل عیدیان، مرتضی کوشک باغی و.... جانوران دریائی تاکسی درمی شده، مجموعه صدف و حلزون و ... تقدیم موزه آستان قدس رضوی نموده اند.
موزه صدف شامل دو بخش نرمتنان(صدف وحلزون) و جانوران دریائی تاکسیدرمی می باشد که از مجموع 1282 قطعه اهدائی«محمد سعید فواد وهبه»حدود 400 قطعه از گونههای مختلف به نمایش درآمده است. ماهی مومیائی شدة شیطان دریا و جانوران تاکسیدرمی شامل: ماهی فوگل، کوسه ماهی، لابستر، بچه تمساح، مارماهی، مادرمیگو(ام الروبیان)، لاک لاک پشت، اسبک دریائی، ستاره دریائی، مرجان و ... از دیگر جانوران دریائی تاکسی درمی این مجموعه می باشند. این مجموعه از نظر علمی و زیست شناسی بسیار مورد توجه است که برای آشنائی بیشتر با این گونه های نرمتنان و جانوران تاکسی درمی به معرفی آنها می پردازیم:
حلزون ها (گاستروپداها)نرمتنان شاخهای از جانوران هستند که شامل پنج رده آمفینورا،شکمپایان،ناوپایان،دوکفهایهاوسرپایانهستند. حلزونها در رده شکم پایان میباشند. آنها دریازی، ساکن آب شیرین یاخشکیاند. توده احشایی اصولا پیچ خورده است و درجه تابیدگی آن یکسان نیست. تحول بصورت تابیدگی بدون تردید نوعی سازگاری با روش زندگی در حالبلوغ است. حلزونها با عقب کشاندن بدن به درون صدف از خود محافظت میکنند و چون صدفیک دهانه بیشتر ندارد، بازشدن دهان و مخرج در یک جا نوعی مزیت محسوب شده و دهاننزدیکتر به زمین خواهد بود. در عین حال با این پیچیدگی قسمتهای سنگین بدن از سر راهدور شده و روی قسمت عقبی بدن واقع میشوند. در نتیجه مرکز ثقل طوری جابجا میشودکه حرکت شکم پای صدفدار آسانتر شود. بدن حلزون شامل قسمتهای زیر است:
سر : در سر چشم و یک یا دو جفت شاخک وجود دارد و دارای یک جفت بازوی حسی است
یک پای شکمی و پهن عضلانی که نوعی عملخزیدن را انجام میدهد.
یک توده احشایی پشتی و گنبد مانند که بیشتر اندامهای داخلیدر آن جای دارند.
فضای جبه همه حلزونهای ساکن خشکی ازمحفظه آبششی به محفظه ششی تغییر یافته است و این حلزونها از هوا تنفس میکنند. پارهای از این جانواران، سازگاری مجدد با محیط آب یافتهاند اما هنوز هم با شش تنفسمیکنند و برای گرفتن هوا باید گاهگاهی به سطح آب بیایند.
عمرآنها بین 6 – 5 سال است و برخی تا 30 سال هم عمرمی کنند. این جانوران، گوشتخوار، علفخوار یا انگل خوارند. زیستشناسان تا به امروز بیش از ۳۰ هزار گونه حلزون را شناسایی کردهاند که در تمام زیستگاههای آبییافت می شوند اما تعداد محدودی از آنها درخشکی زندگی می کنند. حلزونهای یا بدون صدف اند یا صدف دار که دارای گونه های متفاوتی می باشند.
از انواع حلزونهای مجموعه میتوان به حلزونهای خاردار، پلکانی، عنکبوتی، چینی مانند، مخروطی و... اشاره نمود.
حلزون های خاردار(موریسیده):این حلزونها تقریباً در همة جهان پراکنده اند. بیشتر در دریاهای گرم و کم عمق و اقیانوس آرام درمنطقه آمریکای مرکزی زندگی می کنند. از مشخصه های شاخص آنها همان خارهای زیبای روی پوسته است. از صدفها تغذیه می کنند. این حلزونها با ترشح مادة زرد رنگی باعث تغییررنگ بنفش می شوند که در قدیم از آنها برای رنگ آمیزی استفاده می کردند. مورکس اریتروس توموس، مورکس راموزوز، ، مورکس پکتن، مورکس رادیکس، مورکس ماگلیورائی از نمونه های موجود در مجموعه است.
Murex Ramsus
Murex Erythrostomus
Murex Pecten
Murex Radix
Murex Maglivrayi
حلزونهای پلکانی ( اپی تونیده) این جانوران بیشتر به رنگ آلاباستر(نوعی گچ) هستند. حدود 200 گونه ازآنها شناخته شده اند. بعضی از این نمونهجها بسیارکمیاب اند. آمئآماگنیفیکا، اپیتونیوم اسکالار از نمونه های آن در مجموعه است.Amaea Magnifica
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟