نابغه جنگ دفاع مقدس لقب کدام شهید بود
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
نابغه جنگ دفاع مقدس لقب کدام شهید بود را از این سایت دریافت کنید.
نابغه جنگ
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری از فرماندهان جوان و استراتژیست دفاع مقدس به شمار میرود که در عملیات فتحالمبین، رمضان و بیتالمقدس نقش موثر و فعالی داشت. آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ خورشیدی از مهمترین دستاوردهای عملیاتی و فرماندهی وی محسوب میشود.
۷ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۳
به مناسبت سالروز شهادت حسن باقری؛
نابغه جنگ
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری از فرماندهان جوان و استراتژیست دفاع مقدس به شمار میرود که در عملیات فتحالمبین، رمضان و بیتالمقدس نقش موثر و فعالی داشت. آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ خورشیدی از مهمترین دستاوردهای عملیاتی و فرماندهی وی محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار ایمنا، میان افراد شاخص و نخبگان سالهای انقلاب و دفاع مقدس، شخصیت حسن باقری بهعنوان یکی از برجستهترین این افراد مطرح بوده است. وی در ۲۴ سالگی وارد عرصه جنگ شد و تنها ظرف مدت دو سال توانست به استراتژیست بزرگ جنگ تبدیل شود و واحد اطلاعات رزمی در سپاه و جنگ را پایهگذاری کند. توانمندی وی تا جایی بود که به او لقب نابغه دفاع را دادند.
زندگی نامهشهید باقری در ۲۵ اسفند ۱۳۳۴ خورشیدی در بیمارستان مادران تهران به دنیا آمد. هیچکس امیدی به زنده ماندن کودک نارس خانواده نداشت. هفت ماهه به دنیا آمد. مادرش با شغل خیاطی و پدرش با کارگری در یک خانه استیجاری به تربیت و پرورش این نوزاد پرداختند. نامش را به احترام امام حسین (ع)، غلامحسین نهادند. بعد از ابتلاء به چندین بیماری خطرناک از جمله دیفتری و سیاهسرفه از دام این بیماریها نجات یافت و دوران پر مخاطرهای را پشت سر گذاشت.
در دو سالگی همراه خانواده راهی زیارت امام حسین (ع) شد. او در کودکی به خواندن نماز و انجام فرایض دینی علاقه شدیدی داشت. یکی دیگر از ویژگیهای بارز او در کودکی، نظم بود که حرف نخست را در زندگانی اش میزد. اخلاق نیکوی وی باعث شده بود، هم سن و سالانش احساس کنند که با فردی بزرگتر از خود سر و کار دارند.
وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و بعد وارد دانشگاه ارومیه شد. حسن باقری پس از سه ترم از دانشگاه اخراج شد و به خدمت سربازی رفت. در همین دوران و با اوجگیری مبارزات مردمی علیه رژیم شاهنشاهی، با فرمان امام خمینی (ره) از سربازی فرار کرد و به صف مبارزان علیه رژیم پیوست و در تصرف کلانتری ۱۴ و پادگان عشرتآباد در تهران نقش مؤثری داشت.
فعالیتهای دینی و سیاسی اش را از دوره دبیرستان شروع کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تصمیم به تحصیل در رشته علوم انسانی گرفت و بعد از دو هفته مطالعه در رشته حقوق قضائی دانشگاه تهران قبول شد. در کنار تحصیل، کار در روزنامه جمهوری اسلامی را شروع کرد و بعد از یکسال در ۱۳۵۹ خورشیدی وارد اطلاعات سپاه شد. برای او نام مستعار حسن باقری را انتخاب کردند. وظیفه او شناسایی گروهکها بود.
زمانی که رژیم بعثی عراق به ایران حمله کردند، حسن مبارزه در جبهه فرهنگی و سیاسی را رها کرد و وارد جبههها شد. پس از مدتی با بروز لیاقت و خصوصیات منحصر به فرد خود در ردیف فرماندهان سپاه قرار گرفت.
حسن باقری در دی ۱۳۵۹ خورشیدی مسؤول یکی از معاونتهای ستاد عملیات جنوب شد. در عملیات امام مهدی (عج)، الله اکبر، فتح و دهلاویه نقش به سزایی ایفا کرد. همچنین در عملیات ثامن الائمه، نیروهای ایرانی را محورهای دارخوین و جاده ماهشهر هدایت میکرد.
در عملیات طریق القدس از طرف سپاه به عنوان فرمانده لشگر نصر و در عملیات آزادسازی خرمشهر فرمانده قرارگاه مشترک عملیاتی انتخاب شد. او در تصرف شلمچه و خرمشهر فعالترین و سختترین وظایف را عهده دار بود. آخرین مسؤولیتی که به وی واگذار شد، جانشین فرماندهی یگان زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
سرانجام در ۹ بهمن ۱۳۶۱ خورشیدی هنگامی که دوستان حسن برای دیدار امام به تهران آمده بودند، او و چند تن دیگر برای شناسایی محور عملیاتی والفجر در فکه و چزابه به منطقه رفتند و در این شناسایی به شهادت رسیدند. محل دفن وی، قطعه ۲۴ گلزار شهدای بهشت زهرا است.
فعالیتهای اجرایی در زمان جنگورود حسن باقری به عرصه خبر و فعالیت در روزنامه جمهوری اسلامی موجب شد تا اطلاع دقیقی از اوضاع کشور در عرصههای مختلف به دست آورد. در این زمان گروهکهای ضدانقلاب با اقدامات تروریستی سعی در برهم زدن امنیت کشور داشتند. روزنامه جمهوری اسلامی ارگان رسمی حزب جمهوری اسلامی بود و حسن باقری میدانست اعضای این حزب ارتباط نزدیکی با سپاه دارند.
از طرفی دیگر در همین زمان محسن رضایی با تحویل گرفتن سه اتاق در ساختمان پیشین اداره پنجم ساواک در حال تشکیل اطلاعات سپاه بود و بهدنبال نیرو میگشت. روزی آیتالله خامنهای با محسن رضایی تماس میگیرند و جوانی را برای همکاری با اطلاعات سپاه به او معرفی میکنند. این جوان همان حسن باقری است. پس از آنکه محسن رضایی با حسن باقری صحبت میکند در او استعدادی عجیب میبیند، از همین رو با همکاری در اطلاعات سپاه موافقت میکند و نام حسن باقری را برای او برمیگزیند و از همین جاست که نام غلامحسین افشردی به حسن باقری تغییر میکند.
فعالیت حسن باقری در اطلاعات سپاه ادامه دارد تا اینکه جنگ به طور رسمی آغاز میشود. با شروع جنگ تحمیلی در یکم مهر ۱۳۵۹ خورشیدی راهی جبهههای جنوب در خوزستان شد. در آن زمان هنوز اطلاع دقیقی از حد پیشروی نیروهای بعثی وجود نداشت. حسن با دستور محسن رضایی به مسؤولیت اطلاعات ستاد عملیات جنوب منصوب میشود و از همان آغاز به جمعآوری اطلاعات و شناسایی از تمامی مناطق جبهه جنوب اقدام میکند. این اقدام حسن در اصل آغاز تأسیس واحد اطلاعات رزمی در سپاه بود.
رفته رفته حسن باقری با کسب اطلاعات از مناطق مختلف جبهه جنوب، کار بازجویی از اسرای عراقی و شناخت تجهیزات دشمن را در دستور کار خود قرار میدهد. اطلاعاتی که حسن در همان ابتدای امر به فرماندهان ارائه میکند، موجب میشود تا اعتمادها به او جلب شود. حالا دیگر وقتش رسیده بود که اطلاعات حسن باقری در صحنه عملیات هم بهکارگیری شود.
اما در ابتدای جنگ فرماندهی کل قوا بهعهده بنیصدر بود و او اجازه ابتکار عمل را به نیروهای حاضر در جبههها نمیداد. در جلسهای که با حضور بنیصدر و آیتالله خامنهای که در آن زمان نماینده امام در شورای عالی دفاع بودند در اتاق جنگ لشکر ۹۲ زرهی اهواز برگزار میشود، حسن باقری هم بر پایه اطلاعاتی که به دست آورده بود، تحلیلی جامع از وضعیت دشمن در آن زمان ارائه میدهد که موجب حیرت بنیصدر و دلگرمی نماینده امام در شورای عالی دفاع میشود. با برکناری بنیصدر از فرماندهی کل قوا، راه برای کار کردن نیروهای انقلاب باز میشود. نخستین عملیاتی که اجرا میشود، بر پایه اطلاعات به دست آمده به وسیله حسن باقری انجام میشود و موجب تقویت روحیه رزمندگان ایرانی و تجربه شیوههای جدیدی از نبرد با بعثیها میشود.
سروقامتان دفاع مقدس چه لقبی داشتند؟
طی هشت سال دفاع مقدس دلیران زیادی همچون حسن باقری و محمد جهانآرا جانشان را فدای کشورشان کردند آنان با رشادتها، ایثار و فداکاری با تکیه بر خودباوری راهی را باز کردند که شد مسیر آزادگی.
سروقامتان دفاع مقدس چه لقبی داشتند؟
طی هشت سال دفاع مقدس دلیران زیادی همچون حسن باقری و محمد جهانآرا جانشان را فدای کشورشان کردند آنان با رشادتها، ایثار و فداکاری با تکیه بر خودباوری راهی را باز کردند که شد مسیر آزادگی.
عکس نویسنده
نویسنده : مریم علی بابایی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه : 2 دقیقه
تاریخ : شنبه 1401/07/09 ساعت 14:02
این فرماندهان باهوش و با شهامت در زمان دفاع مقدس به لقبهایی معروف شدند که با توجه به شجاعتشان همرزمانشان و گاه رژیم دشمن این القاب را به آنان دادند.
شیر صحرا
حسن آبشناسان، به دلیل کارهای دلیرانه و نبوغ نظامیاش در میان همرزمان و فرماندهان به «شیر صحرا» مشهور شد.
شهید سرلشکر حسن آبشناسان، فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا و لشکر ۲۳ نیروهای مخصوص مصداق کاملی از زاهد شب و شیر روز بود، «شهید صحرا» لقبی بود که اهالی دشتعباس به او داده بودند.
نابغه جنگ
حسن باقری به دلیل استعداد بسیار بالا ستون اصلی اطلاعات عملیات بود و لقب نابغه جنگ را داشت. به گفته سردار اسدی این فرمانده با استعداد روی خیلی از فرماندهان تاثیر اطلاعاتی و نظامی زیادی داشت او به راستی از نخبگان برجسته دفاع مقدس بود که با شهادتش هیچکس نتوانست جایش را پر کند.
مسیح کردستان
محمد بروجردی، پس از توطئه ضدانقلاب بروجردی به غرب کشور رفت و در آزادسازی انجا نقش مهمی داشت. بروجردی را خدا چنان حیاتی بخشیده بود که در میان مردم راه برود و با نورانیت خود، آنها را زندگی بخشد؛ به همین دلیل لقب شهید بروجردی «مسیح کردستان» شد.
جوانترین فرمانده دفاع مقدس
مسعود پیش بهار لقب، در سن ۱۹ سالگی فرمانده سپاه جنگ شد و در قرارگاه نصر در کنار حسن باقری مقابل دشمن بعثی میجنگید.
طی هشت سال دفاع مقدس دلیران زیادی همچون حسن باقری و محمد جهانآرا جانشان را فدای کشورشان کردند آنان با رشادتها، ایثار و فداکاری با تکیه بر خودباوری راهی را باز کردند که شد مسیر آزادگی
عقرب زرد
علی چیت سازیان، وقتی در عملیات تمام نیروهایش شهید شدند او مجبور به عقبنشینی شد در مسیر به نیروهای بعثی برخورد کرد و تک نفره با آنها مبارزه کرد عراقیها لقب عقرب زرد را به او دادند و صدام برای سرش جایزه تعیین کرده بود.
علمدار خمینی
حسین خرازی، که دست راستش قطع شده بود در عملیاتها کار کردن با دست چپ را شروع کرد، از زمانی که دست راستش قطع شد تا زمانی که به شهادت رسید، به هیچ کسی اجازه نداد کارهایش را انجام بدهد و به او علمدار خمینی گفتند.
سردار مقاومت
محمد جهان آرا، با وجود كمبود نیرو و امكانات از شهر و سرزمین خویش دفاع كرد در برابر تهاجم متجاوزان رژیم بعثی ایستاد و به او لقب سردار مقاومت دادند.
سردار فاتح خیبر
مهدی زینالدین، در عملیات خیبر هنگامیکه دشمن از هوا و زمین و با انواع جنگافزارها و هواپیماها و پرتاب یکمیلیون و دویست هزار گلوله توپ و خمپاره جزایر مجنون ر ا مورد حملات خود قرار داده بودند، او و نیروهایش تا آخرین نفس جنگیدند و دشمن عقبنشینی کرد.
بیشتر بخوانید
لشکر سرّی ایران در دفاع مقدسداستان زنان رزمنده و افتخارآفریناینفوگرافیک؛ کشورهای حامی رژیم بعث در دفاع مقدس
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟