نابغه دفاع مقدس
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
نابغه دفاع مقدس را از این سایت دریافت کنید.
نابغه جنگ
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری از فرماندهان جوان و استراتژیست دفاع مقدس به شمار میرود که در عملیات فتحالمبین، رمضان و بیتالمقدس نقش موثر و فعالی داشت. آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ خورشیدی از مهمترین دستاوردهای عملیاتی و فرماندهی وی محسوب میشود.
۷ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۳
به مناسبت سالروز شهادت حسن باقری؛
نابغه جنگ
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری از فرماندهان جوان و استراتژیست دفاع مقدس به شمار میرود که در عملیات فتحالمبین، رمضان و بیتالمقدس نقش موثر و فعالی داشت. آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ خورشیدی از مهمترین دستاوردهای عملیاتی و فرماندهی وی محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار ایمنا، میان افراد شاخص و نخبگان سالهای انقلاب و دفاع مقدس، شخصیت حسن باقری بهعنوان یکی از برجستهترین این افراد مطرح بوده است. وی در ۲۴ سالگی وارد عرصه جنگ شد و تنها ظرف مدت دو سال توانست به استراتژیست بزرگ جنگ تبدیل شود و واحد اطلاعات رزمی در سپاه و جنگ را پایهگذاری کند. توانمندی وی تا جایی بود که به او لقب نابغه دفاع را دادند.
زندگی نامهشهید باقری در ۲۵ اسفند ۱۳۳۴ خورشیدی در بیمارستان مادران تهران به دنیا آمد. هیچکس امیدی به زنده ماندن کودک نارس خانواده نداشت. هفت ماهه به دنیا آمد. مادرش با شغل خیاطی و پدرش با کارگری در یک خانه استیجاری به تربیت و پرورش این نوزاد پرداختند. نامش را به احترام امام حسین (ع)، غلامحسین نهادند. بعد از ابتلاء به چندین بیماری خطرناک از جمله دیفتری و سیاهسرفه از دام این بیماریها نجات یافت و دوران پر مخاطرهای را پشت سر گذاشت.
در دو سالگی همراه خانواده راهی زیارت امام حسین (ع) شد. او در کودکی به خواندن نماز و انجام فرایض دینی علاقه شدیدی داشت. یکی دیگر از ویژگیهای بارز او در کودکی، نظم بود که حرف نخست را در زندگانی اش میزد. اخلاق نیکوی وی باعث شده بود، هم سن و سالانش احساس کنند که با فردی بزرگتر از خود سر و کار دارند.
وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و بعد وارد دانشگاه ارومیه شد. حسن باقری پس از سه ترم از دانشگاه اخراج شد و به خدمت سربازی رفت. در همین دوران و با اوجگیری مبارزات مردمی علیه رژیم شاهنشاهی، با فرمان امام خمینی (ره) از سربازی فرار کرد و به صف مبارزان علیه رژیم پیوست و در تصرف کلانتری ۱۴ و پادگان عشرتآباد در تهران نقش مؤثری داشت.
فعالیتهای دینی و سیاسی اش را از دوره دبیرستان شروع کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تصمیم به تحصیل در رشته علوم انسانی گرفت و بعد از دو هفته مطالعه در رشته حقوق قضائی دانشگاه تهران قبول شد. در کنار تحصیل، کار در روزنامه جمهوری اسلامی را شروع کرد و بعد از یکسال در ۱۳۵۹ خورشیدی وارد اطلاعات سپاه شد. برای او نام مستعار حسن باقری را انتخاب کردند. وظیفه او شناسایی گروهکها بود.
زمانی که رژیم بعثی عراق به ایران حمله کردند، حسن مبارزه در جبهه فرهنگی و سیاسی را رها کرد و وارد جبههها شد. پس از مدتی با بروز لیاقت و خصوصیات منحصر به فرد خود در ردیف فرماندهان سپاه قرار گرفت.
حسن باقری در دی ۱۳۵۹ خورشیدی مسؤول یکی از معاونتهای ستاد عملیات جنوب شد. در عملیات امام مهدی (عج)، الله اکبر، فتح و دهلاویه نقش به سزایی ایفا کرد. همچنین در عملیات ثامن الائمه، نیروهای ایرانی را محورهای دارخوین و جاده ماهشهر هدایت میکرد.
در عملیات طریق القدس از طرف سپاه به عنوان فرمانده لشگر نصر و در عملیات آزادسازی خرمشهر فرمانده قرارگاه مشترک عملیاتی انتخاب شد. او در تصرف شلمچه و خرمشهر فعالترین و سختترین وظایف را عهده دار بود. آخرین مسؤولیتی که به وی واگذار شد، جانشین فرماندهی یگان زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
سرانجام در ۹ بهمن ۱۳۶۱ خورشیدی هنگامی که دوستان حسن برای دیدار امام به تهران آمده بودند، او و چند تن دیگر برای شناسایی محور عملیاتی والفجر در فکه و چزابه به منطقه رفتند و در این شناسایی به شهادت رسیدند. محل دفن وی، قطعه ۲۴ گلزار شهدای بهشت زهرا است.
فعالیتهای اجرایی در زمان جنگورود حسن باقری به عرصه خبر و فعالیت در روزنامه جمهوری اسلامی موجب شد تا اطلاع دقیقی از اوضاع کشور در عرصههای مختلف به دست آورد. در این زمان گروهکهای ضدانقلاب با اقدامات تروریستی سعی در برهم زدن امنیت کشور داشتند. روزنامه جمهوری اسلامی ارگان رسمی حزب جمهوری اسلامی بود و حسن باقری میدانست اعضای این حزب ارتباط نزدیکی با سپاه دارند.
از طرفی دیگر در همین زمان محسن رضایی با تحویل گرفتن سه اتاق در ساختمان پیشین اداره پنجم ساواک در حال تشکیل اطلاعات سپاه بود و بهدنبال نیرو میگشت. روزی آیتالله خامنهای با محسن رضایی تماس میگیرند و جوانی را برای همکاری با اطلاعات سپاه به او معرفی میکنند. این جوان همان حسن باقری است. پس از آنکه محسن رضایی با حسن باقری صحبت میکند در او استعدادی عجیب میبیند، از همین رو با همکاری در اطلاعات سپاه موافقت میکند و نام حسن باقری را برای او برمیگزیند و از همین جاست که نام غلامحسین افشردی به حسن باقری تغییر میکند.
فعالیت حسن باقری در اطلاعات سپاه ادامه دارد تا اینکه جنگ به طور رسمی آغاز میشود. با شروع جنگ تحمیلی در یکم مهر ۱۳۵۹ خورشیدی راهی جبهههای جنوب در خوزستان شد. در آن زمان هنوز اطلاع دقیقی از حد پیشروی نیروهای بعثی وجود نداشت. حسن با دستور محسن رضایی به مسؤولیت اطلاعات ستاد عملیات جنوب منصوب میشود و از همان آغاز به جمعآوری اطلاعات و شناسایی از تمامی مناطق جبهه جنوب اقدام میکند. این اقدام حسن در اصل آغاز تأسیس واحد اطلاعات رزمی در سپاه بود.
رفته رفته حسن باقری با کسب اطلاعات از مناطق مختلف جبهه جنوب، کار بازجویی از اسرای عراقی و شناخت تجهیزات دشمن را در دستور کار خود قرار میدهد. اطلاعاتی که حسن در همان ابتدای امر به فرماندهان ارائه میکند، موجب میشود تا اعتمادها به او جلب شود. حالا دیگر وقتش رسیده بود که اطلاعات حسن باقری در صحنه عملیات هم بهکارگیری شود.
اما در ابتدای جنگ فرماندهی کل قوا بهعهده بنیصدر بود و او اجازه ابتکار عمل را به نیروهای حاضر در جبههها نمیداد. در جلسهای که با حضور بنیصدر و آیتالله خامنهای که در آن زمان نماینده امام در شورای عالی دفاع بودند در اتاق جنگ لشکر ۹۲ زرهی اهواز برگزار میشود، حسن باقری هم بر پایه اطلاعاتی که به دست آورده بود، تحلیلی جامع از وضعیت دشمن در آن زمان ارائه میدهد که موجب حیرت بنیصدر و دلگرمی نماینده امام در شورای عالی دفاع میشود. با برکناری بنیصدر از فرماندهی کل قوا، راه برای کار کردن نیروهای انقلاب باز میشود. نخستین عملیاتی که اجرا میشود، بر پایه اطلاعات به دست آمده به وسیله حسن باقری انجام میشود و موجب تقویت روحیه رزمندگان ایرانی و تجربه شیوههای جدیدی از نبرد با بعثیها میشود.
نابغههای نظامی ایران در دفاع مقدس چه کسانی بودند؟
برخی از فرماندهان نظامی ایران در دفاع مقدس جزو نابغههای نظامی جهان به شمار میروند.
مجموع نظرات: ۸
سهشنبه ۸ تیر ۱۴۰۰ - ۰۶:۴۰
۰ نفر
نابغههای نظامی ایران در دفاع مقدس چه کسانی بودند؟ | از نابغه بی نظیر طراح عملیاتهای جنگی تا طراح عملیات بزرگ حمله به اچ ۳
برخی از فرماندهان نظامی ایران در دفاع مقدس جزو نابغههای نظامی جهان به شمار میروند.
به گزارش همشهریآنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، دفاع مقدس و فرماندهانی که در آن حضور داشتند و صحنه نبرد را به نفع کشورمان رهبری میکردند، صحنه ظهور و بروز استعدادها و تواناییهای برخی از آنهایی است که اگر این شرایط بروز نمیکرد شاید بسیاری از آنها حتی شناخته نمیشدند.
این فرماندهان در مواقع حساس با تفکر، تیزهوشی و خلاقیتهای خود در طراحی عملیاتهای موثر دفاع مقدس دشمن بعثی را مقهور خود کردند و ضربه کاری بر پیکره صدام حسین و متحدانش وارد آوردند.
سردار سرلشکر پاسدار شهید حسن باقری
معاونت ستاد عملیات جنوب، موسس واحد اطلاعات و عملیات سپاه و طراح کلیدی عملیاتهایی همچون ثامن الائمه، طریق القدس، فتح المبین، رمضان و والفجر مقدماتی. باید گفت که تاریخ دفاع مقدس با نبوغ بینظیر شهید حسن باقری شکل گرفت.
امیر سپهبد شهید علی صیاد شیرازی و سردار سرلشکر پاسدار محسن رضایی
همراهی دو فرمانده ارتش و سپاه و طرح جدیدی که برای عملیات مشترک و هماهنگ دو نیرو پایهگذاری شد، به بزرگترین پیروزیهای زمان جنگ منجر شد. تاسیس قرارگاه کربلا بدون شک مهمترین ابتکار فرماندهی دفاع مقدس به شمار میرود.
شهید مصطفی چمران
شهید مصطفی جمران، بنیانگذار ستاد جنگهای نامنظم و طراح عملیاتهای شکست محاصره سوسنگرد و آزادسازی دهلاویه بود. طراحی اقدامات مهندسی و دفاعی فراوان در روزهای اولیه جنگ نیز از دیگر ابتکارات شهید چمران به شمار میرود.
سردار سرلشکر پاسدار غلامعلی رشید
سرلشکر رشید به عنوان فرمانده قرارگاه فتح از کلیدیترین نیروهای اطلاعات عملیات در تاریخ دفاع مقدس به شمار میرود. عملیاتهای خیبر، کربلای ۵ و دهها عملیات موثر دیگر با طرحها و ایدههای عملیاتی او اجرایی شد.
امیر سرلشکر شهید منصور ستاری
شهید ستاری فرمانده اسبق نیروی هوایی ارتش مبدع طرح دفاع متحرک در پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس بود. او توانست با یکپارچه کردن سیستم راداری کشور و تبدیل سیستم موشکی هاوک به یک سیستم متحرک آسمان فاو را جهنم هواپیماهای بعثی کند.
همین اقدامات باعث شد تا وی نقشی موثر در پیروزی شگفتانگیز ایران در آن سالها داشته باشد.
سردار سرلشکر پاسدار سید یحیی رحیم صفوی
سردار سرلشکر پاسدار سید یحیی رحیم صفوی، مسئول ستاد عملیات جنوب، فرماندهی نیروی زمینی سپاه و جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران از مهمترین مسئولیتهای او در دوران دفاع مقدس است. نام سرلشکر رحیم صفوی در طراحی و هدایت تمام عملیاتهای جنوب و غرب کشور دیده میشود به خصوص عملیاتهای مهم در سالهای پایانی جنگ.
امیر سرلشکر خلبان شهید جواد فکوری
شهید فکوری فرمانده خوش فکر نیروی هوایی ارتش در نخستین سالهای دفاع مقدس بود. وی طراح عملیات بزرگ کمان ۹۹ بزرگترین حمله هوایی تاریخ دفاع مقدس است که دقیقا ۱۰ ساعت پس از حمله دشمن اجرا شد.
او همچنین طراح عملیات بزرگ حمله به اچ ۳ نیز بود که پیچیدهترین عملیات هوایی تاریخ جنگ تحمیلی به شمار میرود.
کد خبر 610847
برچسبها
دفاع مقدس
دیدگاه خوانندگان امروز
پر بینندهترین خبر امروز
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟