ناو سهند و سبلان
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
ناو سهند و سبلان را از این سایت دریافت کنید.
ناوچه سهند (کلاس الوند)
ناوچه سهند (کلاس الوند)
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
ناومحافظ سهند (فرامرز)
ایران
اطلاعات کلی
برگرفته از نام واسپر کلاس امکا۵نوع کشتی ناومحافظ سبک فریگیتکلاس کلاس الوند (کلاس سام)کشور سازنده بریتانیاساخت کارخانه ویکرزتاریخ سفارش ۱۹۶۷ورود به ناوگان ۱۹۷۱ و ۱۹۷۲مشخصات
طول کشتی ۹۴٫۵ مترپهنای بدنه ۱۱٫۰۷ مترارتفاع ستون ۳٫۲۵ متربارگیری استاندارد ۱٬۱۰۰ تنحداکثر ظرفیت بارگیری ۱۵۴۰ تننوع موتور ۲ موتور دیزلی پکسمن ونتورا [۱]با قدرت ۳٫۸۰۰ bhp
۲ موتور توربین گاز رولزرویس المپوس[۲]
با قدرت ۴۶٫۰۰۰ اسب بخار
تعداد خدمه ۱۲۵ تا ۱۴۶ نفرسرعت ۱۷ گره دریایی (۳۱ کم) با موتور دیزلی۳۹ گره (۷۲ کم) با توربین گاز
برد عملیاتی ۹ هزار کیلومتر باسرعت ۲۸ کمجنگافزارها
توپخانه ۱ × توپ ۱۱۴ میلیمتری مارک-۸۲ × اژدر سهگانه ۳۲۴ میلیمتری
سیستم موشکی ۵ موشک مارته در لانچر ۵تاییتوپخانه ضدهوایی ۳ × توپ ۲۰ مم۱ x توپ دولول ۳۵ مم
موشک دفاع هوایی ۹ موشک سی کت در ۳ لانچر ۳تاییسرنوشت
ناو سهند یکی از ناومحافظهای کلاس سام نیروی دریایی ایران بود که پیش از انقلاب ناو فرامرز نامیده می شد.[۳]این ناو بهار سال ۱۳۶۷ (۱۸ آوریل ۱۹۸۸) در جریان عملیات آخوندک نیروی دریایی ایالات متحده غرق شد. سهند وقتی در ده مایلی جنوب غرب جزیره لارک قرار داشت توسط دو هواپیمای تهاجمی ای-۶ اینترودر موقعیتیابی شد و سپس با دو موشک ضد کشتی هارپون و دو بمب هدایت لیزری ِ ایجیام-۱۲۳ اسکیپر مورد اصابت قرار گرفت. سپس بمبهای خوشهای راکآی پرتابشده توسط یکی از اینترودرها و یک موشک هارپون دیگر از ناوشکن جوزف اشتراوس کار کشتی را تمام کرد. سهند ساعتها در حال سوختن بود تا اینکه بالاخره آتش به مخزن مهمات آن رسیده و باعث انفجار و غرق کشتی شد. آخوندک نخستین عملیاتی بود که ارتش ایالات متحده در آن از موشک سطحبهسطح در درگیری دریایی استفاده نمود.
فرمانده اول این ناوچه ناخدا بهروز شاهرخفر و فرمانده دوم ناخدا علی رضایی بود. علی رضایی در گفتگویی با روزنامه همشهری ماجرای درگیری منجر به غرق شدن کشتی خود را شرح داده است. به گفته وی پس از گلولهباران شدن یک هواپیمای شناسایی آمریکایی که به سمت این ناو میآمده، حمله آمریکاییها آغاز میشود: «یک مرتبه دیدم یک هواپیمای آمریکایی دیده میشود. انگار خوابیده بود روی آب. مستقیم آمد. انگار میخواست بنشیند روی ما. آمد روی ما و یک دفعه کشید بالا. از بچهها هرکس پشت مسلسل بود زد. ما از خود بندر آتش به اختیار داده بودیم. گفتیم آقا، همه پشت مسلسلها بزنید. معطل نشوید. تیربارها ضدموشک بود: با سرعت بالا. چون آتش، به اختیار بود همینطور میزدند. هواپیما را سوراخسوراخش کردند. این بهانهای شد که آنها ناو را بزنند. این هم بهانه خوبی شد برای آمریکاییها.»
۱۵ دقیقه بعد از رفتن هواپیما، حمله آمریکاییها آغاز شد و سهند بیشتر از چند دقیقه نتوانست مقاومت کند پس از از کار افتادن سکان ناو ،با دستور فرمانده ناو به سکاندار ناو ناوسروان حبیب اله جلالی برای هدایت ناو از طریق سکان پاشنه و مواجه شدن با تخریب سکان پاشنه ناخدا شاهرخفر دستور ترک ناو را به همه ملوانها داد. علی رضایی ادامه دادهاست: «...حالتی بود که انگار آتش میپاشیدند روی ناو. بعد هم پاشنه ناو را زدند که از وسط ترکید؛ یعنی از وسط ۲ قسمت شد. سینه کشتی کشید بالا و رفت پایین. کل قضیه ۸-۷ دقیقه بیشتر طول نکشید. حالا ما روی آبیم و داریم تماشا میکنیم با ۵۰-۴۰ تا مجروح... چند ساعتی توی دریا بودیم تا یدککشها آمدند. شب شده بود. چراغ قوه انداختند و از روی آب جمعمان کردند. ناو سهند هم که به کل رفته بود زیر آب».[۴]
مقامات ایرانی سومین کشتی از کلاس موج را به یاد این ناومحافظ «سهند» با همان شماره بدنه 74 نامگذاری کردهاند. این کشتی در ۱۰ آذر ۱۳۹۷ به نیروی دریایی ایران الحاق شد و در ناوگان جنوب مشغول به خدمت میباشد.
منابع[ویرایش]
↑ (Paxman Ventura)
↑ (Rolls Royce Olympus TM-3A)
↑ "IRIS Alvand (F-71) Light Frigate - History, Specs and Pictures - Navy Ships" (به انگلیسی). Retrieved 27 آبان 1390. {{cite web}}: Check date values in: |تاریخ بازدید= (help)
↑ یک دریا حماسه بایگانیشده در ۱۳ فوریه ۲۰۱۲ توسط Wayback Machine همشهری۷ ۳۱ فروردین ۱۳۸۹
عملیات Praying Mantis، ویکیپدیای انگلیسی
گسترش نبو
ناوچههای جمهوری اسلامی ایران
گسترش نبو
کشتیهای غرقشده و سوانح دریایی در ۱۹۸۸
ردهها: ایران در ۱۹۸۸ (میلادی)روابط ایران و ایالات متحده آمریکاروابط نظامی ایران و ایالات متحده آمریکاسوانح دریایی در ۱۹۸۸ (میلادی)کشتیهای ۱۹۶۹ (میلادی)کشتیهای ساخت ساوتهمپتونکشتیهای غرقشده توسط هواگردکشتیهای غرقشده توسط هواگردهای ایالات متحده آمریکاکشتیهای غرقشده در خلیج فارسناوچههای کلاس الوندناوچههای نیروی دریایی ایرانکشتیهای نظامی جنگ ایران و عراق
سختترین روز نیروی دریایی ایران در مواجهه با حمله نیروهای آمریکایی
برنامه «مثل ماه» شبکه سه سیما، همزمان با روز ارتش میزبان قهرمانانی از نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود تا خاطرات خود را از سختترین روز این نیرو در مواجهه با حملات ناوگان دریایی و هوایی آمریکا برای مخاطبان روایت کنند.
۰ نفر
۳۰ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۲
سختترین روز نیروی دریایی ایران در مواجهه با حمله نیروهای آمریکایی
برنامه «مثل ماه» شبکه سه سیما، همزمان با روز ارتش میزبان قهرمانانی از نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود تا خاطرات خود را از سختترین روز این نیرو در مواجهه با حملات ناوگان دریایی و هوایی آمریکا برای مخاطبان روایت کنند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، «امیردریادار عبدالله معنوی» میهمان برنامه «مثل ماه» با اشاره به اینکه ۲۹ فروردین نه تنها روز ارتش بلکه روز همه نظامیان کشور است، عنوان کرد: در طول دفاع مقدس ما لحظات بحرانی بسیاری داشتیم اما سختترین روز، روز ۲۹ فروردین سال ۶۷ و روز اول ماه مبارک رمضان آن سال بود که ناوگان آمریکا با ما وارد جنگ شد، من فرمانده ناوشکن سبلان بودم و در آن زمان ناوهای سبلان، سهند، البرز و الوند روی آب حاضر بودند که معمولا سه تا از آنها همیشه در دریا در حال مأموریت بودند.
وی ادامه داد: آن روز ما حول و حوش جزیره قشم بودیم که سهند با هواپیماهای آمریکایی درگیر شد. ظاهرا صبح آن روز ناوهای آمریکایی یک برنامهای چیده بوده و ساختار نظامی به ناوگان داده بودند، ناوهای هواپیمابر، ناوهای نیروبر و واکنش سریع و هواپیماهای آواکس را آورده بودند و به تلافی اینکه یکی از ناوهایشان روی مین رفته بود سکوهای نفتی ما را در جزیره سیری زده و زمانی که ناو جوشن به آنها نزدیک شد آن را نیز محاصره کرده و هواپیماهای آمریکایی با سهند نیز درگیر شدند و یکی از وحشیانهترین اتفاقات که در طول جنگهای دنیا مثالزدنی است را شکل دادند.
دریادار معنوی با تأکید بر اینکه خلیج فارس یعنی افتخار ملت ایران، تصریح کرد: برای آمریکاییها قابل باور نبود که یک گروه به تنهایی جلوی آنها بایستند و تنها دلیل این اتفاق این بود که ما جز خدا نداشتیم و آنها همه چیز داشتند جز خدا.
در ادامه ناخدا دوم بازنشسته «نادر مبارکی» از بازماندگان ناو سهند نیز در خصوص این حملات توضیح داد: ناوهای آمریکایی با ناو جوشن و هواپیماهای آمریکایی با ما درگیر شدند، سهند آن روز مورد اصابت ۹ موشک و ۲۰ راکت موشک قرار گرفت و غرق شد، موشک اول خورد زیر موتورخانه و پنج تا از همرزمان ما شهید شدند، اما بچهها تنها به فکر نجات یکدیگر بودند، خیلی از پرسنل ما در اتاقها گیر کردند و زنده زنده زیر آب رفتند. موشک هشتم من را روی عرشه پرتاب کرد پس از به هوش آمدن بچهها اکثرا داخل آب بودند و من یکی از دوستانم با تختهای روی آب بودیم که دوباره موشک زدند و یکی دیگر از یارانمان شهید شد.
وی با اشاره به اینکه از ۴۵ شهید آن حادثه تنها توانستیم هفت نفر را برگرداندیم، گفت: مادر شهید نظری از شهدای آن حادثه به من میگفت من را به بندرعباس ببرید قبر پسر من آبهای نیلگون خلیج فارس است، اگر امروز خلیج فارس، خلیج فارس است، اگر امروز این امنیت را داریم، مدیون خون شهدا و دلاورمردیهای رزمندگان هستیم.
ناخدا مبارکی با تأکید بر اینکه من روی اسم خلیج فارس حساسیت دارم و به احترام نام خلیج فارس میایستم و جانم را فدایش می کنم، یادآور شد: من روی آب و خاک این مملکت غیرت دارم و افتخارم این است که ارتشیام و توانستم از کشورم دفاع کنم، آن ترسی که به آمریکاییها داده شد باعث شده که گزینههای روی میزش را پنهان کند، ما از آمریکا نمیترسیم، از کاسهلیسانی که وطنفروشی میکنند نگرانیم
امیر دریادار معنوی در پایان در خصوص فرجام ناو سبلان گفت: سبلان که آسیب دید برگشت و روی حوض خشک ماند و دو سال بعد با حضور مقام معظم رهبری به چرخه عملیات برگشت و آن باعث شد که پایه ساخت شناور را پایهگذاری کنیم.
۵۸۵۸ کد خبر 1506486
برچسبها
دفاع مقدس (جنگ تحمیلی)
برنامههای تلویزیونی
مطالب مرتبط
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟