نخل برداری در یزد
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
نخل برداری در یزد را از این سایت دریافت کنید.
نخلگردانی
نخلگردانی
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. لطفاً با توجه به شیوهٔ ویکیپدیا برای ارجاع به منابع، با ارایهٔ منابع معتبر این مقاله را بهبود بخشید. مطالب بیمنبع را میتوان به چالش کشید و حذف کرد.
آیین نخل گردانی در تفت
آیین نخل گردانی در مهریز، استان یزد
نخلگردانی یا نخلبرداری، حملِ تابوت چوبی عظیم و نمادی از مراسم سیاوش از زمان کیانیان و ساسانیان است تا به امروز که به سوگواری محرم رسیده است. در دههٔ اول این ماه، تابوت درحالیکه توسط پارچههای مشکی و سبز پوشانده شده، توسط عزاداران پرشماری (بهدلیل وزن زیادِ آن) حمل میشود. این سازه مابقی روزهای سال در حسینیهها و مساجد نگهداری میشود.[۱]قربانی کردن گوسفند، دود کردن اسفند، سینهزنی، نوحهخوانی و... از آیین های جانبی این مراسم بزرگ و سنتی است. نخلها در طول مدت سال در مقابل یا داخل حسینیهها نگهداری می شوند. در اجرای این مراسم باشکوه تقسیم کار جالبی وجود دارد که در برخی شهرها این سنت هنوز به دقت انجام می شود به گونهای که بلند کردن هر پایه ی نخل برای طایفه خاصی بوده و کسی حق سرپیچی از آن موازین را ندارد و معمولاً این حق موروثی است.
آیین نخلگردانی دریزد(زارچ) ،طبس،تفت ،مهریز، فردوس، سرایان ،استهبان، زواره ، کاشان، طالقان ، شاهرود ، طرقرود زیارت کیلان ، اورطشت (مازندران) و تفرش (استان مرکزی) انجام میشود که از معروفترین نخلگردانیهای ایران هستند.
نخل گردانی در شهرهای مختلف[ویرایش]
در شهرهای مختلف، شیوۀ اجرا، نوع تزئین و تعداد نخلها فرق می کند. شکل ظاهری نخل به صورت یک جناغ قوسی شکل است. برخی نخلها بیش از یک تن وزن دارد. بستن نخلها با مهار تمامی چوبهای نخل با مهارت خاصی توسط نخل بند انجام می شود. این مراسمهای نخلگردانی در اکثر مناطق کشور اجرا می شود.
مراسم نخلگردانی مانند همه مراسمهای مذهبی که در ایام عاشورا و محرم در سراسر کشور برگزار می شود، ریشه در اعتقادات مذهبی مردم دارد. سبک اجرای هر مراسم مانند نخلگردانی تقریباً در تمامی کشور تا حدودی شبیه به هم می باشد تفاوت در نحوه اجرا، مکان و زمان اجرا و برخی اعتقادات خاص به نخل می باشد. آنچه در نخل گردانی و مراسم اجرایی این رسم قدیمی در محرم مطرح است اجتماع یکپارچه و هماهنگی خاص مردم است.
نخل گردانی در حقیقت یک اجتماع یا همایش بزرگ اجتماعی- فرهنگی و دینی است. بخش زیادی از شهرها و روستاها را در بر می گیرد. نخلگردانی شهرهای ایران به مراسم عزاداری ماه محرم شکوه و جلال خاصی میبخشد از طرفی باعث همدلی و همکاری کلیه مردم اعم از پیر و جوان، و زن و مرد میشود.
نگارخانه[ویرایش]
نگارخانه[ویرایش] جستارهای وابسته[ویرایش]
واقعهٔ عاشورا
منابع[ویرایش]
↑ داود نعیمی (۱۳۸۵)، «فصل سوم: دیدنیهای باستانی و دینی»، ، کومه، ص. ۸۶، شابک ۹۶۴-۲۵۹۸-۰۹-۴
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ نخلگردانی موجود است.
گسترش نبو واقعه کربلا گسترش نبو نمایش ایرانی گسترش نبو مداحی گسترش نبو حسین بن علی
اسدی کله کوچیک(1398)
ردهها: عاشورافرهنگ اسلامیمیراث فرهنگینمادهای اسلامییزد
تاریخچه نخل برداری در یزد
یزد (پانا) _ نخل برداری یکی از مراسم هایی است که در ایام محرم در اکثر شهرهای ایران همچون جنوب خراسان، سمنان، دامغان، خمین، کاشان ، یزد و ... برگزار میشود. در میان همه این شهرها و مناطق ایران و حتی جهان، یزد در زمینه نخل گردانی شهرت خاصی دارد.
پانا استانها
پانا استانها تاریخچه نخل برداری در یزد
چهارشنبه 12 شهریور 1399 - 12:20
یزد (پانا) _ نخل برداری یکی از مراسم هایی است که در ایام محرم در اکثر شهرهای ایران همچون جنوب خراسان، سمنان، دامغان، خمین، کاشان ، یزد و ... برگزار میشود. در میان همه این شهرها و مناطق ایران و حتی جهان، یزد در زمینه نخل گردانی شهرت خاصی دارد.
ماه محرم ماه عزاداری و سوگواری برای سرور و سالار شهیدان اباعبدالله حسین است. حماسه امام حسین (ع) آن قدر بزرگ بوده که امروزه با گذشت 1400 سال از آن واقعه باز هم مسلمانان را در سراسر جهان به تکاپو می اندازد.
بعد از تشکیل دولت صفویه و رسمی شدن دین و تشیع، مراسم ها و آداب و رسوم مختلفی در بسیاری از نقاط کشور شکل گرفت. هرکس از هر شهر و دیاری شیوه ای را برای ابراز غم و اندوه در سوگ شهادت امامان بزرگوار انتخاب کرد.
نخل برداری یا نخل گردانی نیز از جمله آداب و رسوم عاشورا به شمار می آید که به صورت تشییع نمادین پیکر امام حسین (ع) برگزار میشود. در این مراسم اتاقکی شبیه به تابوت را به نام نخل در محل های برگزاری مراسم عزاداری از جمله مساجد و حسینیه ها حمل میکنند و آن را در میان گروه عظیم مردم عزادار از مسیری می گذرانند.
نخل سازه ای چوبی و عظیم است که پوششی سیاه دارد و با عناصری همچون انواع شال های رنگارنگ و آیینه و... آراسته شده است. هرکدام از عناصر به کار برده شده در نخل بر اساس باورهایی شکل گرفته است که ریشه در عقاید مردم محلی دارد و همچنان نشان از حادثه ای خاص در کربلا دارند و یا به شخص خاصی در این حماسه اشاره دارد. برای مثال چوب نخ به عنوان جنازه سیدالشهدا (ع)، پوشش سیاه به عنوان اعلام سوگواری و ماتم، تصویر و نشان سرو بر روی نخل به نشانه قامت حضرت علی اکبر (ع)، آیینه به عنوان نور وجود امام حسین (ع)، پارچه های زینتی به نشانه حجله قاسم بن حسن (ع) و حمل کنندگان نخل نیز به نشان تشییع کنندگان است. البته امروزه همۀ این عناصر بر روی نخل ها دیده نمیشود و برخی از آنها فقط پوشش سیاه و تزئینات جزئی دارند.
استان یزد که در زمینه نخل گردانی شهرت خاصی دارد، بزرگترین و قدیمی ترین نخل های کشور را به ویژه در شهرهای تفت، مهریز، زارچ و یزد دارا است. نخل برداری و عزاداری در این چند شهر در ماه محرم نیز جزو باشکوه ترین و شورانگیزترین مراسم ایران و جهان به شمار میرود.
در واقع نخل به نماد عزاداری استان یزد تبدیل شده است. همچنین در تمام آبادی های این استان یک یا چند نخل امام حسین (ع) نیز وجود دارد. این نخل ها در طول سال در مقابل حسینیه های شهر نگهداری میشود. مراسم نخل برداری یزد آنچنان پرشور و باشکوه برگزار میشود که علاوه بر مردم سراسر ایران بسیاری از توریست های خارجی را تشویق به حضور در این مراسم و مشاهده آن از نزدیک می کند.
شهر یزد در قدیم دو نخل بسیار بزرگ داشته که یکی از آنها در میدان امیرچخماق و دیگری در میدان شهید بهشتی نگهداری میشده است. هرساله آذین بندی این نخل ها با همکاری مردم و حتی زرتشتیان از روز پنجم محرم شروع شده است و تا ظهر عاشورا ادامه داشته است.
نخل امیر چخماق یزد، قدیمی ترین و تقریبا بزرگترین نخل جهان است که در سمت راست تکیه امیرچخماق مقتدرانه ایستاده است. این نخل 450 ساله، اصلی ترین نخل عزاداری محرم نیز بوده است و مردم برای قرار گرفتن در زیر آن نوبت میگرفتند. نخل امیرچخماق برای اولین بار بعد از 70 سال در روز عاشورای سال 1396 از زمین بلند شد. علت تکان نخوردن این نخل برای مدت طولانی کهنه بودن و امکان شکسته شدن آن بوده است. و در طول این 70 سال فقط آذین بندی میشده است، اما بعد از مرمت دوباره مورد استفاده عزادارن حسینی قرار گرفت.
ماه محرم امیرحسین امیری نژاد نخل گردانی یزداخبار مرتبط
معرفی آیین نخل گردانی، یکی از باشکوهترین سبکهای عزاداری حسینی
جنس غم حسین(ع) فرق میکند
آیین نخل گردانی در تکیه جهادیه سمنان
آیین نخل گردانی روز عاشورا در خمین
نظرات
1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
2- نظرات حاوی مطالب توهینآمیز یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمیشود.
3- نظرات پس از تایید منتشر میشود.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟