کلستومی چیست
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
کلستومی چیست را از این سایت دریافت کنید.
کولوستومی
کولوستومی
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
کولوستومی
کولوستومی ICD-9-CM 46.1
سرعنوانهای موضوعی پزشکی D003125
مدلاین پلاس ۰۰۲۹۴۲
[ویرایش در ویکیداده]
کولوستومی (به انگلیسی: Colostomy) به معنای ایجاد یک راه جدید از طریق جراحی میان پوست شکم و کولون (روده بزرگ) میباشد.اندیکاسیونها[ویرایش]
بدیخیمی روده بزرگ
انسداد و پرفوراسیون قسمت دیستال روده بزرگ[۱]
حالتها[ویرایش]
محل ایجاد این راه جدید متغیر است و بسته به شرایط بیمار ممکن است در ناحیه سکوم، کولون صعودی، کولون عرضی و سیگموئید باشد. نقطه زیر حاشیه کوستال و لبه کناری عضله رکتوس شکمی از جمله مناطق ایجاد استوماهای رودهای محسوب میگردند. نقطه انتخاب شده در دو وضعیت نشسته و ایستاده قبل ا ز عمل علامتگذاری میشود. در اینتخاب این محل حداکثر راحتی بیمار مد نظر واقع میشود. در مواردی که در حین انجام جراحی تصمیم بر قرار دادن کولوستومی میشود، موقعیت کولوستومی در همان وضعیت خوابیده انتخاب میشود.
بیهوشی و وضعیت بیمار در هنگام جراحی[ویرایش]
بیهوشی: بیهوشی عمومی
پوزیشن: خوابیده به پشت (سوپاین)[۲]
انواع و روش جراحی[ویرایش]
این عمل جراحی به دو صورت باز یا لاپاروسکوپی به انجام میرسد. در روش باز یک برش بزرگ در خط وسط شکم ایجاد میشود این در حالی است که در روش لاپاروسکوپی فقط تعدادی برش کوچک در نواحی مختلف شکم ایجاد میشود.
سکوستومی (Cecostomy): به علت عوارض شدید این عمل جراحی به ندرت انجام میپذیرد. در این روش یک برش کوچک عرضی در ربع تحتانی شکم در ناحیه سکوم ایجاد میشود. بعد از کنار زدن پوست، زیر جلد، فاشیاو پریتوئن سکوم نمایان و سپس یک برش کوچک بر روی سکوم ایجاد میشود.در این مرحله دو روش برای ایجاد استومی وجود دارد: در یک روش لبه سوراخ ایجاد شده به پوست بخیه زده میشود و استومی مستقیم به پوست باز میشود. در روش دیگر یک درن ماکوت یا پتزر با داخل سوارخ ایجاد شده روی سکوم وارد شده و از طریق بخیه Purse ثابت شده و انتهای پروگزیمال آن به سطح پوست باز میشود. سپس لایه سروزی سکوم به پریتوئن و فاسیا بخیه زده میشود تا از جابجای سکوم و خارج شدن درن جلوگیری شود.
این روش برای کاهش فشار روده بزرگ که در انسدادها به وجود میآید اندیکاسیون دارد.
کولوستومی انتهایی (End Colodtomy):این روش در سکوم یا سیگموئید مورد استفاده است. کولون در ناحیه مورد نظر بریده میشود و انتهای دیستال آن توسط بخیه یا استپلر مسدود میشود و انتهای پروگزیمال آن به سطح پوست باز میشود. این نوع از کولوستومی و به ویژه سیگموئیدوستومی رایجترین نوع کولوستومی دائم محسوب میشود.کولوستومی Double-barreled: این عمل بیشتر برای جراحی کولون عرضی کاربرد دارد. در این روش با ایجاد یک برش کوچک عرضی در پوست وسط شکم (ناحیه هایپوگاستریک)، کوولن عرضی به سطح پوست آورده میشود. سپس کولون توسط قیچی برش داده میشود و انتهای دیستال و پروگزیمال آن به سطح شکم باز میشود. در این روش به جای یک سوراخ، دو سوراخ در سطح پوست ایجاد میشود. سر پروگزیمال مواد دفعی معدی- رودهای را تخلیه میکند و انتهای دیستال ترشحات مخاطی قسمت انتهایی روده بزرگ را به بیرون تخلیه میکند. این روش به صورت موقت اتخاذ میشود. در برخی منابع این روش را به عنوان نوعی لوپ کولوستومی دستهبندی نمودهاند.[۳]کولوستومی لوپ (Loop Colostomy): در این روش یک قسمت از روده بزرگ (قوس یا Loop)انتخاب شده و با زدن یک برش کوچک بر روی آن به سطح پوست آورده شده و تا محتویات گوارش از طریق آن تخلیه شود.گاهی بهطور موقت یک میله پلاستیکی برای ثابت نگه داشتن قوس کولون به مدت ۷–۱۰ روز در زیر آن قرار میدهند.[۴]
مراقبتهای بعد از عمل[ویرایش]
بیمار به مدت ۳–۷ روز در بیمارستان بستری میماند. اگر کولوستومی به صورت اورژانس انجام شود مدت این مراقبت در بیمارستان بیشتر خواهد بود. ممکن است در روز جراحی بیمار مجبور باشد با مکیدن تراشههای یخ تشنگی خود را رفع کند. در اولین روز بعد از جراحی به بیمار اجازه نوشیدن مایعات شفاف داده میشود؛ و بعد از بهطور تدریجی به بیمار اجازه نوشیدن مایعات دیگر و غذا داده میشود؛ و در طی ۲ روز بیمار به رژیم معمولی باز خواهد گشت. مدفوع در کیسه متصل به بدن جمعآوری میشود. قوام و حالت مدفوع جمعآوری شده به نوع کولووستومی و تغذیه بیمار بستگی دارد.[۵]
تغذیه درمانی[ویرایش]
مدفوعی که در کیسه جمعآوری میشود بدبو است که به علت استئاتوره یا فعالیت باکترایایی میباشد. برای کم کردن بوی بد به بیمار توصیه میشود که از مصرف ترکیبات سولفات دار، آمونیوم، متان، و چند ترکیب دیگر که در حبوبات، پیاز، سیر، کلم، ماهی، غذاهای پرادویه و برخی مکملهای ویتامین و معدنی یافت میشوند خودداری کند.[۶]
بیمار باید یک رژیم ترجیحاً کم چرب داشته باشد و همچنین باید به مقدار مناسبی از فیبر و مایعات در رژیم غذایی برای جلوگیری از یبوست استفاده شود.
نوشیدن روزانه حداقل ۱لیتر مایعات(۸ تا ۱۲ لیوان) مگر در شرایط محدودیت پزشکی[۷]
عوارض[ویرایش]
مجموع میزان عوارض کولوستومیها ۲۰٪ است و ۱۵٪ آنها نیازمند اصلاح جراحی هستند.[۸] در هر استومی عوارض مشترکی وجود دارد از جمله موارد زیر:
ایسکمی پرولاپس استوما
به داخل کشیده شدن استوما
فتق اطراف استوما فیستول خونریزی اطراف زخم ترشح مواد خروجی بوی بد و زننده درمایتیت پوستی زخم در ناحیه استوما سنگ کیسه صفرا عفونت هایپرپلازی
انسداد ثانویه روده[۹]
خطرات[ویرایش]
خطرات مشترک میان تمام عملهای جراحی:
عفونت زخم
ایجاد لخته در وریدهای پا و امکان انتقال آنها به ریه
مشکلات تنفسی حمله قلبی یا سکته
خطرات مخصوص این عمل جراحی:
احتمال خونریزی داخل شکم
آسیب به ارگانهای مجاور
کم شدن آب بدن به علت دفع بالای مایعات از طریق استومی
مشکل در جذب مواد مغذی
عفونت در مجاری ادرار، ریه و شکم[۱۰]
منابع[ویرایش]
↑ «What is a colostomy?». American Cancer Society,. دریافتشده در 4. اکتبر.2013. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازبینی= را بررسی کنید (کمک)
کلستومی چیست؟
کلستومی یک نوع جراحی است که روی رویده بزرگ انجام میشود و روده برش داده شده، از طریق سوراخی به سطح پوست بدن مرتبط میشود و دفع از این سوراخ صورت میگیرد.
کلستومی چیست؟
تاریخ انتشار: 17 دی 1397
بازدید: 7,454 بازدید
کلستومی چیست؟
کلوستومی
کلستومی یکی از انواع جراحی استومی است که طی آن روده از طریق سوراخی به نام استوما، به سطح شکم مرتبط میشود. این جراحی مسیر جدیدی برای دفع مواد از بدن ایجاد میکند. کلستومی در برخی بیماری ها جهت ادامه حیات بیمار ضروری است.
علت انجام کلستومی چیست؟
این جراحی معمولا در شرایط زیر الزامی است.
برش روده آسیب به روده
انواع کلستومی
کلستومی را بر اساس معیارهای مختلف میتوان دسته بندی کرد. مثلا کلستومی بر اساس مدت زمان وجود استوما به دو دسته موقت و دائمی تقسیم میشود. کلستومی موقت را میتوان بعد از مدتی با جراحی به داخل بدن برگرداند که به جراحی بستن کلستومی معروف است.
کلستومی چیست؟
استومی روده بزرگ، وقتی جراحی استومی روی کولون یا روده بزرگ انجام می شود، به آن کولستومی می گویند.
کولستومی معمولا برای بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ یا سرطان رکتوم انجام می شود.
بر اساس محل برش در روده بزرگ، کولستومی انواع مختلفی دارد. نوع حالت فیزیکی ماده دفعی نیز بر این اساس متفاوت است.
1- کلستومی صعودی.
استومی در قسمت صعودی روده بزرگ و سمت راست شکم انجام می شود.
مواد دفعی در این بخش روده حالت مایع داشته و سرشار از آنزیم های هضم کننده هستند.
به همین دلیلی پوست اطراف استوما در این نوع کولستومی به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
این نوع کولستومی به ندرت انجام میشود زیرا ایلئوستومی برای خروج ماده دفعی مایع انتخاب بهتری است.
2- کلستومی عرضی.
این جراحی روی قسمت عرضی روده بزرگ و بخش میانی شکم انجام می گیرد.
مواد خروجی در این نوع کولستومی مایع یا خمیر مانند هستند.
بنابراین در صورت نشت کردن از کیسه، آسیب کمتری به پوست میزنند. کولستومی عرضی دو نوع دارد:
• کولستومی عرضی لوپ.
• کولستومی عرضی دوتایی.
3- کلستومی نزولی.
در قسمت نزولی روده بزرگ و سمت چپ شکم انجام می شود.
ماده خروجی از این ناحیه آب خود را از دست داده و مدفوع جامد است.
4- کلستومی سیگموئید.
قسمت پایین و سمت چپ شکم محل انجام کولستومی در بخش سیگمویید روده بزرگ است.
ماده خروجی مدفع جامد است که طی دفع طبیعی از بدن خارج میشود.
رایج ترین نوع کولستومی روده بزرگ است.
انواع کلستومی از نظر محل جراحی
کلستومی صعودی کلستومی عرضی کلستومی نزولی کلستومی سیگموئیدی
جراحی کلستومی چگونه انجام میشود؟
کلستومی تحت بیهوشی کامل انجام میشود. گاهی با یک برش عمیق وسط شکم و گاهی از طریق چند برش کوچک و فرستادن دوربین به داخل شکم انجام میگیرد (لاپاراسکوپی). روش انجام کلستومی، به نوع جراحی دیگر بیمار بستگی دارد. یک انتهای سالم روده برش خورده و از طریق سوراخی معمولا در سمت چپ دیواره شکم، به سطح آورده میشود. سپس حاشیه روده را به پوست سوراخ بخیه میزنند. برای مواد دفعی خروجی نیز کیسه ای در اطراف استوما قرار داده میشود.
انواع روش جراحی کلستومی
کلستومی عرضی. که خود دو نوع دارد:
کلستومی عرضی لوپی
کلستومی عرضی Double-barreled
کلستومی انتهایی
سکوستومی. که به ندرت انجام میشود.
کیسه کلستومی
یکی از انواع تجهیزات استومی، کیسه استومی است. کیسه هایی کلستومی انواع مختلفی دارند و بر اساس محل برش روده انتخاب میشوند. روده دارای سه بخش عرضی یا سیگموئیدی، عمودی و رکتال (راست روده) است. مدفوع خارج شده از دو بخش سیگموئیدی و عمودی مایع هستند. بنابراین نیاز به کیسه شیردار دارند. اما مدفوع خروجی از راست روده، سفت شده و جامد است.
تغذیه پس از کلستومی
پس از جراحی مشکلاتی از قبلی نفخ، اسهال، بوی بد مدفوع ممکن است ایجاد شوند. برای کاهش این مشکلات نکات زیر را رعایت کنید:
آب زیادتری بنوشید. بدن شما پس از جراحی به میزان بیشتری آب نیاز دارد.
تا مدتی از خوردن غذاهای پر فیبر خودداری کنید.
از خوردن غذاهای نفاخ مانند حبوبات، نوشیدنی های گازدار، لبنیات و سبزیجات خام خودداری کنید.
سیر، پیاز، تخم مرغ، خانواده کلم و سایر غذاهایی که موجب بوی بد مدفوع میشوند را مصرف نکنید.
از خوردن مواد غذایی که موجب یبوست می شوند بپرهیزید. مانند، موز، سیب، آجیل، لبنیات.
وعده های غذایی متعدد اما با حجم کم داشته باشید.
حتی اگر گرسنه نیستید وعده غذایی خود را مصرف کنید، زیرا بدن شما به کالری بیشتری نیاز دارد.
مفید یا مضر بودن غذاها را با چند بار مصرف آنها تشخیص داده و بعد از مدتی بهترین رژیم غذایی را برای وضعیت خودتان تعیین کنید.
مراقبت از استوما
خود استوما پایانه های عصبی ندارد و فاقد حس است. بنابراین از لمس استوما هراس نداشته باشید. اما به دلیل حساس بودن باید مراقب برخورد یا فشار اجسام یا لباس مثلا کمربند شلوار و کمربند ایمنی به استوما باشید. استوما ممکن است در ابتدا به صورت برجسته باشد. اما با کاهش التهاب، به مرور فرو رفته تر و جمع تر شود. پوست اطراف استوما حساس است. برای مراقبت از این قسمت باید دهانه کیسه کاملا منطبق بر اندازه استوما باشد. هر گونه نشتی از اطراف دهانه کیسه، موجب سوختن و آسیب پوست اطراف استوما میشود. تنگ بودن دهانه کیسه نیز به استوما فشار وارد کرده و عملکرد استوما دچار مشکل خواهد شد. در صورت تعریق زیاد، باید با فاصله کمتری کیسه را تعویض کنید. در زمان تعویض پوست اطراف استوما را با آب و صابون ملایم کاملا تمیز کرده و خشک نمایید. در حد چند قطره خونریزی هنگام تمیز کردن استوما طبیعی است. اگر پوست اطراف استوما تمیز نباشد، احتمال جدا شدن چسب آن و نشتی از کیسه وجود دارد. فعالیت فیزیکی یا انجام حرکات سنگین به استوما آسیب میزند. از لباس هایی با پارچه لطیف و عبور دهنده هوا استفاده کنید.
آسیب به استوما
در صورت مشاهده علائم زیر سریعا به پزشک خود مراجعه کنید:
خونریزی از استوما
وجود لخته خون در کیسه، لوله یا روی استوما
تورم زیاد استوما
استفراغ، تهوع، اسهال، درد شکم
بوی بد استوما
استوما باید به رنگ قرمز شفاف و براق باشد، هرگونه تغییر رنگ مانند بنفش یا سیاه شدن استوما غیر طبیعی است.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟