گل شمعدانی عطری
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
گل شمعدانی عطری را از این سایت دریافت کنید.
شرایط درست نگهداری شمعدانی عطری + مشکلات و راه حل
شمعدانی عطری گیاهی هست که بوی فوق العاده جذابی داره و در صنعت عطر سازی از اون استفاده میکنند، شما به راحتی میتونید اون رو در خانه نگهداری کنید با فراهم کردن...
گل من و تو > گل و گیاه > گل و گیاه آپارتمانی > شرایط درست نگهداری شمعدانی عطری + مشکلات و راه حل
گل و گیاه آپارتمانی
شرایط درست نگهداری شمعدانی عطری + مشکلات و راه حل
ارسال شده توسط گل من و تو ۲ سال قبل ۵ دیدگاه ۵ دقیقه مطالعه
شرایط نگهداری شمعدانی عطری
چطور از شمعدانی عطری نگهداری کنیم؟ یکی دیگر از گونه های شمعدانی که نگهداری راحتی داره و در صنعت عطر سازی کاربرد فراوانی هم داره همین شمعدانی عطری است که بجز موارد گفته شده خواص فوق العاده ای برای سلامتی ما هم داره که در ادامه اونها رو بهتون خواهم گفتم مهمتر از همه نحوه نگهداری و تکثیر شمعدانی عطری رو به شکل کامل توضیح میدم و در انتها برخی از مشکلات رایج که میتونه برای شما هم اتفاق بیوفته رو با هم بررسی می کنیم، پس همراه من باشید.آنچه در این مطلب مطالعه میکنید:
شمعدانی عطری چیست؟
نیازها و نگهداری شمعدانی عطری در خانه
شمعدانی عطری زمستان حیاط باشه یا خانه؟
چطور تکثیر شمعدانی عطری رو انجام بدیم؟
آشنایی با خواص شمعدانی عطری
مشکلات شمعدانی عطری در خانه
شمعدانی عطری چیست؟
شاید در نگاه اول بسیار شبیه به شمعدانی اژدر باشه ولی نام علمی این گیاه زیبا Pelargonium graveolens است که با نام های دیگری مانند Rose Geranium و Sweet scented geranium شناخته میشه. خاستگاه اصلی این گیاه آفریقای جنوبی و استرالیا است ولی گونه های مختلفی از آن را در مناطق مدیترانه ای هم میشه پیدا کرد، گل شمعدانی دارای 200 گونه مختلف است. گلهای این گیاه صاف هستند و در رنگهای قرمز، سفید، صورتی و بنفش وجود دارند.
اسانسی که از این گیاه به دست میاد در صنعت عطر سازی کاربرد بسیار زیادی دارد و همین باعث شده که نام آن را شمعدانی عطری بنامند. جالبه بدونید که یک گونه از این گیاه در دره قاسملوی ارومیه شناسایی شد و نام آن را پلارگونیوم کرسه تورم گذاشتند. در بازار انواع زیر رو میتونید پیدا کنید.
مطالب مرتبط
سم کنفیدور چیست؟ (ایمیداکلوپراید) کاربرد و نحوه استفاده کنفیدور
نکات کلیدی نگهداری پتوس نقره ای که حتما باید بدانید + بررسی مشکلات
شمعدانی عطری قرمز شمعدانی عطری ابلق شمعدانی عطری نعنایی
شمعدانی عطری
میزان رشد آن چقدر است؟
این گیاه با فراهم کردن شرایط نگهداری که در ادامه خواهیم گفت در سال حدود ۱۵ الی ۳۰ سانتی متر رشد میکنه. شما با هرس به موقع علاوه بر حفظ زیبایی و سلامت گیاه میتونید چندین گیاه شمعدانی عطری داشته باشید. ما در سایت گل من و تو به معرفی شمعدانی اژدر، شمعدانی پیچ، شمعدانی هلندی پرداختیم که حتما مطالب آنها را مطالعه کنید چون نگهداری همگی شبیه به هم است.
نیازها و نگهداری شمعدانی عطری در خانه
به طور خلاصه باید بگم که این گونه هم مانند سایر شمعدانی ها برای نگهداری به خاک نسبتا سبک، آبیاری متوسط، دمای معمول اتاق و نور خوب ولی فیلتر شده برای نگهداری نیاز داره که در ادامه به صورت کامل مورد بررسی قرار میدم.
نور مناسب محل نگهداری شمعدانی عطری
این گیاه نور زیاد رو دوست داره و اگر از ابتدای بهار در حیاط نگهداری کنید میتونه در مقابل نور مستقیم خورشید به خوبی مقاومت داشته باشه، ولی اگر داخل خانه آن را نگهداری میکنید حتما نور زیاد و فیلتر شده (با شیشه مات یا پرده) براش فراهم کنید. شدت زیاد نور باعث سوختگی برگها میشه و گلدهی رو پایین میاره.
یادتون باشه نور کم، رشد گیاه رو علفی میکنه و رنگ برگها کم رنگ خواهد شد.
خاک مناسب شمعدانی عطری چیست؟
درسته شمعدانی ها میتونند در خاک های نسبتا سنگین هم رشد خوبی داشته باشند ولی خاک این نوع از شمعدانی باید سبکتر از بقیه باشه، همچنین خاک غنی و اسیدی رو دوست داره، شما میتونید از خاک های آماده موجود در بازار استفاده کنید ولی من خود از ترکیب خاک باغچه + خاک برگ + کمی ماسه برای این کار استفاده میکنم البته به ترکیب فوق باید کمی ورمی کمپوست یا کود حیوانی پوسیده هم اضافه کنید.
اگر از این گیاه برای اسانس گیری استفاده می کنید خاک سنگین میتونه میزان گلدهی و اسانس شما را کاهش بده پس خیلی در خصوص این مورد دقت کنید.
میزان آبیاری شمعدانی عطری چقدر باشه؟
این گیاه به آبیاری متوسط نیاز داره یعنی هر زمان که خاک گلدان تا عمق ۳ الی ۴ سانتی متری خشک شد باید اقدام به آبیاری کنید، آبیاری زیاد باعث زرد شدن و ریزش برگها خواهد شد همچنین آبیاری کم هم به گلدهی و رشد گیاه لطمه وارد میکنه.
سعی کنید از آبی که به مدت چند ساعت در محیط قرار دادید و هم دما محیط شده استفاده کنید استفاده از آب خیلی داغ و یا خیلی سرد باعث ایجاد شوک در گیاه میشود.
ماهی یکبار حتما سوراخ های ته گلدان رو بررسی کنید و اگر بعد از آبیاری آب اضافی از زیر گلدان خارج نشد مجدد سوراخ رو ایجاد کنید چون جمع شدن آب در انتهای گلدان باعث پوسیدگی ریشه میشه و در نهایت مرگ گیاه شما رو به ارمغان خواهد داشت.
دمای مناسب نگهداری شمعدانی عطری چقدره؟
این گیاه دمای ۵ الی ۸ درجه سانتی گراد زمستان را میتونه به خوبی تحمل کنه ولی برای رشد بهتر، باید دمای ۱۸ الی ۲۳ درجه سانتی گراد رو براش فراهم کنید، هرچقدر دما بالا میره میزان رطوبت مورد نیاز گیاه و آبیاری افزایش پیدا میکنه پس در فصل تابستان دقت کافی داشته باشید. دما هم تاثیر بسیار زیادی در اسانس گیری داره که نباید زیاد این دما پایین بیاد.
نگهداری از شمعدانی عطری
از چه کودی استفاده کنیم؟
شمعدانی هم همانند گیاهان گلدار باید با کودهای مخصوص گلدهی هر ۲ هفته یکبار تغذیه شود، نحوه استفاده به این شکل است که شما یک قاشق چای خوری از کود را در یک لیتر آب حل کنید و به صورت آبیاری به گیاه بدهید. دقت کنید زیاده روی در کوددهی هم میتونه برای گیاه مشکل ساز باشه.
آیا رطوبت هم نیاز داره؟
این گیاه در رطوبت معمول اتاق میتونه رشد خوبی داشته باشه ولی اگر دما زیاد بشه حتما باید براش رطوبت فراهم کنید تا مشکلات برگی براش پیش نیاد. سعی کنید براش جزیره درست کنید و اگر با غبارپاشی میخواید این مشکل رو برطرف کنید یاتون باشه موقعی که نور مستقیم آفتاب به گیاه می تابه انجام ندید.
شمعدانی عطری, عطر شاهی, نشاء شمعدانی عطری, قلمه شمعدانی عطری, تولید نشاء شمعدانی عطری, تولید قلمه شمعدانی عطری, فروش نشاء شمعدانی عطری, فروش قلمه شمعدانی عطری, بذر شمعدانی عطری, گل شمعدانی عطری, فروش گل شمعدانی عطری
تکثیر شمعدانی عطری عطر شاهی کاشت شمعدانی عطری موارد مصرف شمعدانی عطری خواص درمانی شمعدانی عطری مراقبت و نگهداری شمعدانی عطری ترکیبات شیمیایی شمعدانی عطری برداشت محصول شمعدانی عطری نیازهای شمعدانی عطری گیاه شناسی شمعدانی عطری
شمعدانی عطری
نام انگلیسی: Rose geraniumنام علمی: Pelargonium graveolensخانواده: Geraniaceaeمقدمهشمعداني عطري گياهي از خانواده Geraniaceae مي باشد. گياهان اين تيره عموماً علفي و ندرتاً حالت چوبي بخود مي گيرند. كه اين حالت چوبي شدن در قاعده ساقه ها قابل رؤيت مي باشد و بسيار ترد و شكننده مي باشد.
گياهاني هستند كه در مناطق سردسير يك ساله و در مناطق گرمسير به صورت چند ساله نيز يافت مي شوند و از نظر شكل ظاهري نيز با يكديگر تفاوت نشان مي دهند.
برگ ها متناوب و مي باشند. ساختمان برگ از يك دمبرگ اصلي و يك برگ در انتها تشكيل يافته است. دمبرگ ها و برگ ها پوشيده از كرك مي باشد. لبه هاي برگ داراي بريدگي هايي بوده كه به برگ يك حالت پنج هاي مي دهد مخصوصاً در جنس پلارگونيم در اثر مالش برگ ها بوي مليحي استشمام مي شود كه مربوط به اسانس آن می باشد.
ساقه از محل قاعده داراي انشعابات زيادي مي باشد. كه ارتفاع گياه را تعيين مي كند كه به 90 – 70 سانتی متر می رسد. گل ها نر و ماده منظم شامل پنج كاسبرگ آزاد يا متصل بهم در قاعده و پنج گلبرگ مي باشد. مادگي از پنج برچه تشكيل مي يابد كه در هر يك 10 – 1 تخمك جاي دارد. تخمدان آنها پس از رسيدن به ميوه خشكي تبديل مي شود. گل ها به رنگ بنفش, قرمز و صورتي ظاهر مي شود.
شرایط آب و هواییژرانيوم و پلارگونيم گياهاني هستند طالب آب و هواي گرم همراه با آب فراوان كه در ارتفاعات 1200 – 400 متر كشت مي شوند. در اين شرايط هوا نبايد مرطوب باشد چون باعث بيماري زنگ شده و باعث ريزش برگ ها مي شود كه خود مستقيماً در ميزان اسانس تأثير مي گذارد, همچنين هواي خيلي خشك همراه با باد هاي گرم باعث كاهش ميزان اسانس مي شود. در مناطقي كه شرايط آب و هوايي گرم داشته و متوسط درجه حرارت در زمستان به 8 – 5 درجه سانتي گراد بالاي صفر مي رسد و در زمستان يخبندان وجود ندارد ژرانيوم و پلارگونيوم به صورت چند ساله كشت مي شوند و يك نوبت كشت براي 6 – 5 سال كافي بوده و بعد از سال ششم به علت كاهش ميزان اسانس بايد تجديد كشت شوند.
در مناطق گرمسير كه گياه به صورت چند ساله كشت مي شود در اثر گرماي شديد برگ ها به طرف پايين افتاده و ميزان اسانس كاهش پيدا مي كند اما خود گياه نسبت به شرايط مقاوم است. به علت حساسيت گياه پلارگونيم و ژرانيوم به درجه حرارت هاي پايين كمتر از 2 درجه سانتي گراد كه باعث از بين رفتن گياه مي شوند در مناطق معتدل و سردسير به صورت گياه يك ساله كشت مي شوند. در مناطقي كه زمستان هاي ملايم دارد مي توان با پوششي از كود پوسيده و خاك برگ پس از آخرين برداشت ريشه ها را براي سال بعد محافظت نمود.
شرايط خاكبه طور كلي شمعداني نسبت به نوع خاك حساسيت نشان مي دهد. كشت آن در خاك هاي لومي با زهكشي مناسب ایده آل مي باشد . اگر خاك حاصلخيز مملو از مواد آلي و هوموس باشد از خود عكس العمل مثبت نشان مي دهد. پلارگونيوم و ژرانيوم در خاكي با خلل و فرج كه رطوبت در فصل زمستان و در فصل بارندگي در خود نگه ندارد رشد مي كند. خاك هاي رسي كه باعث ماندن آب در زمين شد باعث پوسيدگي ريشه شود و عدم زهكشي آب و ماندن آن در خاك باعث يخبندان شده و ريشه ها صدمه مي بينند.
خاك هاي رسي و آهكي باعث كاهش ميزان اساني مي شوند. خاك هاي ماسه و سبك با مواد غذايي فراوان بيشترين نتيجه را مي دهد.
ميزان اسانس در اثر خشكي خاك كاهش مي بايد اما كيفيت اسانس نسبت به گياهاني كه مرتبا آبياري مي شوند بهتراست. خاك هاي سبك ميزان اسانس بيشتري نسبت به خاكهاي سنگين (رسي) دارند. پی اچ خاک بین 8 -7 برای این گیاه مناسب می باشد.
مشخصات اسانسمواد تشكيل دهنده روغن فرار ژرانيوم شامل ژرانيول, سيترونلال, لينئول, ترينئون و الك ها مي باشد. اسانس آن كمي شبيه اسانس گل رز مي باشد. داراي رنگ سبز روشن مي باشد. اين اسانس خصوصاً موقعي ارزشمند است كه محتوي مقادير بيتشري سيترونلال باشد. با رفع دي متيل سولفايد از اسانس ژرانيوم بوسيله ماندن و كهنه شدن يا بوسيله خروج هوا بوي اسانس عموماً بهتر مي شود. براي افزايش خصوصيات فيزيكوشيميايي اسانس بايد آنها را در ظرف دربسته و دور از نور به مدت يك سال نگهداري نمود. بسته بندي نادرست خصوصاً براي مدت طولاني و در ظروف نيمه پر و در مكاني با آب و هواي گرم باعث تغييرات در كيفيت اسانس مي شود. نگهداري اسانس تحت شرايط كنترل شده بوي اسانس را اصلاح مي كند. اسانس هاي تقطير شده بويي شبيه بوي گياه اصلي را دارند ولي بعد از يك تا دو سال بوي قوي تر و يكدست تري پيدا مي كند.
از اسانس ژرانيوم و پلارگونيوم درصنعت عطرسازي و ساخت لوازم آرايشي استفاده مي شود.
ترکیبات اسانس: متیل اوژنول، فنچون، لیمونن، فلاونول (مایریستین، گوارستین و کامپفرول)، پروانتوسیانید، اسید الاژیک و الاژیتانیین
خواص اسانس: آرامبخش، اشتها آور، ضد افسردگی، مناسب امراض پوستی، طعم دهنده و عطری
مرحله كاشتانتخاب زمين: با توجه به نكاتي كه در قسمت شرايط خاك گفته شد زمين كشت را انتخاب كرده زمين بايد آفتاب گير و بدور از سايه درختان و احيانا ساختمان باشد. شمعداني به نور مستقيم آفتاب نياز فراوان دارد و در شرايط نور كافي ميزان اسانس افزايش مي يابد. همچنين آب تحت الارضي نبايد بالا باشد چون باعث پوسيدگي ريشه مي شود.
تهيه زمين: براي تهيه زمين بعد از مطالعات مقدماتي شامل تعيين بافت خاك, تعيين پی اچ و تجزيه و آناليز مواد موجود اقدام به تهيه زمين مي نماييم. در صورت فقر غذايي زمين بايد مواد غذايي لازم شامل كود دامي و كودهاي شيميايي فسفاته و پتاسه را به خاك اضافه نموده و عمليات شخم در پاييز انجام گرفته تا دوباره به محض مساعد شدن شرايط آب و هوايي زمين جهت كشت آماده باشد. عمق شخم 30 – 25 بوده و پس از آن جهت خردكردن كلوخه ها و از بين بردن بقاياي علف هاي هرز و مخلوط نمودن كود با خاك يك نوبت ديسك زده تا زمين كاملا آماده شود.
كشت و تكثير :تكثير شمعداني بيشتر توسط قلمه صورت مي گيرد. در مناطق سردسير با زمستان هاي سرد كه نمي توان گياه اصلي را براي چندين سال در زمين نگهداري نمود. اقدام به تهيه خزانه در گلخانه با شرايط حرارت و رطوبت قابل كنترل مي نماييم. براي تكثير ابتدا بيشتر كشت مناسب كه مخلوطي از دو سوم ماسه و یک سوم خاک برگ پوسیده (هوموس) را آماده مي نماييم. و آنرا به قطعات با اندازه مناسب تقسيم نمود تا عمليات آبياري و وجين و ساير موارد نگهداري قابل كنترل باشد. سپس در داخل خزانه به فاصله 3 – 2 سانتی متر قلمه ها را كشت مي نماييم بدين ترتيب كه با فرو بردن ميخك هايي گودالي در زمين به عمق 6 – 5 سانتی متر ايجاد نموده به نحوي كه دو سوم قلمه داخل ماسه قرار گیرد. پس از كاشت آنها را آبياري مي نماييم. در ابتداي امر بايد از نور مستقيم آفتاب محافظت شوند براي اين كار مي توان از حصير يا شاخ و برگ درختان به عنوان سايه بان استفاده نمود. آبياري در ابتداي امر بايد با فاصله نزديك و حجم كم صورت گيرد. زيرا آبياري زياد باعث پوسيدگي ريشه مي شود. اين روال تا ريشه دار شدن قلمه ها ادامه دارد و پس از ريشه دار شدن قلمه ها فاصله آبياري بيشتر مي شود. به نحوي كه گاهي فاصله آبياري به دو هفته مي رسد. پس از حدود 60 – 45روز كه قلمه ها ريشه دار شدند و در اين مدت بايد شرايط رطوبت و حرارت تحت كنترل بوده و در حداقل ميزان خود بوده تا از رشد رويشي قلمه ها جلوگيري شود. زيرا در فضاي كم در رقابت براي جذب نور بوده و قلمه ها حالت علفي بخود پيدا مي كنند و در موقع انتقال ايجاد مشكل مي نمايد. در طول دوره نگهداري عمل تهويه بايد صورت گيرد زيرا رطوبت بالا در اين مدت باعث بيماري زنگ مي شود و برگ ها زرد شده و ريزش مي كنند.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟